Purkkien puhdistamisessa säilöntää varten on aina erittäin tärkeää, että purkit pestään hyvin astianpesuaineella ja liotetaan vielä kylmässä vedessä yön yli. Liottamisen tarkoitus on varmistaa, ettei astioiden pintaan jää itiöitä.
Liotuksen jälkeen purkit voi desinfioida neljällä eri tavalla:
- Mikrossa: Täytä purkki vedellä ja kuumenna vesi mikrossa kiehuvaksi.
- Keittämällä: Keitä purkkeja kattilassa vedessä muutama minuutti.
- Uunissa: Kietaise purkin ympärille sanomalehtipaperia, laita pellille ja siirrä 125-asteiseen uunin noin vartiksi.
- Astianpesukoneessa: Pese purkit astianpesukoneessa ja ota ne pois heti pesun päätyttyä.
Desinfioi myös korkit ja kannet keittämällä.
On tärkeää, että purkki on kuuma, kun se täytetään esimerkiksi säilöttävällä hillolla. Purkki tulee täyttää aivan täyteen, jotta sinne ei jää ilmaa.