1. Ole tarkka ja vältä vahinko
Oma toimintamme aiheuttaa yleisimmin tulipaloja, sillä varomattomuus, unohdus tai huolimattomuus ovat yleisimpiä tulipalojen syttymissyitä. Esimerkiksi alkoholin nauttiminen heikentää arviointikykyämme avotulen ja laitteiden käsittelyssä.
Toisen iso riskin muodostavat kodin sähkölaitteet, varsinkin kausituotteet, kuten jouluvalot. Niiden laatu ei välttämättä kestä jokapäiväistä ja pitkäaikaista käyttöä, vaikka niissä olisikin CE-merkintä eli valmistajan ilmoitus siitä, että tuote täyttää Euroopan unionin vaatimukset.
Sähkölaitetta tulee aina käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on hyväksytty. Hiustenkuivaaja on siis tarkoitettu hiusten kuivaamiseen eikä jäätyneen putken sulattamiseen.
Kodinkoneet ovat turvallisia, kun käytät niitä ohjeiden mukaan ja valvonnassa. Unohduksia kuitenkin sattuu itse kullekin. Siksi esimerkiksi lieteen kannattaa asentaa turvakytkin, joka sammuttaa levyn tai uunin automaattisesti ajastuksen mukaan.
Kynttilöitä tulee polttaa tukevissa kynttilänjaloissa ja kaikki helposti syttyvä korjata avotulen ympäriltä pois. Palavia kynttilöitä ei saa jättää hetkeksikään yksin.
2. Pyykit pois saunasta
Pyykkien kuivatus saunassa johtaa pelastusalan ammattilaisten mukaan tulipaloon ennemmin tai myöhemmin.
Saunan kaukokäynnistys kytkimellä tai kännykällä on yleistynyt ja lisännyt kiuaspalojen määrää. Kaukokäynnistys on aina riski, sillä toinen perheenjäsen on saattanut tietämättäsi viedä esimerkiksi vaatteita saunaan kuivumaan.