Helppo pataleipä, yrttinen patonki ja japanilainen maitoleipä – minkä näistä herkkuleivistä leivot ensimmäiseksi? Olipa valintasi mikä tahansa, saat leivän kohoamaan kuohkeaksi kuivahiivalla. Hyvin säilyvää kuivahiivaa kannattaakin aina pitää kuivakaapissa valmiina leivontahetkiä varten.
Japanilainen maitoleipä ihastuttaa pehmeällä rakenteellaan. Pehmeyden salaisuus on tahnamainen esitaikina, joka keitetään jauhoista ja maidosta. Leipä viimeistellään sivelemällä sen päälle valkosipulilla ja lehtipersiljalla maustettua voita. Kokeile maustevoin sijaan myös makeita lisukkeita, joihin löydät vinkit reseptistä.
Pataleipä on helppoutta arvostavan leipurin suosikki: leivän ainekset vain sekoitetaan keskenään eikä taikinaa tarvitse vaivata. Kääntele leipätaikinan joukkoon myös makeita karpaloita ja rapeita cashewpähkinöitä, niin lopputulos muistuttaa paistopisteiltä tuttua karpalo-cashewleipää. Anna taikinan kohota rauhassa huoneenlämmössä. Mitä pidempään maltat kohottaa taikinaa, sitä maukkaamman leivän saat. Samasta takinasta voit leipoa myös helppoja sämpylöitä lusikoimalla taikinan pellille keoiksi.
Kukapa ei tykkäisi tuoreesta, yrttitäytteisestä patongista! Nämä patongit muotoillaan kierteille, joiden sisään basilikalta maistuva täyte piiloutuu. Käytä täytteeseen basilikan lehtien lisäksi myös yrtin ohuet varret. Kokeile myös muita yrttejä! Täytteeseen voit hyödyntää hieman nuupahtaneetkin ruukkujen jämät.