Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valitse maisteluiltaan eri oluttyylejä, jos osallistujilla ei ole oluista paljon kokemusta.

Kurkkua ja mustia sukkia – olutmaistelu kotona onnistuu näillä vinkeillä

Teksti:
Tuuli Kanerva
Kuvat:
Santtu Miikkulainen
Julkaistu: 29.9.2023
|
Muokattu: 18.12.2023
Oluiden maailmaan on hauskinta tutustua olut-tastingin eli maistelun kautta. Sen perusajatuksena on nauttia, oppia ja viettää aikaa yhdessä. Lue tästä vinkit oluiden maisteluun kotona.

Oluiden maistelu sopii pienen porukan illanviettoon tai ohjelmanumeroksi mökkiviikonloppuun tai vaikka polttaripäivään. Rennolla otteella järjestetty maistelu on hauska tapa tutustua oluiden monipuoliseen maailmaan.

Valitse maistelulle teema

Illan suunnittelu lähtee liikkeelle siitä, mitä oluita valitaan maisteltavaksi. Järjestäjän kannattaa miettiä teema, jonka perusteella oluet valitaan, vinkkaa olutsommelier ja Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. Hän on järjestänyt elämänsä aikana satoja olutmaisteluita.

Teemaa päätettäessä kannattaa miettiä, onko maisteluun tulossa ihmisiä, joilla on jo kokemusta oluiden maistelusta, vai henkilöitä, jotka eivät ole juurikaan tutustuneet oluisiin. Jälkimmäisessä tilanteessa maisteluun kannattaa valita tyyliltään erilaisia oluita. Tällöin niiden ominaisuuksien kuvailu ja vertailu on usein helpompaa.

Mikäli osallistujilla on oluttuntemusta jo enemmän, maistelun teemaa voi lähteä miettimään erilaisista näkökulmista.

”Teemaksi voi ottaa jonkin maan oluet, esimerkiksi tanskalaiset, yhdysvaltalaiset tai belgialaiset oluet. Yksi vaihtoehto on lähteä maistelemaan jonkin tietyn oluttyylin erilaisia versioita. Esimerkiksi IPAt ja hapanoluet toimivat tastingeissä todella hyvin, sillä tyylien sisällä on hyvin paljon vaihtelua”, Lehtinen suosittelee.

Vältä makuaistin turtumista

Kun oluiden teema on päätetty, on aika lähteä kauppaan.

”Sopiva määrä juomia yhteen tastingiin on 4–6 olutta”, toteaa Lehtinen. Hänen kokemuksensa mukaan kuuden oluen jälkeen makuaisti alkaa olla jo turtunut ja keskittyminen usein herpaantuu. Kun oluiden määrän pitää maltillisena, aikaa ei kulu liikaa, mutta erilaisia makuja on tarpeeksi.

”Viinilasin kupera pesä pitää oluen aromit pidempään tallessa.”

Oluita maistellessa makuaisti on tärkeä neutraloida juomien välissä. ”Kurkku on todella hyvä neutraloija. Myös vaalea vehnäpatonki toimii. Lisäksi pöytään katetaan tavallista vesijohtovettä”, Lehtinen neuvoo.

Ennen illanvieton alkua oluet laitetaan jääkaappiin viilenemään ja tarkistetaan, että laseja on riittävästi. Tavalliset viinilasit toimivat kotimaistelussa erinomaisesti.

”Viinilasin kupera pesä pitää oluen aromit pidempään tallessa”, Lehtinen vinkkaa. Mikäli viinilaseja ei ole tarpeeksi, muutkin kirkkaat juomalasit sopivat maisteluun.

Jos oluita on neljästä kuuteen, ne kaikki voi kaataa laseihin samaan aikaan. Poikkeuksena tähän Lehtinen neuvoo maistelemaan kevyet ja vaaleat oluet yksi kerrallaan, jotta ne eivät lämpene laseissa liikaa. Tummat oluet puolestaan kannattaa ottaa jo noin varttia ennen maistelua huoneenlämpöön. Sopiva maisteluannos on noin 1 desilitra, eli yhdestä olutpullosta riittää 3–4 hengelle riippuen pullon koosta.

Kun oluet on kaadettu laseihin ja pöytään on katettu patonki, kurkku ja vesi, on aika aloittaa maistelu. Oluet arvioidaan yksi kerrallaan, kevyimmästä vahvimpaan. Lehtinen kehottaa tutustumaan juomista kerrottuihin kuvauksiin jo kaupassa, jotta maistelu sujuu oikeassa järjestyksessä. Mikäli kuvaukset ovat ehtineet unohtua kauppareissun jälkeen tai oluiden makuprofiili ei ole tiedossa, maistelussa kannattaa edetä värin mukaan vaaleimmasta tummimpaan.

”Tummat oluet ovat useimmiten maultaan vahvimpia, ja makunystyrät menevät helposti tukkoon, jos ensimmäisenä maistaa vahvaa ja tummaa olutta”, Lehtinen toteaa.

Miten sukat liittyvät oluen maisteluun?

Aloittelijoille Lehtinen suosittelee avointa maistelua sokkomaistelun sijaan. Avoimessa maistelussa pullot ja tölkit ovat näkyvillä niin, että maistellessa tiedetään mitä juodaan. Tällöin pakkauksia tutkimalla voi oppia enemmän siitä, miten kyseistä olutta voisi luonnehtia ja mitkä asiat mahdollisesti vaikuttavat makuun.

Konkareille Lehtisellä on hauska vinkki sokkomaistelun onnistumiseen:

”Laita pullot ja tölkit mustien sukkien sisään. Sukka pysyy hyvin pullon ympärillä eikä siitä näy läpi, mutta olutta on helppo kaataa, toisin kuin erilaisten pussiviritelmien kanssa.”

Jos haluat tietää, menikö arviosi yhteen muiden olutharrastajien kanssa, voit tehdä sen Pint Please -appissa. Siellä näet S-ryhmän kaikkien kauppojen olutvalikoimat ja saat tietoa valitsemastasi oluesta. Palvelun voi ladata oman puhelimen sovelluskaupasta.

Lisää olut-aiheisia juttuja:

Lisää aiheesta