Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sekä ympäristö että terveys hyötyisivät, jos suomalaiset siirtyisivät ruokatottumuksissaan planetaarisen ruokavalion suuntaan.

Ilmastoystävällinen ruoka – näin teet arjessa helposti vastuullisia valintoja

Ilmastoystävällinen ruokavalio syntyy arjen pienistä valinnoista. Lisää lautaselle reilusti satokauden kasviksia ja kalaa, kokeile kasviperäisiä tuotteita ja kiinnitä huomiota hävikkiin. Näillä resepteillä ja vinkeillä teet herkullista ruokaa, joka on hyväksi niin sinulle kuin ympäristölle.
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Paula Kesäläinen
Julkaistu: 11.1.2021
|
Muokattu: 1.11.2021

Ässäkokki innostaa ilmastofiksuun kokkaamiseen

Helpot ja herkulliset Ässäkokki-reseptit innostavat lapsia, nuoria ja perheitä kiinnittämään huomioita ympäristöystävällisiin valintoihin ja lisäämään lautaselle reilusti satokauden kasviksia.

Ilmastoystävällistä arkiruokaa edullisesti ja helposti

Perunaa pastan sijaan, jauhelihan tilalle broileria, kotimaista kalaa kahdesti viikossa. Ilmastoystävällisempi syöminen ei vaadi ihmetekoja, sillä jo pienillä muutoksilla on suuri merkitys, kun niitä tekee tarpeeksi moni.

Kokeile siis tutun ruoan tuunaamista tai yllätä itsesi testaamalla jotain aivan uutta raaka-ainetta. Kiinnitä huomiota myös hävikkiin. Näillä vinkeillä kokkaat ilmastoystävällistä ruokaa tutuista ja edullisista aineksista.

Ilmastoviisas valinta: syö sesongin mukaan!

Yksi helpoimmista ilmastoteoista on syödä kasviksia sesongin mukaan. Kesällä reilusti tuoreita kasviksia, syksyllä kaalia ja kurpitsaa, talvella juureksia. Entä tiesitkö, että myös kaloilla on omat sesonkinsa kasvisten tapaan?

Pelloilla etsitään ratkaisuja ilmastonmuutokseen

Suomalaiset viljelytilat testaavat hiiliviljelyn menetelmiä Carbon Action -hankkeessa. Yhteishyvä seurasi yhden hankkeeseen osallistuvan maanviljelijäperheen elämää puolen vuoden ajan.

Kestävämpää ruokaa ateria kerrallaan: näin syöminen muuttuu Suomessa

Ilmassa on muutosta. Nuoret aikuiset ovat suunnannäyttäjiä kohti ilmastoystävällistä ruokavaliota, mutta kaikenikäisten tekoja tarvitaan. Tutkijoiden mukaan ratkaisevia ovat ”siltä väliltä” -vaiheet, joissa laaja joukko suomalaisia etsii omaa tapaa syödä vastuullisemmin. Lue lisää syömisen tulevaisuudesta uusimman Yhteishyvän jutuista.

Näin kevennät ostoskorisi ilmastokuormaa

Mitä ilmastoystävällisestä syömisestä kiinnostuneen kannattaa valita ostoskoriinsa? Sesonkikasvisten ja -kalojen lisäksi ilmastoviisaita valintoja ovat esimerkiksi peruna ja muut juurekset sekä kasvipohjaiset tuotteet. Avuksi ilmastoviisaampaan syömiseen kannattaa ottaa S-mobiilin Omat ostot -palvelu, josta näkyy niin ostosten kotimaisuusaste kuin hiilijalanjälki.

Pienellä budjetilla ostoksia tekevää ilahduttaa, että ilmastoystävällinen ruoka on usein myös edullista. Kun valitset ostoskoriin hiilijalanjäljeltään maltillisia, kotimaisia ja sesongin mukaisia tuotteita, voi kauppalasku olla jopa tavallista pienempi.

Ilmastoystävällinen vai planetaarinen ruokavalio?

Ilmastoystävällisen syömisen yhteydessä puhutaan usein planetaarisesta ruokavaliosta. Se on kansainvälisen EAT-Lancet-asiantuntijakomission kehittämä suositus, joka ottaa huomioon niin ruoan ilmasto- kuin terveysvaikutukset kuin ruoantuotannon kestävyyden. Käytännössä se tarkoittaa kasvisten lisäämistä ja lihansyönnin vähentämistä. Lue lisää planetaarisesta ruokavaliosta.

Syömään! Kokkaa ilmastoystävällistä ruokaa näillä resepteillä