Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita joukkoon ½ dl sokeria ja noin 2 ½ dl vehnäjauhoja, niin että saat vellimäisen taikinajuuren. Peitä kulho liinalla ja laita se lämpimään paikkaan tai vesihauteeseen, kunnes hiiva on herännyt. Kun velli kuplii, noin 10 minuutin kuluttua, voit jatkaa taikinan valmistamista. Valmistele sillä aikaa täytteet.
Sekoita vaniljakastikeaines maitoon pakkauksen ohjeen mukaisesti. Anna tekeytyä jääkaapissa pullataikinan teon ajan.
Huuhtele kotimaiset omenat, pese ja kuori ulkomaiset. Poista siemenkodat ja viipaloi omenat.
Kun taikinajuuri kuplii, lisää siihen 1 dl sokeria, muna, kardemumma ja margariini. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Kauli taikina noin 25 × 35 cm:n kokoiseksi levyksi.
Levitä levyn keskelle ensin vaniljakreemiä ja sen päälle omenaviipaleita. Ripottele omenoiden päälle sokeria ja kanelia. Leikkaa levyn reunat noin sentin levyisiksi suikaleiksi ja nosta vuorotellen kummaltakin puolelta suikale täytteen päälle niin, että suikaleet menevät täytteen päällä ristiin. Nipistä pitkon molemmat päät kiinni. Anna pitkon kohota liinalla peitettynä vähintään 40 minuuttia.
Voitele pitko munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia.
Vinkki! Jos haluat tehdä kaksi pienempää pitkoa, jaa taikina kahteen osaan ja kauli palat noin 15 × 15 cm:n kokoisiksi levyiksi. Valmista muuten ohjeen mukaan.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
219
916
5,3 g
1,8 g
36,2 g
14,0 g
1,4 g
5,4 g
0,1 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1 tl kardemummaa,
0,5 tl kanelia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli