Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin valmistat täydellisen graavilohen – 4 helppoa vaihetta onnistumiseen!

Teksti:
Laura Kaapro
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 13.12.2017
|
Muokattu: 11.11.2021
Itse tehty graavilohi ihastuttaa juhlapöydässä takuuvarmasti. Ja lohen graavaus eli raakakypsyttäminen suolalla on yllättävän helppo tehdä itse. Tarvitset vain tuoretta lohta, suolaa, sokeria ja tilliä – erilaisia makuja saa esimerkiksi käyttämällä marjoja ja hedelmiä.

1. Aloita tällä: pyyhi kala ja nypi ruodot

Pyyhi 800 gramman pala lohifileetä nahka- ja lihapuolelta talouspaperilla. Nypi ruodot ruotopihdeillä tai pinseteillä. Poista ylimääräinen vatsarasva veitsellä. Aseta filee nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle.

2. Suolaa ja sokeroi lohi

Suola graavaa lohen. Yhdistä 2 ruokalusikallista karkeaa merisuolaa ja 2 teelusikallista sokeria. Ripottele seos tasaisesti lohen pintaan. Lisää valitsemasi mausteet, esimerkiksi tilli. Voit kokeile tavallisen sokerin sijaan myös ruokosokeria. Pienen juhlavan muutoksen saat lisäämällä suolan ja sokerin joukkoon ruokalusikallisen rosee- tai viherpippureita. Lisää ideoita graavilohen maustamiseen löydät täältä >>

3. Paketoi lohi jääkaappiin pariksi päiväksi

Paketoi lohi tiiviisti ensin leivinpaperiin ja sitten folioon. Laita jääkaappiin nahkapuoli alaspäin. Aseta päälle kevyt paino kuten lautanen tai vati. Anna maustua kaksi vuorokautta.

4. Ennen tarjoilua: leikkaa graavilohi ohuiksi viipaleiksi

Pyyhi suola ja mausteet pinnasta. Leikkaa graavilohi vinosti ohuiksi viipaleiksi pitäen terävää, ohutteräistä fileointi- tai kokkiveistä noin 30 asteen kulmassa. Asettele tarjolle viipaleina tai pyöräytä ruusukkeiksi.

Ehdi ja onnistu: Graavilohen voi tehdä etukäteen pakkaseen

Voit valmista graavilohen hyvissä ajoin pakastimeen. Anna kalan graavautua kaksi vuorokautta jääkaapissa, poista ylimääräinen suola ja mausteet, paketoi uudelleen ja laita pakastimeen. Graavikala säilyy pakastimessa 2–3 kuukautta.

Katso graavikalareseptejä