Keliakia on sairaus, jossa viljan gluteeni eli eräs proteiini aiheuttaa suolessa tulehduksen ja latistaa ohutsuolen suolinukkaa niin, etteivät ravintoaineet imeydy kunnolla. Pienikin määrä gluteenia on haitaksi keliaakikon terveydelle.
Hoitona on elinikäinen tarkka ruokavalio, joka ei sisällä gluteenia. Sitä on vehnässä, ohrassa ja rukiissa sekä näitä sisältävissä ruoissa. Ruokavalio pitää oireet kurissa ja turvaa lapsikeliaakikon kasvun. Muutoin keliaakikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin muillekin suomalaisille.
Gluteiinia on vehnässä, ohrassa ja rukiissa sekä näitä sisältävissä ruoissa.
Pakkauksissa tai kaupan hyllyn reunassa sana gluteeniton kertoo, että tuote sopii keliaakikolle. Gluteenittomia viljoja ovat maissi, riisi, hirssi ja tattari. Vehnätärkkelys pystytään teollisesti puhdistamaan gluteenittomaksi. Kaura on gluteenitonta, jos se on puhdaskauraa eli ei ole missään vaiheessa ollut tekemisissä gluteenia sisältävien viljojen kanssa.
Gluteenittomia viljoja ovat maissi, riisi, hirssi ja tattari.