Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Broilerin ilmastovaikutukset ovat samaa luokkaa kuin kasvatetulla lohella.

Mitkä ovat sekasyöjän ilmastovalintoja? Näin pienennät hiilijalanjälkeäsi liha- ja kalaosastolla

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Getty Images
Julkaistu: 21.10.2019
|
Muokattu: 30.6.2021
Ilmasto kiittää, kun vaihdat naudanlihan possuun, broileriin ja kotimaiseen kalaan.

”Kaksi kertaa viikossa kalaa, eri kalalajeja vaihdellen.” Tuttu suositus on hyvä pohja ilmastoystävälliselle ja terveelliselle ruokavaliolle.

Jos lisäksi vielä vaihtaa pari liha-ateriaa kasvisruoiksi, sekasyöjän hiilijalanjälki pienenee noin 15 prosentilla. Myös punaisen lihan korvaaminen possulla ja broilerilla keventää hiilijalanjälkeä.

Lähikalan syöminen on ekoteko

Runsaasti kalaa sisältävä ruokavalio, jossa on sopivasti maitotuotteita, on ravitsemuksellisesti hyvä vaihtoehto. Kun valitsee lautaselleen lähivesistä pyydettyä sesonkikalaa, etenkin muikkua, silakkaa ja särkikaloja, huolehtii myös ympäristön hyvinvoinnista. Kotimaisten luonnonkalojen kannat ovat kestäviä ja niiden kalastaminen vähentää vesistöjen rehevöitymistä.

Kasvatettujen kalojen hiilijalanjälki on luonnonkaloihin verrattuna moninkertainen, mutta lihan suhteen sekin on pieni. Kun siis syöt naudanpihvin sijasta palan lohta, teet silloinkin pienen ekoteon.

Viljeltyjen kalojen ilmastovaikutusta lisää niiden rehuruokinta. Yhden kirjolohikilon kasvattamiseen kuluu yleensä noin kilo silleistä tai silakoista valmistettua rehua.

Lue vinkkejä kalan käyttöön >>

Arkiruokiin broileria ja possua

Lihan hiilijalanjälki syntyy muun muassa rehuntuotannosta ja -kulutuksesta sekä lannan käsittelystä ja varastoinnista. Lisäksi hiilijalanjälkeen lasketaan eläinsuojien energiankulutus ja eläinten tuottama metaani. Märehtivillä nauta- ja lammaseläimillä metaanin ilmastovaikutus on suuri. Siksi naudan hiilijalanjälki voi olla moninkertainen muihin lihoihin verrattuna.

Ilmaston näkökulmasta parhaita lihavaihtoehtoja ovat broileri ja possu, joita ruokitaan kotimaisella viljalla. Sianlihan tuotannossa hiilijalanjälkeä voidaan pienentää myös käyttämällä muussa elintarviketeollisuudessa syntyviä sivuvirtoja.

Vähärasvainen broilerinliha on monen keventäjän suosikki. Kun suomalaisella broilerilla korvaa naudanlihan, kevenee myös ruoan hiilijalanjälki.

Poimi herkulliset broilerireseptit >>

Punaista lihaa silloin tällöin

Kun kohdalle osuu kestävästi metsästettyä kotimaista hirveä tai kauriinlihaa, tilaisuus kannattaa käyttää hyväksi.

Poroa ei voi ilmaston näkökulmasta laittaa riistalihan seuraan, sillä märehtijänä se tuottaa paljon metaania kuten nauta ja lammaskin.

Silloin, kun ostoslistalla on naudanlihaa, voi valintoja tehdä eri tavalla tuotettujen lihojen välillä. Nurmella tai viljarehulla ruokitun suomalaisen lypsykarjan lihan hiilijalanjälki voi olla jopa puolet pienempi kuin kaukaiselta lihakarjatilalta tuodulla pihvilihalla.

Naudanlihan hiilijalanjälki vaihteleekin enemmän kuin minkään muun elintarvikkeen.

Vähälläkin on väliä

Helpoin tapa pienentää ruoan ilmastovaikutusta on vähentää lihan – etenkin punaisen lihan – syömistä, lisätä kotimaisen kalan käyttöä ja täyttää puolet lautasesta kasviksilla.

Vaikka söisimme vain puolet nykyisistä lihamääristä, saisimme siitä tarvitsemamme ravintoaineet. Samalla kovien rasvojen osuus ruokavaliossamme pienenisi, mikä tekisi hyvää verisuoniterveydelle. Pienetkin muutokset, suurista puhumattakaan, ovat siis hyviä tekoja sekä ilmastolle että itsellemme.

Vinkkejä lihan vähentämiseen

  • Tee ruokakalenteri: kalaa kolmasti viikossa, kasvispäivä kaksi kertaa, punaista lihaa yhdellä aterialla.
  • Kokkaa lihapullat sika-nautajauhelihasta ja raasta mukaan juureksia. Kokeile esimerkiksi pähkinäisen makuista palsternakkaa.
  • Tilipäivän testi: kokeile kerran kuussa yhtä uutta kasviproteiinia, esimerkiksi nyhtökauraa, Härkistä, kaurapalaa, quornia tai tofua. Tunnetko nämä kasviproteiinit? >>
  • Rouhemaiset kasviproteiinit ovat helppoja kastike- ja pizza-aineksia.
  • Chili con carne on herkullinen esimerkki ruoasta, jossa tummat pavut korvaavat osan lihasta.
  • Muista nostalginen kananmunakastike. Kananmunan hiilijalanjälki asettuu luonnonkalan ja kasvatetun lohen väliin.
  • Kun vähennät lihansyöntiä, varmista että saat riittävästi B12- eli niin sanottua muistivitamiinia. Sitä on esimerkiksi kaloissa ja kananmunissa.

Lue lisää vinkkejä, miten voit korvata lihan kasviksilla >>

Hävikin vaikutus hiilijalanjälkeen

  • Kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta 30 prosenttia päätyy roskiin. Hävikki onkin alkutuotannon ohella eniten ruoan hiilijalanjälkeä kasvattava tekijä.
  • Kolmasosa suomalaisesta ruokahävikistä syntyy kodeissa. Määrä on isompi kuin ravintoloissa, kaupoissa, teollisuudessa tai alkutuotannossa. Jokainen suomalainen heittää roskiin keskimäärin 23 kiloa syötäväksi tarkoitettua ruokaa vuodessa. Siitä reilu neljäsosa on liikaa tehtyä tai lautasille jätettyä valmista ruokaa.
  • Ruoan valmistus on kuluttanut paljon luonnonvaroja ja aiheuttanut päästöjä jo ennen kuin se on kotijääkaapissa. Jos ruoka sitten päätyy syömättä biojätteeseen, syntyneet päästöt ovat olleet turhia. Tuotantoon on käytetty energiaa, kuljetuksiin polttoainetta ja pakkaus on valmistettu tyhjän takia.
  • Tärkein ympäristötekosi on siis välttää hävikkiä. Osta sopivasti, säilytä oikein ja hyödynnä tähteet.

Millainen vaikutus tuotannolla on hiilijalanjälkeen? Kurkkaa tietolaatikko >>

Miten kuljetus ja pakkaus vaikuttavat hiilijalanjälkeen? Katso tietolaatikko >>

Nappaa vinkit hävikin hillitsemiseen >>

Lähteet: Luke, Martat, Motiva, MTT, Ruokavirasto ja WWF

Näin teet ilmastoystävällisiä valintoja