Jos tarjoat keiton kanssa aiolia, valmista se ensin. Kuori ja hienonna valkosipuli. Riko muna sauvasekoittimen korkealaitaiseen kulhoon. Lisää valkosipuli, sitruunamehu, sinappi ja mausteet. Pane sauvasekoitin kulhoon niin, että keltuainen jää teräkuvun alle. Kaada rypsiöljy kulhoon. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta se hyvin hitaasti ylös. Majoneesi syntyy, kun öljy ja kananmuna emulgoituvat noston aikana. Tarkista aiolin maku ja lisää tarvittaessa valkosipulia tai mausteita. Anna aiolin tekeytyä jääkaapissa keiton valmistamisen ajan.
Poista kaloista tarvittaessa ruodot ja nahka. Paloittele kalat ja mausta ne sitruunamehulla.
Kuori ja hienonna sipulit. Pese purjo, porkkanat ja sellerinvarret. Hienonna purjo. Suikaloi porkkanat ja lehtisellerit. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kasvikset ja sekoittele, kunnes ne ovat hiukan kuullottuneet. Lisää sahrami ja tomaattipyree. Kääntele hetki. Kaada vesi ja valkoviini kattilaan, lisää liemikuutiot. Keitä noin 5 minuuttia.
Lisää kalapalat ja loput mausteet. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Älä sekoita enää voimakkaasti, jotta kalat eivät hajoa.
Valuta simpukat ja lisää ne lopuksi keittoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa keitto aiolin ja vaalean leivän kanssa.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
541
2264
43,2 g
3,8 g
6,0 g
4,3 g
2,5 g
25,3 g
3,2 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
0,5 g (1/2 ps) sahramia,
0,5 tl Cayennepippuria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli