Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tarkkana, kylään tulee keliaakikko – näin osaat toimia oikein

Teksti:
Hanna Jensen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.9.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Kun kotiin tulee vieras, joka sairastaa keliakiaa, keittiössä on oltava erityisen valpas. Osaat kyllä, kun muistat viisi tärkeää asiaa.

Gluteeniton ruokavalio elämäntapavalintana on eri asia kuin se, että elimistö ei kestä gluteenia eli vehnän, ohran ja rukiin proteiinia lainkaan. Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Keliaakikko ei voi "ottaa puolikasta" tai "maistaa vähän" ruokaa tai juomaa, jossa on gluteenia.

Jos kylään on tulossa vieraita, jotka sairastavat keliakiaa, keittiössä on siis pidettävä huolta siitä, ettei gluteenia pääse mihinkään gluteenittomaan tarjottavaan. Se onnistuu kyllä.

Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Sanna Arnala antaa ohjeet gluteenittomien juhlien järjestäjille.

1. Kaupassa: Lue ainesosat tarkasti

Gluteenittomassa ruokavaliossa ei käytetä vehnää, ohraa tai ruista. Kauran tulee olla gluteenitonta kauraa, eli se on viljelty ja käsitelty siten, ettei siihen ole sekoittunut gluteenia sisältävää viljaa. Gluteenitonta kauraa myydään ruokakaupoissa.

Joskus gluteenia on sellaisissakin tuotteissa, joissa sitä ei olettaisi olevan.

Tärkeintä on varmistaa, että kaikki tarjottavat ovat gluteenittomia. Valitse tuote, jossa on gluteenittoman tuotteen merkki tai tarkista aineosaluettelosta, että tuotteen ainesosat ovat gluteenittomia.

Joskus gluteenia on sellaisissakin tuotteissa, joissa sitä ei olettaisi olevan. Gluteenia saattaa olla esimerkiksi tonnikalasäilykkeessä, pakasteperunoissa, liemikuutioissa tai mausteseoksissa. Myös makeisten tai jäätelöiden gluteenittomuus täytyy tarkistaa.

2. Suunnitellessa: Kaikki ruoka voi olla gluteenitonta

Gluteenittomat leivonnaiset ja tuotteet ovat nykyään yhtä hyvän makuisia kuin gluteenia sisältävätkin. Maun takia ei enää tarvitse tehdä erikseen "tavallisia" leipomuksia.

> Selaa Yhteishyvä.fi:n gluteenittomia reseptejä.

Hyödynnä myös valmiita pulla-, leipä-, lettu-, piirakka- ja kakkujauhosekoituksia. Kaupoissa on paljon myös valmiita gluteenittomia tuotteita ja leivonnaisia riisipiirakasta tortillalettuun.

Jos tarjoilet alkoholijuomia, tarkista niidenkin gluteenittomuus. Viinit, siiderit ja lonkerot ovat gluteenittomia. Olut sisältää useimmiten gluteenia. Gluteenittoman oluen tunnistaa gluteenittoman tuotteen merkistä.

3. Keittiössä: Varo muruja ja jauhopölyä

Kotikeittiössä gluteenittoman ruoan valmistaminen on muruntarkkaa puuhaa. Pidä huolta, ettei tarjoiluastioissa, ottimissa, leikkuualustassa, leipäkoreissa tai veitsissä ole jäämiä vehnästä, ohrasta tai rukiista. Käytä vain puhdasta leivinpaperia, leivinliinaa tai essua.

Puhdista kaikki pinnat ja välineet hyvin ennen ruoanvalmistuksen tai leivonnan aloittamista. Jos leivot itse, puhdista myös kodinkoneet kuten sähkövatkain tai monitoimikone. Niihin on saattanut jäädä jauhopölyä. Älä valmista yhtä aikaa tai rinnakkain gluteenia sisältäviä ja gluteenittomia leivonnaisia.

Kotikeittiössä gluteenittoman ruoan valmistaminen on muruntarkkaa puuhaa.

Huolehdi myös, ettei levitteiden, hillojen tai muiden lisukkeiden sekaan ole sekoittunut esimerkiksi tavallisen leivän muruja. Varminta on ottaa käyttöön avaamaton pakkaus. Älä paahda leipää paahtimessa, jossa on paahdettu gluteenia sisältävää leipää.

Pidä huolta, että gluteenittomuus pysyy leivontaprosessissa alusta loppuun asti. Joskus voi käydä niin, että kakku leivotaan gluteenittomista raaka-aineista, mutta vuoka jauhotetaankin epähuomiossa tavallisilla korppujauhoilla. Vältät lipsahdukset, kun suunnittelet leipomisen kulun etukäteen.

4. Leipoessa: Muista psyllium ja ksantaani

Gluteenittoman taikinan voi tehdä korvaamalla vehnä-, ohra- tai ruisjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Gluteeniton hiivataikina on hauraampi ja käyttäytyy eri tavalla kuin gluteenia eli sitkoa sisältävä taikina.

Gluteenittomassa taikinassa voidaan käyttää sidosaineena psylliumia, joka rakentaa sitkon eli verkon taikinaan ja tekee siitä helpommin käsiteltävän. Psylliumin ansiosta leivonnaiset saavat rakenteen ja taikinaa voi kaulita eikä se tartu kiinni samalla tavalla kuin ilman psylliumia. Psyllium sekoitetaan nesteeseen.

Psylliumia tekee taikinasta helpommin käsiteltävän.

Ksantaani on gluteenittoman leivonnan sakeuttamisaine, joka sekoitetaan jauhoihin. Se tekee taikinaan sitkon, kuohkeuttaa ja rapeuttaa sitä.

5. Pöydässä: Varaudu vastaamaan kysymyksiin

Älä ihmettele, jos keliakiaa sairastava vieras kysyy tarkasti, mistä ja miten herkut on valmistettu. Osa keliaakikoista saa voimakkaita oireita gluteenista.

Kerro vieraille itse, mikä on gluteenitonta, mistä olet sen valmistanut, millä olet jauhottanut vuoan ja kuinka olet varmistanut, että gluteenittomuus on pitänyt valmistuksen alusta loppuun saakka. Tuo ilmi se, että olet ottanut asioista selvää. Sen jälkeen keliaakikko voi syödä turvallisesti ja arvostaa gluteenittomuuden huomioimista.

Kerro vieraille itse, mikä on gluteenitonta.

Lue lisää: Gluteeniton ruoka