Nyt nappaa – 9 parasta kala- ja äyriäiskeittoa

Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 13.10.2023
|
Muokattu: 4.2.2025
Lämmittävä kalakeitto toimii arjen ateriana, mutta sopivilla mausteilla ja raaka-aineilla se muuntuu helposti myös hienommaksi viikonlopun herkuksi. Ethän unohda katkarapuja ja muita äyriäisiä – lisää niitä kalakeiton joukkoon tai anna niiden loistaa keiton päätähtenä.

Herkulliset lohikeitot

Ei ole kermaisen lohikeiton voittanutta! Tuoreesta lohesta, kasviksista ja kermasta valmistettu keitto on kalakeittojen klassikko. Maustepippurit tuovat keittoon sille ominaisen kotoisan maun. Tuore tilli ja keiton kanssa tarjottava ruisleipä kruunaavat koko perheelle maistuvan ruoan.

Punalieminen lohikeitto saa puolestaan makua tomaattisoseesta ja timjamista. Palsternakka ja valkosipuli tuovat täyteläiseen, ranskalaishenkiseen keittoon uudenlaista makua. Kokkaa tomaattinen kalakeitto lohesta, kokeile myös kuhaa.

Kolme lohikeittoannosta, keittokattila, lusikoita ja persiljasilpulla koristeltuja voideltuja ruisleipäpaloja.
Kolme lohikeittoannosta, keittokattila, lusikoita ja persiljasilpulla koristeltuja voideltuja ruisleipäpaloja.

Herkullinen kermainen lohikeitto

Kalakeitto
Kalakeitto

Kalakeitto

Juustoiset kalakeitot

Sulatejuusto ja ruokakerma takaavat juustoisen lohikeiton maistuvuuden. Harvemmin kalakeitoissa nähty parsakaali sopii mainiosti nieriästä tai kirjolohesta valmistuvan juustoisen kalakeiton joukkoon.

Juustoinen kalakeitto
Juustoinen kalakeitto

Juustoinen kalakeitto

Vaalean, siiasta valmistuvan kalakeiton juju on liemeen lisättävä kantarellituorejuusto, joka tuo keittoon täyteläisyyttä. Keittoon sopivat myös muut tuorejuustot, esimerkiksi yrtti- ja valkosipulituorejuusto.

Vaalea kalakeitto

Vaalea kalakeitto

arrow-right

Kalakeitot maailman mauilla höystettynä

Inkivääri, lime ja chilillä maustettu ruokakerma vievät kalakeiton Aasian makumaailmaan. Thaimaalaiseen kalakeittoon loistava valinta on nahaton turskafilee, mutta keitto onnistuu myös lohesta tai pakastekalasta.

Tuo Italian makuja kotoisaan kirjolohikeittoon maustamalla liemi pestolla ja lisäämällä joukkoon kesäkurpitsaa, paprikaa ja helmitomaatteja. Viimeistele fiini keitto basilikanlehdillä ja parmesaanilla.

Thaimaalainen kalakeitto
Thaimaalainen kalakeitto

Thaimaalainen kalakeitto

Välimeren pestokalakeitto
Välimeren pestokalakeitto

Välimeren pestokalakeitto

Herkulliset äyriäiskeitot

Ranskalainen kalakeittojen klassikko bouillabaisse yhdistää kahta eri kalaa ja äyriäisiä. Valkoviini ja sahrami antavat tomaattiselle keittoliemelle hienostuneen maun. Tarjoa bouillabaisse perinteiseen tapan aiolin eli valkosipulimajoneesin kanssa. Lisukkeeksi sopivat myös vaalea, rapeakuorinen leipä sekä lohko- tai ranskanperunat etenkin, jos tarjoat keiton viikonlopun hemmotteluruokana.

Bouillabaisse
Bouillabaisse

Bouillabaisse

Kookosmaito antaa kala- ja äyriäiskeitoille aasialaisen vivahteen. Kookos-katkarapukeittoon itämaisuutta tuo myös punainen currytahna ja joukkoon viipaloidut sienet. Limen mehu viimeistelee katkarapukeiton makumaailman.

Kookos-katkarapukeitto

Kookos-katkarapukeitto

arrow-right

Supernopea, helppo ja maukas kalakeitto

Täyteläisessä tomaatti-kalakeitossa on kaikki kohdallaan: se valmistuu vartissa, onnistuu kokemattomammaltakin kokilta ja maistuu herkulliselta. Keiton liemi syntyy valmiista tomaattikeitosta ja ruokakermasta, joiden joukkoon lisätään kuutioitua lohta ja vihreitä pakastepapuja. Nopeasti valmistuva keitto pelastaa arjen kiireessä, mutta se sopii myös lämmittäväksi viikonlopun ateriaksi. Viimeistele keitto tillillä ja tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.

Täyteläinen tomaatti-kalakeitto
Täyteläinen tomaatti-kalakeitto

Täyteläinen tomaatti-kalakeitto

Katso vinkit kalankäsittelyyn

Lisää ideoita kalaruokiin