Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kartanokabinetti on yksi Seurahuoneen edustavimmista tiloista. Siellä on yhä samat kalusteet ja kattaukset kuin presidentti Urho Kekkosen nauttiessa siellä suosikkiruokaansa lahnaa.

Hittiaamiainen houkuttelee sunnuntaisin, kuntosaliin ihastui kuningaskin – Lahden Seurahuone on kaupungin sydän

Teksti:
Sami Sykkö
Kuvat:
Jaanis Kerkis, Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone
Julkaistu: 14.9.2020
|
Muokattu: 16.9.2020
Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone on urheilu- ja kulttuurikaupungin tärkein ja vanhin hotelli. Jokaisella kaupunkilaisella – ja monella kuninkaallisella – on siihen suhde.

Kun presidentti Urho Kekkonen saapui Lahteen messuille tai hiihtokisoihin, Lahden Seurahuoneen henkilökunta tiesi, kuinka toimia.

Kattaus tehtiin Kartanokabinettiin, jossa presidenttiä odottivat upea kultareunainen lasisto, hohtavat hopea-aterimet ja koreat tyylihuonekalut. Pöytään kiikutettiin Paimelasta kalastettua lahnaa.

”Presidentti Kekkonen halusi aina lahnaa”, hotelli Seurahuoneen johtaja Marika Haavisto kertoo.

Samassa kabinetissa ovat sittemmin syöneet myös presidentit Mauno Koivisto, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö. Kekkosen ajoista kabinetin paikka on tosin vaihtunut – vaikka hotellin toisessa kerroksessa se sijaitsee edelleen.

Seurahuoneella vierailleista arvovieraista marsalkka Mannerheimilla oli tarjoilutoiveiden lisäksi myös tarjoilijatoive. Kun Suomen marsalkka yöpyi sotavuosina Lahden seurahuoneella, hän halusi itseään palvelemaan tarjoilija Judith Davidssonin. Aamukahvin hän halusi nauttia täsmällisesti kello seitsemän, vaikka iltamenot olisivatkin venyneet aamun puolelle.

Menestystä ja kasvua

”Ajanmukaisia ja siistejä huoneita matkustajille. Ruokatarjoilu. Annoksia koko päivän. Ensimmäisen luokan ravintola. Paikkakunnan ainoa ensiluokan hotelli ja ravintola.”

Näin mainostettiin Seurahuonetta, kun se sijaitsi vielä Rautatienkadulla. Seurahuoneen aloittaessa Lahti oli pieni kylä ja meno oli värikästä sekä Lahdessa että Seurahuoneella. Erityisen paljon vilunkipeliä tapahtui kieltolain aikaan: asiakkaat hörppivät väkijuomia salapulloistaan ja tarjoilijat tekivät omistajan selän takana omaa viinabisnestään.

Seurahuoneella oli monta osoitetta, sisustusta, omistajaa ja vaihetta ennen kuin hotelli päätyi Lahden teollisuusseuran haltuun. Noihin aikoihin, eli 1930-luvun alussa, Seurahuonetta varten rakennettiin edustava talo Aleksanterinkadulle. Ravintola sijaitsi toisessa kerroksessa, ja ylempänä olivat matkustajahuoneet.

Hotelli on ollut menestys. Vuosikymmenten aikana se on muuttunut nelikerroksisesta ensin kuusikerroksiseksi, ja myöhemmin Seurahuone on levittänyt lonkeronsa myös viereisiin rakennuksiin.

Seurahuone on kasvanut, koska Lahti on kasvanut. Lahti oli aikoinaan todella vilkas teollisuuskaupunki, ja sen komeaa historiaa ovat kirjoittaneet Askot, Iskut ja Luhdat, joiden tarina jatkuu edelleen.

Vuonna 2013 tehtiin Seurahuoneen historian suurimmat korjaustyöt. Remontti kesti lähes vuoden ja maksoi 25 miljoonaa. Sen aikana purettiin ja rakennettiin uudelleen käytännössä kaikki paitsi julkisivu.

Seurahuoneen käyttöaste on Lahden hotelleista korkein, 70 prosentin luokkaa. Tämän vuoden alkukesästä valmistui taas 22 uutta huonetta. Nyt niitä on jo 169 kappaletta, ja seuraavaksi Seurahuone laajenee myös Aleksanterinkadun yli.

”Kadun toiselle puolelle sijaitsevan Sokos-tavaratalon kolmanteen kerrokseen tulee 50 luksustason hotellihuonetta. Sinne rakennetaan myös 15 kaksikerroksista loftia. Aulaan tulee sisäpuutarha suihkulähteineen.”

Aamiaiselle tullaan pitkästäkin matkasta

Mikä on Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuoneen sukseen salaisuus? Hotellin oman väen mukaan sen palvelu ja hyvä ruoka. Hotellin slogankin on: ”Hienot hetket eivät ole sattumaa”.

Esimerkiksi 1970-luvun alussa katutasossa avattiin täysin uudentyylinen Grilliravintola Asado. Asiakas valitsi pihvin koon ja lisukkeet ja ruksasi ne tilauskaavakkeeseen. Pihvin sai halutessaan grillata itse omassa pöydässä.

”Ja maankuulu keskiviikon herkkupöytä loppui vasta 2009”, hotellinjohtaja sanoo.

Pöytää Lahdessa muistellaan kuulemma yhä: kaikki tuotteet oli itse tehty Seurahuoneen omassa keittiössä. Herkuttelu maksoi 235 markkaa, mutta siitä huolimatta pöytä oli hyvin suosittu: sitä kävi syömässä joka viikko keskimäärin 100 ihmistä.

Haavisto kertoo, että nykyisin Seurahuoneen aamiainen tunnetaan Lahden ulkopuolellakin.

”Meidän aamiaisemme vetää ulkopuolisia enemmän kuin varmaan mikään muu hotelliaamiainen Suomessa. Sunnuntaisin meillä voi olla yli 200 hotellin ulkopuolista vierasta.”

”Sunnuntaisin meillä voi olla yli 200 hotellin ulkopuolista vierasta.”

Aamiaisella tarjotaan lähiruokaa: hunaja saadaan hotellin katolla sijaitsevasta mehiläispesästä, kalat lähialueelta. Talossa on oma kondiittori, joka leipoo kakut. Tarjolla on puurobaari ja jopa karkkibuffetti.

Mutta kun vuosikymmenet ovat vaihtuneet, jotain on myös kadonnut. Enää ei ole esimerkiksi Alibia, joka oli aikansa kulttibaari Lahdessa. Kuvista päätellen sen sisustus oli vaikuttavan virtaviivainen. Alibi tehtiin 1970-luvun alkupuolella hotellin rakennuksessa olleen pullakaupan tilalle. Nyt Alibin paikalla on kortteliravintola Bar & Bistro Seurahuone.

Kuntosali hienompi kuin Ruotsin kuninkaalla

Lahden Seurahuoneella on ollut iso merkitys Lahdelle.

”Jokaisella lahtelaisella on mielipide tai side Lahden Seurahuoneeseen”, hotellinjohtaja Marika Haavisto sanoo.

Hotelli on ollut myös teollisuuden ja yritysmaailman kohtaamispaikka. Kuuluisia vieraita Lahteen on tuonut erityisesti urheilu.

Kaarle Kustaa on käynyt meillä usein, viimeksi vuonna 2017 hiihdon MM-kisoissa. Kuningas asui Karolina-sviitissä.”

Kuuluisia vieraita Lahteen on tuonut erityisesti urheilu.

Aamiaiseksi kuningas halusi aina omenamehua ja ruisleipää. Hän oli kovin kiinnostunut lähialueen tuottajien tuotteista.

”Asuin silloin itsekin täällä 24/7, ja kävimme kuninkaan kanssa kuntosalilla”, Haavisto muistelee.

”Kaarle Kustaa sanoi, että hän haluaa mennä seuraavanakin aamuna, koska kuntosali on parempi kuin hänellä Tukholman kuninkaanlinnassa.”

Aikoinaan hotellissa vierailivat esimerkiksi Miss Universum Armi Kuusela ja hänen Filippiineiltä kotoisin ollut miehensä Gil Hilario.

Hotellissa on kestitty myös maailman tähtikapellimestareita ja venäläisiä balettitanssijoita.

1990-luvun puolivälissä Seurahuoneelle odotettiin vieraaksi yhtä maailman rikkaimmista miehistä, Brunein sulttaani Hassanal Bolkiahia. Hän tuli Lahteen osallistuakseen Hälvälässä järjestettyihin ammunnan MM-kisoihin.

Kisojen alla hotellin eteen ilmestyi kymmenen mustaa autoa. Punaiset matot oli levitetty kadulle, kun yhden mersun ovi avautui. Sieltä astui sulttaani verryttelypuvussa, ase olalla. Näky on jäänyt hotellin henkilökunnan mieleen. Samoin tarjoilut.

Sulttaanin omat kokit valmistivat isännälleen hotellin keittiössä kosher-ruuat, joiden raaka-aineet lennätettiin Bruneista.

Myös viime vuoden ammuntakisoihin osallistui kymmeniä kuninkaallisia Kuwaitista, Saudi-Arabiasta, Qatarista ja Arabiemiraateista.

Dubaista tuli 30 hengen seurue: lääkäreitä, valmentajia, avustajia, kokkeja ja tarjoilijoita.

Kuninkaalliset matkustavat tyylillä. Esimerkiksi Arabiemiraateista saapuneen seurueen mukana tulivat astiastot ja jopa hammastikut sekä tietenkin 200 litraa tuoretta kamelinmaitoa.

Seurahuoneen sviitistä tyhjennettiin lähes kaikki kalusteet, ja sinne hankittiin Dubaista etukäteen saatujen ohjeiden mukainen matto, joka ulottui sviitin seinästä seinään. Seurue söi istuen lattialla.

Kiitokseksi hyvästä palvelusta ja huolenpidosta Dubaista lähetettiin hotelliin neljä laatikkoa taateleita.

Lahden Seurahuoneen historiaa

  • Vuonna 1892 kuvernööri myönsi luvan lahtelaiselle ravintolaliikkeelle, jossa sai myydä alkoholijuomia. Nimeksi tuli Lahden seurahuoneen ravintola.
  • Vuonna 1893 oluenmyynti lopetettiin markkinapäivien ja niiden aattojen ajaksi hurjastelun hillitsemiseksi. Lahden seurahuoneen ravintolassa alkoholin lieveilmiöt olivat sitä luokkaa, että sinne asetettiin vakituinen poliisi.
  • 1930-luvun alussa funkkistyylinen hotelli Seurahuone valmistui Aleksanterinkadulle.
  • 1940-luvun lopulla Seurahuone laajeni kuusikerroksiseksi. Sen maine kasvoi, ja siellä alettiin järjestää illallistanssiaisia teatterin ensi-iltoina sekä konsertti-iltoina.
  • Vuonna 2011 Osuuskauppa Hämeenmaa osti kiinteistön Lahden Teollisuusseuralta.
  • Vuonna 2015 Solo Sokos Hotel Lahden Seurahuone valittiin Euroopan parhaaksi kaupunkihotelliksi World Luxury Hotel Award -gaalassa.

Tutustu hotelliin ja varaa huone: www.sokoshotels.fi

Lue uniikkeja hotelleja esittelevän sarjan muut osat

Lisää aiheesta