1. Säilytä erillään
Säilytä gluteenittomat jauhot ja muut tuotteet erillään gluteenia sisältävistä raaka-aineista. Säilytä jauhot alkuperäisessä pakkauksessaan ja eri hyllyllä. Sijoita gluteeniton leipä omaan laatikkoonsa.
2. Pidä huolta puhtaudesta
Muista noudattaa gluteenittomuutta kaikissa työvaiheissa. Pyyhi työpöydän pinta ja pese kädet huolellisesti ennen leivontaa. Puhdista kaikki tarvittavat työvälineet ennen kuin leivot gluteenittomasti. Pese myös pellit ja kakkuvuoat ja käytä gluteenittomille leivonnaisille aina puhdasta leivinpaperia. Tarjoa gluteenittomat leivonnaiset erilliseltä, puhtaalta vadilta.
3. Noudata ohjetta
Laita uuni hyvissä ajoin kuumenemaan, jotta saat leivonnaiset välittömästi uuniin. Jauhota kakkuvuoka aina gluteenittomalla raaka-aineella. Jauhottamiseen sopivat esimerkiksi mantelirouhe tai kookoshiutaleet.
4. Mittaa tarkasti
Gluteenittomista leivonnaisista puuttuu sitko, joten ne ovat tavallista hauraampia. Mittaa raaka-aineet huolellisesti ja käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita.
5. Muunna ruokaohjeita
Tavallisista leivonta- ja ruokaohjeista saat gluteenittomia vaihtamalla tavalliset jauhot gluteenittomiin. Yleissääntö on, että 1 dl vehnäjauhoja vastaa 1 dl gluteenitonta jauhosekoitusta.
6. Paranna rakennetta esimerkiksi psylliumilla
Gluteeni muodostaa leivonnaisissa sitkon, joka antaa leivonnaisille rakennetta. Esimerkiksi pullien ja sämpylöiden onnistumiseen tarvitaan sitkoa. Gluteenittomien pullien ja sämpylöiden taikinaan voi käyttää psylliumia, joka auttaa rakenteen muodostumisessa. Psylliumia vatkataan taikinan nesteeseen muutama minuutti.
Gluteenittomien leivonnaisten rakennetta voi parantaa myös lisäämällä valkuaisaineen määrää, kuten kananmunaa, maitoa, maitorahkaa tai juustoa. Yhdistele erilaisia gluteenittomia jauhosekoituksia, hiutaleita ja rouheita. Kohota hiivataikinaleivonnaisia vain kerran ennen paistamista. Voitele ne vedellä, maidolla tai siirappi-vesiseoksella. Ripottele päälle erilaisia siemeniä tai pähkinärouhetta
7. Nauti tuoreena ja pakasta loput
Gluteenittomat leivonnaiset säilyvät lyhyemmän aikaa tuoreena, sillä ne kuivuvat nopeasti.
8. Hyödynnä valmisleivonnaisia
Jos saat vieraaksi keliaakikon ja epäröit gluteenitonta leivontaa, hyödynnä kaupan valmiita, gluteenittomia leivonnaisia. Gluteenittomia tuotteita löytyy niin pakasteesta kuin keksihyllyltäkin. Lue pakkausselosteet aina huolellisesti.