Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Paranna kotisi paloturvallisuutta

Teksti:
Marita Kokko
Asiantuntija:
paloinsinööri Riku Rantala, joka työskentelee palomestarina Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksessa sijoituspaikkanaan Espoo
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Useimmat tulipalot voidaan ehkäistä asukkaan omalla toiminnalla. Yhteishyvä kokosi seitsemän arkista vinkkiä, joiden avulla teet kodistasi entistä paloturvallisemman.

1. Ole tarkka ja vältä vahinko

Oma toimintamme aiheuttaa yleisimmin tulipaloja, sillä varomattomuus, unohdus tai huolimattomuus ovat yleisimpiä tulipalojen syttymissyitä. Esimerkiksi alkoholin nauttiminen heikentää arviointikykyämme avotulen ja laitteiden käsittelyssä.

Toisen iso riskin muodostavat kodin sähkölaitteet, varsinkin kausituotteet, kuten jouluvalot. Niiden laatu ei välttämättä kestä jokapäiväistä ja pitkäaikaista käyttöä, vaikka niissä olisikin CE-merkintä eli valmistajan ilmoitus siitä, että tuote täyttää Euroopan unionin vaatimukset.

Sähkölaitetta tulee aina käyttää vain siihen tarkoitukseen, johon se on hyväksytty. Hiustenkuivaaja on siis tarkoitettu hiusten kuivaamiseen eikä jäätyneen putken sulattamiseen.

Kodinkoneet ovat turvallisia, kun käytät niitä ohjeiden mukaan ja valvonnassa. Unohduksia kuitenkin sattuu itse kullekin. Siksi esimerkiksi lieteen kannattaa asentaa turvakytkin, joka sammuttaa levyn tai uunin automaattisesti ajastuksen mukaan.

Kynttilöitä tulee polttaa tukevissa kynttilänjaloissa ja kaikki helposti syttyvä korjata avotulen ympäriltä pois. Palavia kynttilöitä ei saa jättää hetkeksikään yksin.

2. Pyykit pois saunasta

Pyykkien kuivatus saunassa johtaa pelastusalan ammattilaisten mukaan tulipaloon ennemmin tai myöhemmin.

Saunan kaukokäynnistys kytkimellä tai kännykällä on yleistynyt ja lisännyt kiuaspalojen määrää. Kaukokäynnistys on aina riski, sillä toinen perheenjäsen on saattanut tietämättäsi viedä esimerkiksi vaatteita saunaan kuivumaan.

3. Palovaroitin per 60 neliötä

Pelastuslain mukaan palovaroitin on pakollinen kaikissa asuinhuoneistoissa. Jokaista alkavaa 60:tä huoneistoneliötä kohti tulee olla yksi palovaroitin. Myös jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi varoitin. Varoittimet sijoitetaan huoneen kattoon, sillä kuumat savuhiukkaset kertyvät sinne ensiksi.

Palovaroitin testataan säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuukaudessa siivouksen yhteydessä. Palovaroitin toimii vain, jos paristossa on virtaa. Yleisin virhe on poistaa paristo, kun varoitin ilmoittaa alhaisesta varauksesta piippauksella, mutta unohtaa hankkia tilalle uusi.

4. Hanki sammutuspeite

Kerrostaloasunnossa sammutuspeite on yleensä riittävä alkusammutusväline, varsinkin jos porrashuoneessa on pelastustoimen suositusten mukaisesti taloyhtiön asentama jauhesammutin.

Rivi-, pien- ja omakotitaloissa tarvitaan 6–12 kilon jauhesammutin, joka sijoitetaan suurimpaan riskikohteeseen, esimerkiksi sisäänkäynnin läheisyyteen. Tällöin koko rakennus on katettavissa yhdellä sammuttimella. Lisäksi öljylämmityskattila edellyttää vierelleen oman sammuttimen.

5. Häkävaroitin takkakotiin

Ihmiset oppivat nopeasti elämään takan kanssa. He tietävät, kuinka puut ladotaan tukevasti syvälle takkapesään ja hankkivat takan eteen kipinäsuojan ja lattialle kipinäpellin. He eivät jätä tulta vartioimatta eivätkä sulje peltejä hiilloksen vielä kytiessä. Tästä huolimatta takkakotiin kannattaa hankkia häkävaroitin, vaikka se ei olekaan pakollinen.

6. Varmista esteettömät poistumistiet

Pientaloasukkaiden olisi hyvä suunnitella palotilanteessa poistumista vähintään ajatuksen tasolla ja harjoitellakin niin, että kaikki talon asukkaat osallistuvat harjoitukseen. Lain mukainen poistumisväylä voi pientalossa olla lapselle tai vanhukselle ylitsepääsemätön, vaikka se olisi täysin oikein rakennettu.

Moni luottaa liikaa omiin kykyihinsä ja kuvittelee hyödyntävänsä välikattoja poistuessaan palon sattuessa. On hyvä pohtia, pääseekö paikasta poistumaan myös talvipakkasella pienet lapset kainalossa.

Kerrostalojen poistumisreitit on yleensä mietitty valmiiksi. Tärkein viesti kerrostaloasukkaalle on, että oma asunto on yleensä turvallisin paikka, jos naapurissa palaa. Savuiseen porrashuoneeseen ei missään tapauksessa saa lähteä hortoilemaan.

7. Poista pölyt koneista

Kaikki kodin sähkölaitteet keräävät pölyä, joka huonontaa komponenttien jäähdytystä ja aiheuttaa kuumenemista. Kuumeneminen voi johtaa laitteen syttymiseen.

Kaikki kodin sähkölaitteet on syytä puhdistaa pölystä säännöllisesti. Jääkaappi, astianpesukone ja kuivausrumpu ovat kaikki paloriskejä huoltamattomina – ja varsinkin käyttöohjeiden vastaisesti sijoitettuina tai käytettyinä.