Raaka-aineita voi säilöä eri muodoissa, helpoimmin yksinkertaisesti pakastamalla. Pienellä vaivalla valmistat myös soseita, mehuja ja hilloa.
1. Säilö vain ensiluokkaisia raaka-aineita
Säilö mahdollisimman pian poimimisen tai korjaamisen jälkeen.
2. Käytä puhtaita säilöntäastioita
Upota tölkit, pullot, kannet ja korkit säilöntää edeltävänä päivänä kylmään veteen ja anna liota yön yli. Pese liotetut astiat astianpesuaineella ja huuhtele. Kuumenna astioita 125-asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia siten, että suuaukot ovat uunin perälle päin. Kiehauta kannet ja korkit vedessä.
3. Mausta säilykkeitä rohkeasti
Sitrusten mehu ja kuori maustavat mietoa kesäkurpitsaa. Neilikka, inkivääri, kaneli ja kardemumma antavat mansikoille ja vadelmille syvän maun. Hilloihin voi myös lorauttaa miestä väkevämpää. Punssi ja rommi sopivat moneen.
4. Älä moninkertaista ohjeissa mainittuja määriä
Keittoajat eivät välttämättä päde ohjetta suuremmille määrille.
5. Täytä, sulje ja merkitse
Täytä kuumat pullot ja tölkit kuumalla säilykkeellä aivan täyteen. Poista pinnalle ilmestyvä vaahto tarkasti ja sulje astia välittömästi ilmatiiviisti kannella tai korkilla. Onnistunut säilyke kutistuu jäähtyessään ja imaisee kannen tai korkin lommolle. Merkitse tuotteeseen nimi ja päivämäärä.
6. Jaa säilöntäurakka usealle päivälle
Säilykkeiden sekoittelu käy työstä. Jos haluat säilöä paljon, voit pakastaa raaka-aineet ja valmistaa säilykkeet myöhemmin.
7. Varastoi viileässä
Varastoi viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa, kuten kellarissa tai kylmäkaapissa.