Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Royn Kalatassu oli tv-kisassa viides, mutta yllätti kaupan hyllyllä – ”Kaupunkien ja kasvukeskusten juttu”

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Roy Norro
Julkaistu: 5.6.2023
|
Muokattu: 3.7.2023
Osallistuminen Suomalainen Menestysresepti -kilpailuun muutti pusulalaisen Roy Norron elämän. Erityisesti grillausta varten räätälöity kalatuote on tänä kesänä testissä monen suomalaisen kesäkeittiössä.

Keväällä 2022 Roy Norron arki kävi kierroksilla. Koti-isyys oli vaihtunut täyspäiväiseen tuotekehitykseen ja televisio-ohjelman kuvauksiin. Kotikeittiössä syntynyt idea Kalatassusta oli saatava sellaiseen muotoon, että tuotetta olisi mahdollista valmistaa suuria määriä ja lopulta saada se kauppojen hyllyille. Ja tämä oli tehtävä tietysti siten, että siinä säilyisi oikea maku, rakenne ja raaka-aineet.

Lopulta kotimaisesta kalasta tehty Kalatassu tuli kilpailussa viidenneksi, mutta todellisen voittonsa Roy nappasi kylmähyllyltä. Kalatassuja on nimittäin ostettu lanseerausvaiheessa S-ryhmän kaupoista ennätystahtiin.

— Olen saanut viestiä, että mikään muu kalatuote ei lähtenyt näin kovaa liikkeelle. Myynti on ollut kaksin-kolminkertaista alkuperäisiin ennusteisiin verrattuna, Norro iloitsee.

Grilliin, uuniin vai pannulle?

Norro kehitti Kalatassun helpoksi, nopeaksi ja monipuoliseksi kalatuotteeksi, jonka voi valmistaa pannulla, grillissä tai uunissa. Monille Kalatassu on vaihtoehto vaikkapa kalapuikoille, mutta Norro kannustaa ajattelemaan Kalatassua tuotteena, josta on moneksi. Kuten paloiteltuna kalakeittoon, hampurilaisen täytteeksi, grillivartaisiin, tacoihin, eväsleipiin tai vaikka pastan kaveriksi.

Kesägrillausta lasten kanssa

Kokkina ja keittiömestarina työskennellyt Norro kokee grillauksen helpoksi tavaksi laittaa ruokaa. Grillissä valmistuu vaihtelevasti niin kasviksia, pihvejä ja pyöryköitä, Kalatassuja kuin nakkejakin.

Norron perheessä on neljä alle kouluikäistä lasta, ja isä pyrkii antamaan esimerkkiä kalan syönnissä. Kalatassu maistuukin kaikille, mutta esimerkiksi savustettu ahven on ollut lapsille vielä liian erikoista syötävää.!

Ruoan ammattilainenkin kokee lasten arkiruokailun kanssa toisinaan tuskastumista.

— Se mikä maistuu tänään, ei välttämättä kelpaa huomenna.

Ruokahävikkiä välttääkseen Norro laittaa pienimpien lasten lautaselle ruokaa usein vain yksi ainesosa kerrallaan. Kun se on syöty, lisätään toista.

— Jos lautasella on liikaa vaihtoehtoja kerralla, suurin osa jää syömättä.

Kotimaisen kalan puolestapuhuja

Norro on kilpailun myötä siirtynyt täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Työtä riittää paiskittavaksi, sillä oman tuotteen saaminen valtakunnallisesti kaupan hyllyille ei takaa vielä mitään. Tuotteet poistuvat valikoimasta nopeasti, jos ne eivät myy. Sen tietää myös Norro, joka panostaa tällä hetkellä täysillä markkinointiin, tuotekehittelyyn ja reseptiikkaan. Hän tekee somevideoita, kiertää kaupoissa maistattamassa tuotettaan ja tekee osaltaan kaikkensa, jotta suomalaisten arvostus ja aktiivisuus kotimaisen kalan käyttöön kasvaisi.

— Kalatassu on kärjistetysti kaupunkien ja kasvukeskusten juttu. Alueilla, joissa asutaan vesistöjen lähellä, ihmetellään miksi ostaa valmistuotetta kalahyllystä, kun voi käydä hakemassa ahventa omasta rannasta.

Norro on ylpeä tuotteensa kotimaisuudesta ja hänen kunnianhimoisena tavoitteenaan on saada suomalaiset syömään kotimaista kalaa paljon useammin. Kalatassussa on käytetty sekä villikalaa, kuten särkeä, lahnaa että kirjolohen fileoinnista ylijääviä paloja.

— Olen yksi niistä harvoista valmistajista, jotka voivat sanoa käyttävänsä vain kotimaista kalaa. Hinnasta on tullut palautetta, että se on toisille liian kallis.

Norro vertaa hintaa valmistuotteisiin, joissa raaka-aineena on ulkomailta suurina määrinä tuotava sei ja turska sekä tietenkin kasvatettu lohi. Ulkomaisen kalan valtava volyymi pudottaa hintaa, mutta Norro haluaa pitää oman tuotteensa kokonaan kotimaisena. Siitä hän ei tingi.

— Vaikka kyseessä on kaupallinen tuote, tässä on idealistinen tausta.

Lue lisää Suomalainen Menestysresepti -tarinoita