Kala on täysipainoista ja terveellistä ruokaa, sillä siitä saa monia terveydelle välttämättömiä ravintoaineita. Kalassa on runsaasti proteiinia, hyvää pehmeää rasvaa ja reippaasti D-vitamiinia.
Suurin osa kalan rasvasta on terveydelle edullista pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Kaloissa on kahta omega-3-rasvahappoa, EPA:a ja DHA:ta. Ne edistävät sydämen, verisuonten ja aivojen hyvinvointia.
Rasvaisen kalan käyttö vaikuttaa suotuisasti verenpaineeseen ja vähentää sydämen rytmihäiriöherkkyyttä.
On tärkeää syödä kalaa lajeja vaihdellen, sillä kalalajeilla on erilaisia terveysominaisuuksia.
Hauki, ahven ja kuha ovat moniin muihin kaloihin verrattuna kaikkein vähärasvaisimpia. Lohessa, kirjolohessa, silakassa, nieriässä ja taimenessa on enemmän rasvaa ja siksi myös runsaammin omega-3-rasvahappoja.
Sadassa grammassa tuoretta kalaa on proteiinia keskimäärin noin 20 grammaa. Se on suunnilleen saman verran kuin kolmessa lasillisessa rasvatonta maitoa tai purkillisessa maitorahkaa.