Japanilainen maitoleipä

arvosana4/5

(6)arviota
8 Palaa

Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Japanilaisen maitoleivän pehmeän rakenteen salaisuus on jauhoista ja nesteestä keitetty tahnamainen esitaikina. Sisarussämpylät viimeistellään valkosipuli-persiljavoilla.

Ainekset

MääräAinesosa

Tangzhong-esitaikina

1 dlkevytmaitoa
2 rklvehnäjauhoja

Taikina

5 dlvehnäjauhoja
3 rklsokeria
1 1/2 tlkuivahiivaa
1 tlsuolaa
1 dlkevytmaitoa
1 kpl kananmuna
50 gvoita

Voiteluun

1 kplkananmuna

Maustevoi

25 gvoita
2 kplvalkosipulinkynttä
1/2 ruukkua lehtipersiljaa

Lisäksi

voita

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Tee esitaikina. Sekoita pienessä kattilassa maito ja jauhot. Kuumenna keskilämmöllä kierrevatkaimella sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu tahnaksi. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.

    MääräAinesosa
    1 dlkevytmaitoa
    2 rklvehnäjauhoja
  2. 2

    Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää jauhoseokseen reilusti kädenlämpöinen maito (42 astetta), muna ja esitaikina. Vaivaa taikinaa yleiskoneen tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5–10 minuuttia. Lisää huoneenlämpöinen voi kuutioina taikinaan ja vaivaa vielä noin 5 minuuttia. Taikina saa jäädä tahmeaksi. Kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin tunti.

    MääräAinesosa
    5 dlvehnäjauhoja
    3 rklsokeria
    1 1/2 tlkuivahiivaa
    1 tlsuolaa
    1 dlkevytmaitoa
    1 kpl kananmuna
    50 gvoita
  3. 3

    Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Voitele reunat.

    MääräAinesosa
    voita
  4. 4

    Kumoa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 8 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Aseta 1 sämpylä vuoan keskelle ja loput sen ympärille. Kohota peitettynä 45 minuuttia. Voitele leipä munalla ja paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä leipää muutama minuutti ja irrota vuoasta.

    MääräAinesosa
    1 kplkananmuna
  5. 5

    Sulata voi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna persilja. Sekoita valkosipuli ja persilja voihin. Sivele lämmin leipä maustevoilla.

    MääräAinesosa
    25 gvoita
    2 kplvalkosipulinkynttä
    1/2 ruukkua lehtipersiljaa

Vinkki: Maitoleipä on parhaimmillaan uunituoreena, mutta säilyy kostean pehmeänä usean päivän ajan.

Vinkki: Tarjoa maitoleipä maustevoin sijaan esimerkiksi marmeladin tai hasselpähkinä-kaakaolevitteen kanssa.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1.5 tl kuivahiivaa, ruukkua lehtipersiljaa, voita.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Reetta Pasanen
1.7.2024
|
Päivitetty: 26.9.2025

Samankaltaisia reseptejä