Hunaja koostuu hedelmäsokerista (noin 40 prosenttia), rypälesokerista (noin 35 prosenttia), ruokosokerista (noin yksi prosentti) ja vedestä (noin 17 prosenttia). Näiden lisäksi hunajassa on runsaasti vitamiineja, kalsiumin ja magnesiumin kaltaisia kivennäisaineita, entsyymejä sekä aminohappoja.
Hunaja on kiehtova raaka-aine, koska hunajan väri ja maku vaihtelevat paljonkin riippuen siitä, mistä kukista mehiläiset ovat mettä keränneet. Maku voi vaihdella hyvin miedosta voimakkaaseen. Mietoja yleiskäyttöön sopivia hunajia ovat maitohorsma-, akaasia- ja valkoapilahunajat. Jos kaipaa voimakkaampaa aromia, kannattaa kokeilla esimerkiksi lehmus-, appelsiininkukka-, kanerva- tai eukalyptushunajaa. Hunajan väri saattaa kertoa myös maun voimakkuudesta. Vaaleat hunajat ovat usein tummempia miedompia.