Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Makua ja koreutta granaattiomenasta

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.11.2015
|
Muokattu: 15.1.2024
Granaattiomenan siemeniä voi syödä sellaisenaan tai niitä voi lisätä esimerkiksi salaatteihin, jälkiruokiin ja juomiin. Hedelmä sisältää runsaasti vitamiineja sekä rautaa.

Granaattiomenaa tuodaan Suomeen syksyllä Etelä-Amerikasta, mm. Chilestä ja Perusta, talvella Israelista ja kesällä Etelä-Afrikasta. Se on granaattiomenapuun marjahedelmä, joka on noin appelsiinin kokoinen. Pyöreät hedelmät painavat 300–400 grammaa, ja niiden kellanpunainen pinta on paksu ja nahkamainen. Kypsyessään hedelmä muuttuu ruskeanpunaiseksi ja kiiltäväksi. Hedelmän sisus on syötäväksi kelpaamattomien kalvojen lokeroima. Lokerot ovat täynnä mehukkaita hehkuvanpunaisia, hapahkon makean mallon ympäröimiä syötäviä siemeniä. Granaattiomenan mehussa on erittäin voimakas väri.

Käsittely ja käyttö

Ennen granaattiomenan nauttimista sitä kannattaa pyöritellä pöytää vasten, jotta siemenet ja mehu irtoavat. Halkaise hedelmä kahtia ja leikkaa kalvojen kohdalta pienemmiksi lohkoiksi. Pudota siemenet lusikan avulla isoon kulhoon. Toinen tapa on halkaista hedelmä ja koputella sen pohjaa kulhon päällä, jolloin siemenet putoavat kulhoon. Granaatiomenaa käytetään runsaasti erilaisissa Lähi-idän liha- ja kalaruoissa sekä salaateissa, jälkiruoissa, leivonnaisissa ja ruokien koristeena. Kokeile sitä myös jogurtin tai puuron päälle. Mehua käytetään myös grenadiiniin, joka on juomasekoituksissa sissa käytettävä siirappimainen liuos. Itämaissa mehua käytetään myös kankaiden värjäämiseen, sillä väri tarttuu hyvin kuituihin.

Ravinto-arvo

Granaattiomena on terveyspommi, joka sisältää runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja sekä rautaa ja antioksidantteja. Hedelmä ei sisällä rasvaa ja siinä on 85 kilokaloria sataa grammaa kohden.

Säilytys

Granaattiomenan säilyvyys on erittäin hyvä. Se säilyy parhaiten syömäkelpoisena jääkaapissa.

Granaattiomena on terveyspommi, joka sisältää runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja sekä rautaa ja antioksidantteja.