Basilikapatongit
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Basilikatäytteiset kierrepatongit ovat näyttävät mutta helpot valmistaa. Yrttipatongit sopivat niin arkeen kuin juhlaan.
| 4 dl | vettä |
| 2 tl | siirappia |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 8 - 9 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
| Basilikatäyte | |
|---|---|
| 1 kpl | ruukku basilikaa |
| 75 g | vegaanista margariinia (eleplant) |
| 1 tl | maissitärkkelystä (maizena) |
| Lisäksi | |
| vettä voiteluun | |
| Pinnalle | |
| sormisuolaa | |
- 1.
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Mittaa kulhoon vesi, siirappi ja suola.
- 2.
Yhdistä kuivahiiva jauhoihin (4 dl) ja lisää veteen sekoittaen. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen ja lisää öljy loppuvaiheessa. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
- 3.
Valmista täyte. Hienonna basilikan lehdet ohuine varsineen ja yhdistä huoneenlämpöisen margariinin ja maissitärkkelyksen kanssa tahnaksi.
- 4.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa 3 osaan. Kauli taikinat kapeiksi levyiksi (13 x 30 cm) ja tee basilikatäytteestä keskelle raita.
- 5.
Tartu taikinalevyjen molemmista päistä ja muotoile patongeiksi kiertämällä vastakkaisiin suuntiin siten, että patonkeihin tulee useita kierteitä. Nosta leivinpaperille pellille ja kohota peitettynä 30 minuuttia.
- 6.
Voitele patongit vedellä, ripottele pinnalle sormisuolaa ja paista 250-asteisen uunin alatasolla 15–20 minuuttia.
Basilikatäytteiset kierrepatongit ovat näyttävät mutta helpot valmistaa. Yrttipatongit sopivat niin arkeen kuin juhlaan.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 dl | vettä |
| 2 tl | siirappia |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 8 - 9 dl | vehnäjauhoja |
| 1/2 dl | rypsiöljyä |
Basilikatäyte | |
| 1 kpl | ruukku basilikaa |
| 75 g | vegaanista margariinia (eleplant) |
| 1 tl | maissitärkkelystä (maizena) |
Lisäksi | |
| vettä voiteluun | |
Pinnalle | |
| sormisuolaa | |
Valmistus (Uuni 250°C)
- 1
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Mittaa kulhoon vesi, siirappi ja suola.
Määrä Ainesosa 4 dl vettä 2 tl siirappia 1 1/2 tl suolaa - 2
Yhdistä kuivahiiva jauhoihin (4 dl) ja lisää veteen sekoittaen. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen ja lisää öljy loppuvaiheessa. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
Määrä Ainesosa 11 g (1 ps) kuivahiivaa 8 - 9 dl vehnäjauhoja 1/2 dl rypsiöljyä - 3
Valmista täyte. Hienonna basilikan lehdet ohuine varsineen ja yhdistä huoneenlämpöisen margariinin ja maissitärkkelyksen kanssa tahnaksi.
Määrä Ainesosa 1 kpl ruukku basilikaa 75 g vegaanista margariinia (eleplant) 1 tl maissitärkkelystä (maizena) - 4
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa 3 osaan. Kauli taikinat kapeiksi levyiksi (13 x 30 cm) ja tee basilikatäytteestä keskelle raita.
- 5
Tartu taikinalevyjen molemmista päistä ja muotoile patongeiksi kiertämällä vastakkaisiin suuntiin siten, että patonkeihin tulee useita kierteitä. Nosta leivinpaperille pellille ja kohota peitettynä 30 minuuttia.
- 6
Voitele patongit vedellä, ripottele pinnalle sormisuolaa ja paista 250-asteisen uunin alatasolla 15–20 minuuttia.
Määrä Ainesosa vettä voiteluun sormisuolaa
Hyvästi hävikki: Täytteeseen voit hyödyntää monipuolisesti eri yrttejä, myös ne hieman nuupahtaneet ruukkujen jämät.
Ravintosisältö
1044
Energiaa kcal
4369
Energiaa kj
38,0 g
Rasvaa
10,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
147,7 g
Hiilihydraatteja
5,7 g
Sokereita
7,0 g
Kuituja
23,3 g
Proteiinia
3,5 g
Suolaa
1044
Energiaa kcal
4369
Energiaa kj
38,0 g
Rasvaa
10,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
147,7 g
Hiilihydraatteja
5,7 g
Sokereita
7,0 g
Kuituja
23,3 g
Proteiinia
3,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl maissitärkkelystä (Maizena), vettä voiteluun, sormisuolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























