Pähkinät ja siemenet ovat ilmastoystävällistä ja terveellistä naposteltavaa. Ne kannattaa ostaa maustamattomina, jolloin ne ovat monikäyttöisempiä. Voit ripottaa niitä salaatteihin, keittoihin ja taikinoihin. Napostelua varten niihin voi paahtaa makua kuumassa pannussa ja lisätä mausteita oman maun mukaan.
Kun valmistat ruokaa kurpitsasta, ota siemenet talteen. Ripaus suolaa ja chiliä tekee paahdetuista kurpitsansiemenistä mainion herkun.
Jos haluaa pitää napostelun ilmastovaikutukset mahdollisimman pieninä, muun ruoan kanssa samaan aikaan uunissa paahdetut peruna- ja juurestikut tai perunankuorilastut ovat namia dippiruokaa. Kuivahtaneesta leivästäkin saa herkullisia naksuja, kun suikaloi leipäviipaleet tikuiksi, pirskottaa niille vähän valkosipuli- tai yrttiöljyä ja paahtaa uunissa rapeaksi.
Todellisia ilmastosipsejä ovat tuoreet kasvikset.
Viipaloi porkkana tai kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi, pyöräytä pienessä öljytilkassa ja mausta mieleisillä mausteilla. Rouskuttele sellaisenaan.