Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ryhtyikö teini vegaaniksi? Tässä vastauksia mieltäsi vaivaaviin kysymyksiin

Teksti:
Hanna Jensen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 18.9.2017
|
Muokattu: 8.4.2021
Kun nuori alkaa vegaaniksi, perheen ruokahuollosta vastaavan aikuisen on pakko opetella uusia tapoja. Vegaani Sara Kauppila ja ravitsemusasiantuntija Lotta Pelkonen vastaavat vanhempien polttavimpiin kysymyksiin.

1. Hyvästi jauhelihakierre, lohipasta ja kanafileet. Mistä vegaani saa proteiinia?

Sara: Soijaproteiinin eri muodoista (tofu tai soijarouhe), siemenistä, pähkinöistä, palkokasveista ja täysjyväviljasta. Ei proteiinin saanti ole vaikeaa.
Lotta: Jos vegaani syö tarpeeksi ja saa riittävästi energiaa, hän saa myös proteiinia riittävästi. Proteiinista vegaanin kannattaa kuitenkin pitää hiukan tarkempaa huolta kuin sekasyöjän.

2. Pitäisikö vegaanin syödä erikseen joitakin vitamiineja?

Sara: Otan erikseen B12- ja D-vitamiinia. Pidän erityistä huolta siitä, että saan kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. Jos tunnen itseni erityisen väsyneeksi, pidän rautakuurin eli juon rautapitoista mehuvalmistetta.
Lotta: Vegaaneille suositellaan B12- ja D-vitamiinien lisäksi myös jodia ravintolisänä. Jos väsyttää, käy verikokeessa ja puhu lääkärin kanssa väsymyksen mahdollisista syistä.

3. Mitä luottoruokaa kotona pitäisi olla aina?

Sara: Jääkaapissa täytyy olla paljon ruokaa! Vegaanina tulee syötyä enemmän kuin sekasyöjänä. Pidän huolta, että kotona on aina hedelmiä, kurkkua, porkkanoita, kikherneitä ja hummus-ainekset, kaurapuuroa, mysliä ja pakastemarjoja. Vegaanikodissa ruokavarastoa täytyy miettiä tarkasti, mielellään viikoksi eteenpäin. Itse ostan myös sesongin kasviksia. Nykyään valikoimat ovat niin hyvät, että oikeastaan kaikki sekasyöjän ruoat saa vegaanisina.

Lotta: Kotona kannattaa pitää myös papuja pakastettuna ja säilykkeenä. Vegaanisen ruokavalion hyvä puoli on se, että perusraaka-aineet kuten kuivatut pavut ja viljatuotteet säilyvät pitkään huoneenlämmössä.

4. Mistä löydän hyviä ja nopeita vegaanireseptejä?

Sara: Älypuhelimeen on ladattavissa valtava määrä erilaisia vegaaniruokien reseptisovelluksia.
Lotta: Vegaaniliiton sivuilla on reseptipankki ja vegaaniblogeista löytää hyviä reseptejä. Viime aikoina on ilmestynyt paljon vegaanikeittokirjoja.

Yhteishyvän vegaanireseptit löydät täältä

5. Millä vegaani herkuttelee?

Sara: Yritän itse syödä mahdollisimman luonnonmukaista ruokaa, joten minulle prosessoitu vegaaniruoka on herkkumättöä. Herkuttelen vegaanivalmispizzalla, lohkoperunoilla ja jäätelöllä. Rakastan bataattiranskalaisia ja ranskalaisia perunoita. Tykkään myös irtokarkeista, ja Vegaanituotteet.net-sivuilla lista vegaanisista karkeista. Vegaanin on ihan yhtä helppo syödä epäterveellisesti kuin sekasyöjänkin.
Lotta: Totta, nykyään on mahdollista olla vegaani ilman että koskeekaan kasviksiin...

6. Tuleeko vegaaniruokavaliohan kalliiksi?

Sara: Ehkä silloin, jos syö valmisruokia. Minä yritän syödä kasviksia ja juureksia ja palkokasveja, joten ruokalaskuni on paljon pienempi kuin jos söisin lihaa, kalaa ja kanaa.
Lotta: Perusraaka-aineet ovat edullisia. Kasviproteiinituotteet ja einekset nostavat hiukan ruokalaskua.

7. Mikä on yleisin väärinkäsitys vegaaniruokavalion suhteen?

Sara: Jotkut olettavat, että noudatan vegaanista ruokavaliota esimerkiksi ulkonäkösyistä. Sosiaalisessa mediassa pyörii paljon langanlaihoja, kauniita vegaaneja, jotka ruokkivat tätä mielikuvaa. Minä käännyin vegaaniksi eettisistä syistä. Luin kirjoja ja katsoin dokumentteja ja lopuksi totesin, etten enää voi syödä eläinperäisiä tuotteita.
Lotta: Joskus ajatellaan, että jos ruokavaliosta jättää lihan ja maitotuotteet, ravitsemuksen laatu romahtaa. Se ei pidä paikkaansa, kunhan poisjätetyt raaka-aineet korvataan vegaanisilla vaihtoehdoilla. Vegaaniset kasvimaitotuotteet ovat ravitsemuksellisesti yhtä hyviä kuin maitotuotteetkin. Ja ihan samoja ruokia vegaanikin syö kuin sekasyöjäkin. Ne valmistetaan vain ilman lihaa, kalaa, kanaa, kananmunia tai maitotuotteita.

Sanoilla on väliä. Vegaaniksi ryhdytään, ei käännytä. Vegaanien korvaan kääntyminen särähtää negatiivisesti latautuneena sanana.

8. Mikä on vegaanin juhlaruokaa?

Sara: Esimerkiksi hiukan Lähi-idän henkinen buffetti, jossa on erilaisia, pieniä ruokia ja tahnoja. Olin kesällä vegaanihäissä, joissa tarjottiin yöruokana vegehodareita ja falafeleja. Katuruoka on juhlaruokaa.
Lotta: Perinteisissä, suomalaisissa juhlissa vegaanit grillaavat vegemakkaroita ja tekevät seitanista kinkun. Ruokalajit voi tehdä lähes samanlaisina, jos haluaa. Esimerkiksi "silliä" teen itse munakoisosta.

9. Jos olet ulkomailla etkä saa vegaaniruokaa mistään, taivutko syömään säilyäksesi hengissä?

Sara: Hädän hetkellä taivun. Mutta toivottavasti tarjolla olisi kananmunia tai maitotuotteita. Liha tai kala olisivat sokki elimistölle.
Lotta: Netistä löytää hyvin tietoa siitä, miten eri maissa on tarjolla vegaaniruokaa. Viikon ajan vegaani pärjää huonommallakin ravitsemuksella. Monet vegaanit eivät halua joustaa ideologiastaan. Jos vegaaniruokaa on hankala saada, jotkut ottavat matkoille eväitä.

Tanssitaiteen kandidaatti Sara Kauppila, 23, oli kasvissyöjä kolme vuotta kunnes ryhtyi kesällä vegaaniksi.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Lotta Pelkonen on Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntija.

Kokeile esimerkiksi näitä lihan sijaan:

  • Nyhtökaura
  • Härkis
  • Tofu
  • Soijarouhe
  • Pavut
  • Herneet
  • Linssit
  • Oumph!
  • Soijanakit
  • Falafel
  • Kasvispihvit - ja pyörykät