Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valkosipulin kasvatus

Teksti:
Saila Routio
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.4.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Itse kasvattamalla saa aromikasta valkosipulisatoa. Valkosipuli viihtyy lämpimässä ja multavassa maassa.

Kylmäkäsittely ja esikasvatus

Ruokakaupan sipuleista ei yleensä tule kunnollista satoa, joten viljelyyn kannattaa käyttää siihen tarkoitettuja sipuleita.

Valkosipuli lähtee kasvamaan nopeasti ja kehittää varmemmin useita kynsiä, kun se saa ensin kylmäkäsittelyn. Laita istukassipulit jääkaappiin noin kuukaudeksi kevättalvella ennen niiden istuttamista.

  • Jos olet hankkinut sipulin kokonaisena, irrota kynnet toisistaan vasta istuttamisvaiheessa, sillä kynnet nahistuvat nopeasti.

Sadon jouduttamiseksi voit juurruttaa sipulit huhtikuun puolivälin paikkeilla. Istuta kynnet tai koko sipuli terävä kärki ylöspäin yhteen isoon ruukkuun noin 5 cm syvyyteen.

Mullaksi kelpaa hiekka tai lannoittamaton turve, joka kostutetaan kunnolla. Esikasvatuslämpötilan pitäisi olla plussan puolella, mutta korkeintaan 10 astetta.

  • Sipulin keskimmäisistä pikkukynsistä kasvaa pikkusipuleita, jotka eivät jakaannu kynsiksi, joten ne voi jättää istuttamatta tai kasvattaa ruukussa keittiön ikkunalaudalla versoiksi voileivän päälle.

Sipulit avomaalle

Siirrä sipulit avomaalle, kun maa on sulanut roudasta ja hieman kuivahtanut. Jos et ole vielä irrottanut kynsiä toisistaan, irrota ne varovasti ja istuta 15 cm:n välein ja hieman syvemmälle kuin esikasvatusruukkuihin istutettaessa. Istutusvaot voi täyttää palaneella, valmiilla kompostilla.

Kasvupaikka saa olla lämmin, maa multava ja muokattu. Kohopenkki tai kasvulava on erinomainen paikka valkosipulille.

Kastelu ja lannoitus

Poutakausina, etenkin parhaassa kasvuvaiheessa alkukesällä, valkosipuli kaipaa runsaasti vettä. Valkosipulia on hyvä lannoittaa ja kalkita runsaasti. Sipuli saa sekä kalkkia että ravinteita puun tuhkasta.

Ruohosilppukate taimien ympärillä estää rikkaruohojen siementaimien pesiytymistä maahan ja auttaa pitämään mullan kosteana. Ruohosta vapautuu lisäksi ravinteita valkosipulin käyttöön.

Rikkakasveja joutuu haraamaan useamman kerran kesässä, sillä valkosipuli korjataan vasta syyskuun tienoilla. Varo vioittamasta sipuleiden juuria haratessasi.

Lisälannoitteena valkosipulille voi antaa esimerkiksi laimennettua nokkoskäytettä, yleislannosta tai kanankakkaa. Lisälannoituksesta on hyötyä etenkin keskikesällä, kun pitkä päivä kiihdyttää sipulin muodostumista.

Sadonkorjuu syksyllä

Lehtien keskeltä nousevan kukkavarren poistaminen parantaa sipulisatoa. Jos haluaa kokeilla valkosipulin kasvattamista itusilmuista, voi jättää kukkavarren kasvamaan yhteen kasviin. Kukinnan jälkeen siihen kehittyvät itusilmut, jotka ovat kuin minikokoisia sipuleita.

Itusilmujen kylvöstä sadonkorjuuseen kuluu kaksi vuotta. Silmut kylvetään maahan kohtalaisen tiheään ja vain parin sentin syvyyteen jo syksyllä. Seuraavana kesänä niistä kasvaa hieman suurempia, yksikyntisiä valkosipuleita. Nämä siirretään syksyllä harvempaan ja aiempaa syvempään, ja seuraavan vuoden syksyllä korjataan sato.

Valkosipulisato on kypsä, kun lehdet alkavat kellastua. Nosta sipulit varovasti talikolla, ravistele multa pois ja aseta sipulit kuivumaan muutamaksi päiväksi vaikkapa puutarhapöydälle aurinkoon tai varastoon, jossa ilma kiertää. Jos multa ei tahdo irrota, sipulit voi huuhdella vedellä.

Irrota kuivuneet juuret ja poista kuivahtaneet varret kiertämällä. Laita sipulit esimerkiksi säkkikankaiseen sipulipussiin, jossa ne säilyvät jää- tai viileäkaapissa.

Talvivalkosipuli on tavallista valkosipulia voimakkaamman makuista ja siihen kasvaa vain muutama suuri kynsi. Talvivalkosipuli istutetaan syksyllä.