(MAINOS)
Roy muistaa, miten grillitassusta tuli 1980-luvulla monen perheen suosikki. Hänen kehittämänsä Kalatassu aikoo tehdä saman.
– Halusin helpon, nopean ja monipuolisen kalatuotteen, jonka voi vaikka mökkireissulla heittää grilliin nakkien ja grillimakkaroiden sijasta. Tai paistinpannulle, kun tullaan nälkäisinä tarhasta.
– Ajattelin, että olisi tosi kiva tällainen koko perheen kala, jota ei tarvitse perata ja valmistella. Että olisi jokin vähän uudenlainen vaihtoehto perinteisille kalapihveille ja -puikoille.
Kavereiden kannustamana Roy jatkoi idean pyörittelyä mielessään, kunnes huomasi, että Suomalainen Menestysresepti 2023 -kisaan haettiin osallistujia.
– Siitä tämä lähti, kertoo keittiömestari, joka oli tehnyt pitkään töitä ravintola-alalla.
Hän tiesi, että on täysin eri asia tehdä heti syötäväksi tarkoitettua ruokaa ravintolassa kuin kuluttajatuotetta kaupan hyllylle.
– Jos tekisin Kalatassun kaltaisen tuotteen ravintolaan, se olisi hemmetin helppoa, mutta nyt kun tuotteen pitää säilyä pakkauksessa pitkään, koneiden täytyy pystyä käsittelemään sitä massaa ja ostohinnan on oltava järjellinen, peli muuttuu kokonaan toisen näköiseksi.
– Sisälläni asuu valmiiksi idealistinen keittiömestari, joka on nyt ottanut käyttöön myös insinöörin ominaisuudet. Kalatassua tehdään sopimusvalmistusmallilla, ja olen saanut paljon apua valmistajan tuotekehittäjiltä.
Kalatassussa on kalaa lähes 90 prosenttia, mikä tarkoittaa, ettei perinteisiä jatkeaineita, kuten korppujauhoa tai perunaa ole ollenkaan. On vain kalaa, mausteita ja sidosaineet, jotta massaa pystyy teollisesti käsittelemään.
– Tässä yhdistetään suomalaista villikalaa ja kirjolohenkasvatuksen sivuvirtaa. Kun kirjolohi fileoidaan ja siistitään kuluttajaa varten teollisesti, siitä jää yli erilaisia hyviä paloja. Niitä me käytetään. Se on täysin huippulaatuista ja ihmiselle kelpaavaa tavaraa, mutta kun se ei ole fileemuodossa, siitä on tehty jotakin aivan muuta.
Villikalan, kuten särjen, lahnan ja hauen osuus tuotteessa on noin puolet.