Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitä enemmän maitoa jalostetaan ja käsitellään, sitä enemmän se tuottaa päästöjä.

Minkä maitotuotteen hiilijalanjälki on pienin? Näin varmistat kalsiumin saannin ilmastoystävällisesti

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Getty Images
Julkaistu: 31.10.2019
|
Muokattu: 30.6.2021
Maitotuotteista ilmastoa kuormittavat vähiten nestemäiset, pehmeät ja vähärasvaiset tuotteet.

Maidon hiilijalanjäljen suuruusluokka on sama kuin vaikkapa kesällä avomaalla kasvaneilla tomaateilla tai talvella Suomeen tuoduilla appelsiineilla.

Mitä enemmän maitoa jalostetaan ja käsitellään, sitä enemmän se tuottaa päästöjä. Piimät, kermat, jogurtit ja rahkat sekä voi ja juustot kasvattavat maidon ilmastovaikutuksia. Se, että rasvattoman maidon hiilijalanjälki on maidoista pienin johtuu laskutavasta, joka huomioi rasvan.

Jos haluaa nauttia kalsiumin ja osan proteiineista maitotuotteista, helppo sääntö on suosia nestemäisiä ja vähärasvaisia vaihtoehtoja.

Juusto on juhlaherkku

Veitsenkärjellinen kuohkeaa tuorejuustoa on ilmaston kannalta parempi valinta kuin pala kovaa ja tiivistä juustoa. Kovan juustokilon valmistukseen kuluu noin 10–12 kiloa maitoa, mikä näkyy suoraan hiilijalanjäljessä. Myös pitkä kypsytysaika lisää juustojen ilmastovaikutusta.

Pehmeiden juustojen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin kovien juustojen.

Juustojen osuutta ruokavaliossa voi vähentää pienillä valinnoilla. Leivälle laitettavan juustoviipaleen voi vaihtaa tuorejuustoon tai kasvipohjaiseen levitteeseen. Kun kokoat juhlaillan juustotarjotinta, valitse yksi pitkään kypsytetty kova herkuttelujuusto ja täydennä valikoimaa pehmeillä juustoilla ja hedelmillä.

Lounassalaattiin voi juustokuutioiden sijasta lusikoida vaikkapa ilmastoa vähemmän kuormittavaa raejuustoa, ja pizza on herkkua ilman juustoakin.

Voi voi voita!

Voita ei mikään voita – paitsi kasvimargariini, kun mittarina on hiilijalanjälki. Kasvimargariinin ilmastovaikutus on huomattavasti pienempi kuin voilla.

Harkitse siis, voisitko vaihtaa voin margariiniin tai ruokaöljyyn ruoanlaitossa ja leivonnassa. Samalla vaihtaisit osan kovista rasvoista sydänterveydelle suosiollisempiin pehmeisiin rasvoihin.

Vähennä ja voi hyvin

Suomi on maitomaa. Juomme maitoa ja käytämme muita maitotuotteita huomattavasti enemmän kuin muut eurooppalaiset. Keskimäärin meillä olisi siis reilusti varaa vähentää maitotuotteiden kulutusta, kunhan huolehdimme kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin saannista.

Jos haluat vähentää maitotuotteiden käyttöä ja pienentää siten hiilijalanjälkeäsi, kokeile esimerkiksi näitä vinkkejä:

 • Tee pastakastike kerman sijaan tomaattimurskasta.
 • Sekoita dippikastike kermaviilin asemesta notkeasta papu- tai juurestahnasta.
 • Valmista lasagne ilman valkokastiketta.
 • Paista kasvikset ja kalafileet yrteillä tai valkosipulilla maustetussa rypsiöljyssä.
 • Pehmennä kasvissosekeiton makua kerman sijasta kasvirasvavalmisteella.
 • Valmista kesä- tai kalakeitto kirkkaaseen liemeen ilman maitoa tai kermaa.
 • Korvaa piirakkataikinan maito tai kerma esimerkiksi omenamehulla.
 • Valitse ruokajuomaksi kalsiumilla rikastettu mehu tai kivennäisvesi.
 • Maistuisiko maitokahvin tai cappuccinon sijasta pieni musta espresso?

Kuljetusten ja pakkausten vaikutus hiilijalanjälkeen

 • Kaukaa vai läheltä? Pakattu vai pakkaamaton? Muovi vai kartonki? Päinvastoin kuin yleisesti ajatellaan kuljetus ja pakkaus eivät ole ruoan hiilijalanjäljen suurimpia syyllisiä, sillä selkeästi suurimmat ilmastovaikutukset syntyvät ruoan alkutuotannossa ja hävikin vaikutuksesta.

 • Tuotanto-olosuhteet Kuljetusten osuus elintarvikkeiden hiilijalanjäljestä on muutaman prosentin luokkaa, joten pelkästään sen takia, että ruoka tulee kaukaa, sitä ei tarvitse hylätä. Tärkeämpää on se, millaisissa oloissa ruoka tuotetaan.

 • Kauppareissut Kuljetusten merkitys ilmastolle kasvaa, kun mietitään omia kauppareissuja. Unohtuneen maidon takia tehty automatka kasvattaa hiilijalanjälkeä enemmän kuin maidon kuljettaminen meijeristä kauppaan. Etenkin henkilöautolla tehtäviä kauppamatkoja kannattaa yhdistellä muiden ajojen kanssa.

 • Pakkaus on pahis? Pakkauksen ilmastovaikutus on yleensä pienempi kuin itse elintarvikkeen. Roskiin heitetty leipäviipale kasvattaa hiilijalanjälkeä enemmän kuin pussi, jossa se myydään. Muovistakin valmistettu pakkaus voi pienentää ruoan hiilijalanjälkeä, jos se lisää ruoan säilyvyyttä ja vähentää hävikkiä kuljetusten aikana, kaupassa ja kotona.

 • Kierrätys Oman osuutensa pakkausten hiilijalanjäljen minimoimiseksi voi tehdä kierrättämällä pakkaukset oikein. Yhä useammissa pakkauksissa onkin jo ohje, joka auttaa laittamaan tyhjän pakkauksen oikeaan jäteastiaan.

Millainen vaikutus hävikillä on hiilijalanjälkeen? Lue tietolaatikko >>

Mikä on tuotannon vaikutus hiilijalanjälkeen? Kurkkaa tietolaatikko >>

Lähteet: Luke, Martat ja WWF

Näin teet ilmastoystävällisiä valintoja