Paahtopaisti
Noin 2 tuntia (josta 40 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Paahtopaisti on helppo ja juhlava liharuoka. Kypsennä paisti matalassa lämmössä ja ota avuksi paistomittari, niin lopputulos on taatusti mehevän kypsä. Valmista lisukkeeksi halutessasi punaviinikastike.
| 1 kg | naudan sisäpaistia |
| 2 tl | suolaa |
| 1 tl | rouhittua mustapippuria |
| Punaviinikastike | |
|---|---|
| 1 kpl | pieni sipuli |
| 1 rkl | voita |
| 2 dl | vettä |
| 2 dl | punaviiniä |
| 1 kpl | kasvisannosfondi |
| 2 rkl | balsamiviinietikkaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1 rkl | maissitärkkelystä |
| 1 rkl | voita |
- 1.
Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Ruskista pinta halutessasi paistinpannulla voi-öljyseoksessa, mutta se ei ole välttämätöntä. Hiero paistin pintaan mausteet.
- 2.
Kuumenna uuni 125-asteiseksi. Nosta paisti uunivuokaan ja kaada vuoan pohjalle noin sentin verran vettä. Työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä paistia, kunnes mittari näyttää 63–65 astetta (noin 1 t 45 min). Tällöin paisti on mehukas ja punertava.
- 3.
Kääri paisti folioon vetäytymään noin 20 minuutiksi. Liha kypsyy vielä vetäytymisenkin aikana noin viisi astetta. Leikkaa paisti viipaleiksi.
- 4.
Valmista kastike vetäytymisen aikana. Silppua sipuli. Kuullota sipulia hetki kattilassa voissa. Mittaa kattilaan vesi ja punaviini. Lisää fondi, balsamiviinietikka, suola ja pippuri. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.
- 5.
Sekoita maissitärkkelys pehmeään voihin. Siivilöi liemi ja siirrä se takaisin kattilaan. Vatkaa voi-maissitärkkelysseos hyvin liemeen. Keitä sekoittaen, kunnes kastike kiehahtaa ja sakenee. Jos kastikkeessa on paakkuja, siivilöi se. Tarjoa kastike paahtopaistin kanssa.
Paahtopaisti
Paahtopaisti on helppo ja juhlava liharuoka. Kypsennä paisti matalassa lämmössä ja ota avuksi paistomittari, niin lopputulos on taatusti mehevän kypsä. Valmista lisukkeeksi halutessasi punaviinikastike.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | naudan sisäpaistia |
| 2 tl | suolaa |
| 1 tl | rouhittua mustapippuria |
Punaviinikastike | |
| 1 kpl | pieni sipuli |
| 1 rkl | voita |
| 2 dl | vettä |
| 2 dl | punaviiniä |
| 1 kpl | kasvisannosfondi |
| 2 rkl | balsamiviinietikkaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1 rkl | maissitärkkelystä |
| 1 rkl | voita |
Valmistus (Uuni 125°C)
- 1
Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Ruskista pinta halutessasi paistinpannulla voi-öljyseoksessa, mutta se ei ole välttämätöntä. Hiero paistin pintaan mausteet.
Määrä Ainesosa 1 kg naudan sisäpaistia 2 tl suolaa 1 tl rouhittua mustapippuria - 2
Kuumenna uuni 125-asteiseksi. Nosta paisti uunivuokaan ja kaada vuoan pohjalle noin sentin verran vettä. Työnnä paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä paistia, kunnes mittari näyttää 63–65 astetta (noin 1 t 45 min). Tällöin paisti on mehukas ja punertava.
- 3
Kääri paisti folioon vetäytymään noin 20 minuutiksi. Liha kypsyy vielä vetäytymisenkin aikana noin viisi astetta. Leikkaa paisti viipaleiksi.
- 4
Valmista kastike vetäytymisen aikana. Silppua sipuli. Kuullota sipulia hetki kattilassa voissa. Mittaa kattilaan vesi ja punaviini. Lisää fondi, balsamiviinietikka, suola ja pippuri. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl pieni sipuli 1 rkl voita 2 dl vettä 2 dl punaviiniä 1 kpl kasvisannosfondi 2 rkl balsamiviinietikkaa 1/2 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria rouhittuna - 5
Sekoita maissitärkkelys pehmeään voihin. Siivilöi liemi ja siirrä se takaisin kattilaan. Vatkaa voi-maissitärkkelysseos hyvin liemeen. Keitä sekoittaen, kunnes kastike kiehahtaa ja sakenee. Jos kastikkeessa on paakkuja, siivilöi se. Tarjoa kastike paahtopaistin kanssa.
Määrä Ainesosa 1 rkl maissitärkkelystä 1 rkl voita
Ravintosisältö
260
Energiaa kcal
1089
Energiaa kj
9,0 g
Rasvaa
4,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
1,5 g
Hiilihydraatteja
0,3 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
36,3 g
Proteiinia
3,8 g
Suolaa
260
Energiaa kcal
1089
Energiaa kj
9,0 g
Rasvaa
4,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
1,5 g
Hiilihydraatteja
0,3 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
36,3 g
Proteiinia
3,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























