(MAINOS)
Kalajokisen perheyrityksen perustajien tytär Mari Palin on mukana Suomalainen Menestysresepti 2023 -kisassa suussasulavilla herkuillaan: Pulled Pork BBQ, Butter Chicken ja Vege Gochujang.
– Näiden päälle nuoretkin ymmärtävät, sanoo Raimo Vähäsarja, säilykkeitä valmistavan Vähäsarja Oy:n perustaja.
Kalajokiset Raimo ja Päivi Vähäsarja perustivat osakeyhtiön vuonna 1992. Ensin he toivat maahan ruotsalaista silliä, josta tuli suosittu Kala-Kallen juhlasilli. Myöhemmin alkoi lohen jatkojalostus sekä Kala-Kalle-säilykkeiden valmistus.
Tyttäret Mari ja Mira olivat pienestä pitäen mukana perheyrityksen arjessa. Mari lähti lukion jälkeen opiskelemaan liiketalouden tradenomiksi ja Mirasta tuli lääkäri. Valmistuttuaan 2010 Mari tuli töihin perheyritykseen, mutta ei vielä jäädäkseen, sillä monipuoliselle osaajalle riitti kysyntää myös muilla aloilla.
Asiat johtavat seuraavaan
Mari veti Kalajoella Leader-projektia ja teki töitä valokuitufirman myyntipäällikkönä. Kaksi vuotta sitten hänet valittiin tonttimyyjäksi Kalajoen kaupungille.
Sitten tapahtui jotakin, joka muutti suunnitelmat tyystin.
– Kala-Kalle-tuotteet oli juuri valittu maanlaajuiseen valikoimaan ja työtä piti tehdä lähes yötä päivää. Autoimme vanhempiani, ja meidän 6- ja 8-vuotiaat lapsetkin olivat mukana taittelemassa laatikoita. Meillä kaikilla oli hyvä fiilis siitä tekemisestä, ja sanoin puolisolleni, että kun tontit on myyty, palaan Kala-Kallelle töihin.
Kävi kuitenkin niin, ettei Mari ehtinyt myydä yhden yhtäkään tonttia, sillä hektisen työviikonlopun jälkeen isä Raimo sai aivoinfarktin. Asian kertaaminen nostaa Raimolla kyyneleet silmiin vieläkin. Hänellä oli ollut flimmereitä jo aiemmin, mutta infarkti oli ensimmäinen ja tuli yllättäen.
– Ehkä nestehukan vuoksi sain flimmerin, joka aiheutti infarktin. Ne työpäivät olivat olleet helteisiä, enkä ollut juonut tarpeeksi, hän miettii nyt.
Nopeasti saatu apu pelasti hänen henkensä.
Tapahtuman jälkeen Marin ajatus paluusta perheyritykseen alkoi konkretisoitua.
– Syvällä sydämessäni tiesin jo samana iltana, että palaan, mutta asiaa piti vielä järjellä miettiä kaksi viikkoa. Kun sitten hain isän Oulusta sairaalasta, löimme Raahen kohdalla kättä päälle. Lupasin tuoda yrityksen tälle vuosituhannelle.
Mari kääri hihat Rahjassa, Konikarvon sataman säilyketehtaassa, ja Kalajoen kaupunki joutui laittamaan tonttimyyjän paikan uudelleen auki.