Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ruokavalio: Keliakia

Teksti:
Taina Luova ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 2.4.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Keliaakikko valitsee ruokansa viljat tarkasti, joko gluteenittomia tai erittäin vähägluteenisia tuotteita. Lue, mitä on keliakia ja mitä tarkoittaa gluteeniton arki kotikeittiössä, ruokaostoksilla ja ravintolassa.

Keliakia on sairaus, jossa viljan gluteeni eli eräs proteiini aiheuttaa suolessa tulehduksen ja latistaa ohutsuolen suolinukkaa niin, etteivät ravintoaineet imeydy kunnolla. Pienikin määrä gluteenia on haitaksi keliaakikon terveydelle.

Hoitona on elinikäinen tarkka ruokavalio, joka ei sisällä gluteenia. Sitä on vehnässä, ohrassa ja rukiissa sekä näitä sisältävissä ruoissa. Ruokavalio pitää oireet kurissa ja turvaa lapsikeliaakikon kasvun. Muutoin keliaakikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin muillekin suomalaisille.

Gluteiinia on vehnässä, ohrassa ja rukiissa sekä näitä sisältävissä ruoissa.

Pakkauksissa tai kaupan hyllyn reunassa sana gluteeniton kertoo, että tuote sopii keliaakikolle. Gluteenittomia viljoja ovat maissi, riisi, hirssi ja tattari. Vehnätärkkelys pystytään teollisesti puhdistamaan gluteenittomaksi. Kaura on gluteenitonta, jos se on puhdaskauraa eli ei ole missään vaiheessa ollut tekemisissä gluteenia sisältävien viljojen kanssa.

Gluteenittomia viljoja ovat maissi, riisi, hirssi ja tattari.

Keliaakikko keittiössä

 • Valmista gluteeniton ruoka gluteenittomista raaka-aineista, omissa astioissaan ja kattiloissaan, puhtailla välineillä. Säilytä gluteenittomat tuotteet erillään.
 • Varmista, ettei gluteenittomien raaka-aineiden joukkoon pääse ei-sopivia aineksia leikkuulaudalta, työvälineistä, leivänpaahtimesta eikä muiden raaka-aineiden mukana.
 • Laita gluteeniton leipä tarjolle omaan astiaan ja erikseen, jotta se päätyy tarvitsijoille.
 • Avaa keliaakikkoa varten oma leviterasia ja laita siihen oma veitsi, jotta tavallisten leipien murusia ei päädy keliaakikon leipään.

Keliaakikko ruokaostoksilla

 • Gluteenittomat tuotteet on yleensä sijoiteltu kaupassa oman tuoteryhmänsä yhteyteen, esimerkiksi leivät leipä- ja jauhot jauho-osastolle.
 • Etsi gluteenittomuudesta kertova G-merkintä hyllynreunasta ja tarkista ainesosaluettelo.
 • Keliaakikon leivät ja pullat löytyvät keksi- ja leipähyllyiltä. Tarjolla on myös hyvä valikoima gluteenittomia keksejä, näkkileipiä ja korppuja. Riisikakutkin sopivat keliaakikolle. Moniviljakakkusissa voi olla mukana sopimattomia viljalajeja, tarkista ainesluettelo.
 • Pakasteleivonnaisissa on hyvä valikoima gluteenittomia tuotteita: leipää, sämpylöitä, pasteijoita, pizzoja, muffinsseja ja kakkuja. Keliaakikoille tehdään myös gluteenittomia riisipiirakoita.
 • Jos lihaleikkeleen pinnassa on maustetta, tarkista, ettei joukossa ole esimerkiksi korppujauhoja.
 • Gluteenittomia eineksiä ovat esimerkiksi jauheliha-perunasoselaatikko, lohikiusaus ja jauhelihakeitto. Gluteeniton-sana näkyy pakkauksessa – ja yleensä hyllyn reunassakin.
 • Kotimaiset grilli- ja lenkkimakkarat ja nakit ovat pääsääntöisesti gluteenittomia, ja se kerrotaan pakkauksessa. Ulkomaisten valmisteiden gluteenittomuus on hyvä varmistaa ainesluettelosta. Tavallinen ryynimakkara ei käy.
 • Gluteeniton mysli käy. Tarkista riisimurojen ja maissihiutaleiden pakkauksesta sopivuus.

Keliaakikko ravintolassa

 • Etsi ruokalistalta tai noutopöydästä G-merkinnällä varustettuja tuotteita.
 • Kysy tarjoilijalta lisätietoja annoksista ja varmista niiden gluteenittomuus.

Etsi gluteenittomuudesta kertova G-merkintä hyllynreunasta ja tarkista ainesosaluettelo.

Usein kysyttyä keliakiasta

1. Sopiiko speltti?

Speltti ei sovi keliaakikolle. Kaikki vehnät sisältävät gluteenia. Myöskään durumvehnä ei käy.

2. Käykö kaura?

Turvallisin valinta keliaakikolle on niin sanottu puhdaskaura ja siitä valmistetut tuotteet. Puhdaskauran valmistajat takaavat, ettei kauran joukossa ole ruista, ohraa eikä vehnää.

3. Käykö olut?

Tavallisen oluen valmistuksessa käytetään ohramallasta, josta jää gluteenia olueen. Myös maissi- ja vehnäolut sisältävät gluteenia. On kuitenkin olemassa olutmerkkejä, jotka sopivat keliaakikolle.

4. Sopiiko soijakastike?

Monissa soijakastikkeissa on valmistusaineena vehnää, minkä vuoksi vehnää sisältävän tuotteen käyttö voi tuntua oudolta. Soijakastikkeen valmistuksen aikana vehnän gluteeni kuitenkin hajoaa ja tuote muuttuu käytännössä gluteenittomaksi. Keliaakikko voi käyttää kaikkia soijakastikkeita.

5. Sopiiko peruna-, vehnä- tai ohratärkkelyssiirappi?

Toisinaan ainesluettelossa on kerrottu keliaakikon kannalta turhan tarkkaa tietoa, esimerkiksi että tärkkelyssiirappi on valmistettu ohrasta. Tieto on lisätty allergisia varten. Tärkkelyssiirappi on käytännössä gluteenitonta.

Lue lisää: Gluteeniton ruoka