Karpalo-cashewleipä
Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Paistopisteeltä tuttu cashew-karpaloleipä saa makua makeista karpaloista ja rouskuvista cashewpähkinöistä. Pataleivän yön yli kohotettava taikina ei vaadi vaivaamista.
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 3 dl | hiivaleipäjauhoja |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | sokeria |
| 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 3 1/2 dl | vettä |
| 50 g | (1 dl) kuivattuja karpaloita |
| 50 g | (1 dl) cashewpähkinöitä |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1 tl | rypsiöljyä |
- 1.
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita jauhot, suola, sokeri ja hiiva kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Sekoita karpalot ja cashewpähkinät tasaisesti taikinaan. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–18 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipä saa makua.
- 2.
Kaada taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Muotoile taikina kevyesti palloksi, mutta älä vaivaa. Ripottele jauhoja leivän pinnalle ja kohota peitettynä 30 minuuttia.
- 3.
Laita sillä aikaa kannellinen valurautapata tai muu uuninkestävä kannellinen astia uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
- 4.
Ota kuuma pata uunista ja sivele se kevyesti öljyllä. Nosta taikina pataan lastan avulla ja laita kansi päälle. Paista 30 minuuttia, poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia.
- 5.
Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä ennen tarjoamista.
Paistopisteeltä tuttu cashew-karpaloleipä saa makua makeista karpaloista ja rouskuvista cashewpähkinöistä. Pataleivän yön yli kohotettava taikina ei vaadi vaivaamista.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 3 dl | hiivaleipäjauhoja |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | sokeria |
| 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 3 1/2 dl | vettä |
| 50 g | (1 dl) kuivattuja karpaloita |
| 50 g | (1 dl) cashewpähkinöitä |
Lisäksi | |
| 1 tl | rypsiöljyä |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita jauhot, suola, sokeri ja hiiva kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Sekoita karpalot ja cashewpähkinät tasaisesti taikinaan. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–18 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipä saa makua.
Määrä Ainesosa 4 dl vehnäjauhoja 3 dl hiivaleipäjauhoja 1 tl suolaa 1 tl sokeria 1/2 tl kuivahiivaa 3 1/2 dl vettä 50 g (1 dl) kuivattuja karpaloita 50 g (1 dl) cashewpähkinöitä - 2
Kaada taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Muotoile taikina kevyesti palloksi, mutta älä vaivaa. Ripottele jauhoja leivän pinnalle ja kohota peitettynä 30 minuuttia.
- 3
Laita sillä aikaa kannellinen valurautapata tai muu uuninkestävä kannellinen astia uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
- 4
Ota kuuma pata uunista ja sivele se kevyesti öljyllä. Nosta taikina pataan lastan avulla ja laita kansi päälle. Paista 30 minuuttia, poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 tl rypsiöljyä - 5
Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä ennen tarjoamista.
Vinkki: Voit valmistaa taikinasta myös sämpylöitä. Nosta taikinasta kahden lusikan avulla noin 10 sämpylää leivinpaperille pellille. Ripottele jauhoja pinnalle ja kohota peitettynä 30 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Vinkki: Voit korvata hiivaleipäjauhot myös muilla jauhoilla, kuten ruisjauhoilla.
Ravintosisältö
1984
Energiaa kcal
8306
Energiaa kj
35,0 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
344,0 g
Hiilihydraatteja
31,0 g
Sokereita
31,0 g
Kuituja
61,0 g
Proteiinia
6,4 g
Suolaa
1984
Energiaa kcal
8306
Energiaa kj
35,0 g
Rasvaa
5,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
344,0 g
Hiilihydraatteja
31,0 g
Sokereita
31,0 g
Kuituja
61,0 g
Proteiinia
6,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 tl kuivahiivaa .
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























