Keskiyön taittuessa rekka peruuttaa kiinni lihatukun lastauslaituriin. Rakennuksen sisään liukuu vankkoja kiskoja pitkin toistakymmentä naudanruhoa. Näistä lähes 400-kiloisista ruhoista ryhdytään pian valmistamaan suomalaisen keittiön klassikkoa: jauhelihaa.
Aamukuuden hämärässä veitset heiluvat ripeästi punaiseksi värjäytyneiden teräsessujen edessä, kun lihanleikkaajat aloittavat työnsä. Kotimaista-luomujauheliha valmistetaan Lihatukku Harri Tammisella alusta alkaen tarkasti käsityönä. Ruhot leikataan luuttomiksi, ja jauhelihaksi päätyvät naudan etupään lihakset.
"Eläimen luut ja lihakset ovat aina samassa järjestyksessä, siksi työ on välillä yksitoikkoista. Minä pidän kuitenkin rehellisestä käsillä tekemisestä ja olen ylpeä siitä, että saan tehdä puhdasta ruokaa suomalaisille", sanoo lihanleikkaaja Harry Sjögreen.
Ammatin hän oppi 1980-luvulla Elannon lihamestarikoulussa. Tammisella Sjögreen on työskennellyt yrityksen perustamisesta eli vuodesta 1994 lähtien. Harri Tammisen lihatukussa työskenteli aluksi neljä perheenjäsentä ja kymmenen ulkopuolista, mutta nykyisin siitä on kasvanut Vantaalla ja Espoossa toimiva yli sadan hengen yritys. Tällä hetkellä johdossa on poika Pasi Tamminen.
"Perheyrityksen hyvä henki on säilynyt, mutta liha-ala on yleisesti muuttunut. Kaupat tuovat nykyään jonkin verran ulkomaista lihaa omaan myyntiin, kun ennen kaikki kulki tukkuliikkeiden kautta", Sjögreen kertoo.
Muutoksesta kielii myös se, että kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia luomulihasta.
"Minusta luomu on hyvä asia. Koko maan ruokkiminen luomulla ei kuitenkaan onnistuisi, sillä luomun tuotantokustannukset ja vaatimukset ovat aivan eri luokkaa, ja monelle juuri hinta on kynnyskysymys. Muissa tuotteissa, kuten vaikka pastassa, tavallisen ja luomun hintaero ei ole niin suuri kuin lihoissa."