Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hotellin aulatilat on uusittu. Tyylikkään aulan tunnelma on lämmin ja viihtyisä.

Yövy kuin Jorma Uotinen ja syö pizzaa kuin napolilainen – Puijonsarvi on Kuopion seudun suurin hotelli

Teksti:
Sami Sykkö
Kuvat:
Jaanis Kerkis
Julkaistu: 12.4.2021
|
Muokattu: 25.5.2021
Original Sokos Hotel Puijonsarvi on savolainen klassikko. Se on Itä-Suomen suurin hotelli, jossa on peräti 300 huonetta. Hotelli tunnetaan rennosta savolaisuudestaan.

Elämä on pienestä kiinni. Kun Kuopiossa alkoi ilmahälytys vuoden 1940 helmikuussa, Snellmannin puiston laidalla sijainneen hotellin kulmahuoneessa asui muuan Toivo-herra. Hotellin henkilökunnan edustaja kävi koputtamassa Toivon toisessa kerroksessa sijainneen huoneen oveen ja pyysi herraa poistumaan pommisuojaan.

Hotellivieras ilmoitti kuitenkin jäävänsä huoneeseen – paperihommat olivat kesken. Lyhyen kädenväännön jälkeen Toivo laittoi hatun päähänsä ja meni kadulle. Pian kuului räjähdyksiä. Tilanteen rauhoituttua Toivo meni takaisin hotelliin ja avasi huoneensa oven.

Sen takana ei ollut enää mitään. Ei huonetta, ei hotellia. Koko hotellin kulma oli romahtanut maan tasalle pommin iskettyä siihen.

”Näky oli järkyttävä. Jos olisin ollut huoneessani, kuolema olisi ollut välitön”, Toivo muisteli myöhemmin.

Kuin Uotisen toinen koti

Vuosi 2021. Original Sokos Hotel Puijonsarvi on Kuopion tunnetuin ja koko Itä-Suomen suurin hotelli. Kolmannessa kerroksessa olevaan mustaan oveen on kirjoitettu käsin valkoisin kirjaimin: Jorma Uotisen sviitti. Astun sisään sviittiin, joka sijaitsee samassa kulmassa kuin Toivo-herran alta kadonnut huone.

Nykyisin hotellin kulma ei ole kuin pommin vaan Jorma Uotisen jäljiltä.

Uotinen tapasi Kuopiossa käydessään asua aina tässä kulmahuoneistossa. Sitten erään uudistuksen yhteydessä hotellinjohtaja Johanna Väätäinen sai idean ja pyysi Uotisen sisustamaan itse suosikkisviittinsä.

Taiteilijalle annettiin vapaat kädet, ja pian Uotinen toi näytille kuvia omasta kodistaan ja ideoitaan haluamastaan värimaailmasta ja tunnelmasta.

”Jorma halusi sviitin sisustuksen olevan kuin hänen toinen kotinsa ja vieraidenkin sen tunnistavan”, Johanna Väätäinen kertoo.

Sviitin seinillä on tanssiaiheisia valokuvateoksia, verhot ovat veistokselliset ja vuode kulttuurin ja viihteen suurmiehen mittakaavan mukainen – eli valtava. Makuusalongin punaiset nojatuolit ovat kuin kaksi dramaattista huutomerkkiä nostattamassa sisustuksen koreografian lentoon.

Puijonsarvi on Itä-Suomen suurin hotelli.

Ei ihme, että Uotisen kaltainen esteetikko viihtyy juuri tässä juniorisviitissä. Suurista erkkeri-ikkunoista avautuu näkymä ihastuttavaan Snellmanin puistoon. Sen toisella reunalla seisoo viehättävä jugendlinna, Kuopion museo. Näkymän kruunaa kaukaisuudessa kohoava Puijon torni, Kuopion maamerkki.

Tänne kannan hattuni, ja täällä olen yhden yön kuin kotonani.

Vaihtoehtoja toki riittäisi. Hotelli on levittänyt lonkeronsa viiteen rakennukseen, joista neljässä on yhteensä 300 hotellihuonetta. Esimerkiksi yhdessä siivessä huoneet ovat väreiltään ja sisustukseltaan kevyitä kuin balettitanssijoiden hypyt. Jugend-osan huoneissa on tummempia sävyjä.

Karhuntalja shaahin tilauksesta

Puijonsarvi on kuuluisa rennosta savolaisesta palvelustaan, josta hotelliin virtaa kehuja kaiken aikaa. Mutta hallitaan siellä myös VIP-vieraiden kohtelu. Presidentti Urho Kekkonen on vieraillut hotellissa, samoin Persian shaahi Reza Pahlavi ja shaahitar Farah. Suomeen kesäkuussa 1970 tekemänsä valtiovierailun yhteydessä he piipahtivat Kuopiossa vaneritehtaalla ja ottivat hotelli Puijonsarvesta päivähuoneen. Vierailua varten hotelliin ostettiin uusi punainen matto. Ja koska Persian shaahi halusi lemmiskellä takan edessä karhuntaljalla, hotelliin hommattiin myös toivottu turkis.

Nykyisin asiakkaiden käytössä on kesällä polkupyöriä ja talvella pulkkia. Talossa on myös hieroja. Lapsille pystytetään kesäisin pomppulinna. Ja tietenkin hotellista voi hankkia liput Puijontorniin, niin ei tarvitse seistä lippujonossa.

Hotellin sijainti on mahtava, sillä Kallaveden jäälle pääsee hiihtämään tai luistelemaan muutamassa minuutissa, eikä matka Kuopion torille ole sen pidempi. Kulttuuria löytyy kulman takaa, missä sijaitsee korkeatasoinen Victor Barsokevitszhin valokuvakeskus.

Puijonsarvi on kuuluisa rennosta savolaisesta palvelustaan.

Minä olen yöpynyt monet kerran Puijonsarvessa Kuopio tanssii ja soi -festivaalien aikana ja kipaissut sieltä lakeerikengät kipinöitä iskien läheiseen Musiikkikeskukseen katsomaan maailmanluokan tanssia.

80 000 parisuhteen syntysijoilla

Puijonsarven historia ulottuu kauas, 150 vuoden taakse. Kuopion Seurahuone perustettiin vuonna 1873. Se oli paremman väen paikka, joka houkutteli taiteilijoita, kirjailijoita, runoilijoita, ja upseereita – myös Juhani Aho ja Eino Leino kävivät siellä. Kirjailija Minna Canth piti kauppaa viereisen korttelin kulmassa ja tapasi piipahtaa Seurahuoneella ystävineen pelaamassa lautapelejä.

Kun Seurahuone paloi, se rakennettiin uudelleen. Myöhemmin se muuttui Kaupunginhotelliksi ja lopulta Grand Hotelliksi ennen kuin siitä tuli vuonna 1990 osa Puijonsarvea.

Entisen Seurahuoneen ja Kaupunginhotellin suuri juhlasali on palvellut teatterina, tyylikkäänä ravintolana ja Kuopion kuuluisimpana yökerhona. Kun yökerho Puikkari lopetti vappuna 2018, hotellin laskelmien mukaan siellä oli ehtinyt saada alkunsa noin 80000 parisudetta.

Saavutus sekin.

Nykyisin yökerhon tilalla on Puikkari Conferense, jossa on iso määrä tapahtumatiloja. Juhlasaliin on ripustettu suuret kristallikruunut, ja siellä järjestetään yhä juhlia ja konsertteja.

Yökerho Puikkarissa ehti saada alkunsa 80000 parisuhdetta.

Kuntoilua taivaanrantaan katsellen

Ja nyt syömään! Hotellin ravintoloista Ehta on juuri uudistettu katosta lattiaan: pöydät ovat puuta ja seinät peittyvät viherkasveihin. Ehtaa mainostetaan leppoisalla tunnelmalla ja hiiligrillillään – ja kaupungin parhailla burgereilla. Siellä on myös aito napolilainen pizzauuni. Eikä niitä todellakaan löydy Suomessa joka kulmalta!

Vieressä sijaitseva Frans & Sophie -bistro on sen sijaan kuuluisa pihveistään.

Nautin lounaaksi hampurilaisen, jonka päällä on sinihomejuustomajoneesia ja kyljessä vino pino ranskalaisia. Annos on niin syntisen hyvä, että olisi synti jättää mitään syömättä. En tee syntiä, eikä minulla sitten ole nälkäkään ennen kuin seuraavana aamuna.

Illan tullen nousen hissillä seitsemänteen kerrokseen. Siellä sijaitseva kuntosali on houkuttelevimpia hotellien kuntoilukeitaita, joissa olen käynyt. Lattiassa on timantin hehkua, ja tarpeelliset laitteet on saatu mukavasti mahtumaan aika pieneen tilaan. Tilat on suunnitellut hotellinjohtaja itse.

Ja ne näkymät yli Kuopion kattojen. On mukavampi punnertaa parin kilon punnuksia ilmaan, kun saa samalla katsella Kuopion taivaanrantaa. Eikä tarvitse hävetä olemattomia lihaksiaan, kun saan ähkiä salilla ihan omassa seurassani.

Käytävän toisella puolella ovat hotellin saunat, ja niidenkin ikkunoista näkyy Kuopion kattoja ja taivasta. Miten monena iltana olenkaan nauttinut saunan kuumuudessa keskusteluista tanssifestivaalille esiintymään tulleiden kansainvälisten – tai suomalaisten – esiintyjien kanssa.

Tänä iltana olen ainoa saunoja. Mikä ihana rauha! Joten heitänkin nyt lisää löylyä ja lopetan raportin Puijonsarvesta tähän.

Original Sokos Hotel Puijonsarvi

  • Puijonsarvessa on ollut ravintolatoimintaa jo 130 vuotta.

  • Hotellissa on vieraillut noin 8 miljoonaa asiakasta.

  • Drinkkejä on tarjoiltu yli 25 miljoonaa ja hotellin illanvietoissa on soitettu noin 30 miljoonaa tanssikappaletta.

  • Puijonsarveen kuuluu viisi kiinteistöä. Huoneita on 300. Hotellissa on viisi juniorsviittiä ja kaksi sviittiä. Ravintoloita ja tapahtumatiloja on yhteensä 30.

  • Hotellissa työskentelee noin 100 henkeä.

Puijonsarven vuodet

  • Seurahuone perustettiin vuonna 1873.

  • Hotelli Osuusravintola avattiin vastapäätä Seurahuonetta vuonna 1914. Molemmat hotellit ovat nykyisin osa Puijonsarvea.

  • Seurahuone muutti nimensä Kuopion Kaupunginhotelliksi vuonna 1951, ja sitä alettiin uuden omistajan eli Rengasravintoloiden mukaan kutsua Renkuksi. Rakennus suojeltiin vuonna 1986. Kaupunginhotelli muuttui vuonna 1988 Grand Hotelliksi.

  • Vuonna 1990 Grand Hotel ja Hotelli Osuusravintola yhdistyivät Sokos Hotel Puijonsarveksi, jota varten rakennettiin kokonainen uusi hotellirakennus ja alikulkukäytävä yhdistämään hotellin eri rakennukset.

  • Vappuna 2018 lopetettiin legendaarinen yökerho Puikkari, ja tilat remontoitiin tapahtumakeskus Puikkari Conferenceksi.

Lue lisää klassikkohotellien tarinoita

Lisää aiheesta