Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Muista nämä 8 asiaa, kun leivot gluteenittomasti

Teksti:
Elina Jyväs
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.2.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Gluteeniton leivonta vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Nappaa neuvot gluteenittomaan leivontaan!

1. Säilytä erillään

Säilytä gluteenittomat jauhot ja muut tuotteet erillään gluteenia sisältävistä raaka-aineista. Säilytä jauhot alkuperäisessä pakkauksessaan ja eri hyllyllä. Sijoita gluteeniton leipä omaan laatikkoonsa.

2. Pidä huolta puhtaudesta

Muista noudattaa gluteenittomuutta kaikissa työvaiheissa. Pyyhi työpöydän pinta ja pese kädet huolellisesti ennen leivontaa. Puhdista kaikki tarvittavat työvälineet ennen kuin leivot gluteenittomasti. Pese myös pellit ja kakkuvuoat ja käytä gluteenittomille leivonnaisille aina puhdasta leivinpaperia. Tarjoa gluteenittomat leivonnaiset erilliseltä, puhtaalta vadilta.

3. Noudata ohjetta

Laita uuni hyvissä ajoin kuumenemaan, jotta saat leivonnaiset välittömästi uuniin. Jauhota kakkuvuoka aina gluteenittomalla raaka-aineella. Jauhottamiseen sopivat esimerkiksi mantelirouhe tai kookoshiutaleet.

4. Mittaa tarkasti

Gluteenittomista leivonnaisista puuttuu sitko, joten ne ovat tavallista hauraampia. Mittaa raaka-aineet huolellisesti ja käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita.

5. Muunna ruokaohjeita

Tavallisista leivonta- ja ruokaohjeista saat gluteenittomia vaihtamalla tavalliset jauhot gluteenittomiin. Yleissääntö on, että 1 dl vehnäjauhoja vastaa 1 dl gluteenitonta jauhosekoitusta.

6. Paranna rakennetta esimerkiksi psylliumilla

Gluteeni muodostaa leivonnaisissa sitkon, joka antaa leivonnaisille rakennetta. Esimerkiksi pullien ja sämpylöiden onnistumiseen tarvitaan sitkoa. Gluteenittomien pullien ja sämpylöiden taikinaan voi käyttää psylliumia, joka auttaa rakenteen muodostumisessa. Psylliumia vatkataan taikinan nesteeseen muutama minuutti.

Gluteenittomien leivonnaisten rakennetta voi parantaa myös lisäämällä valkuaisaineen määrää, kuten kananmunaa, maitoa, maitorahkaa tai juustoa. Yhdistele erilaisia gluteenittomia jauhosekoituksia, hiutaleita ja rouheita. Kohota hiivataikinaleivonnaisia vain kerran ennen paistamista. Voitele ne vedellä, maidolla tai siirappi-vesiseoksella. Ripottele päälle erilaisia siemeniä tai pähkinärouhetta

7. Nauti tuoreena ja pakasta loput

Gluteenittomat leivonnaiset säilyvät lyhyemmän aikaa tuoreena, sillä ne kuivuvat nopeasti.

8. Hyödynnä valmisleivonnaisia

Jos saat vieraaksi keliaakikon ja epäröit gluteenitonta leivontaa, hyödynnä kaupan valmiita, gluteenittomia leivonnaisia. Gluteenittomia tuotteita löytyy niin pakasteesta kuin keksihyllyltäkin. Lue pakkausselosteet aina huolellisesti.

Gluteenittomat viljat

Gluteeni on valkuaisaine, jota on vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Gluteenia tarvitaan taikinasitkon muodostumisessa. Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa. Tämän seurauksena ravintoaineiden imeytyminen heikkenee.

Keliakian hoitomuotona käytetään gluteenitonta ruokavaliota, jonka tarkka noudattaminen on keliaakikolle erittäin tärkeää. Gluteenittomassa ruokavaliossa vehnä, ruis ja ohra korvataan gluteenittomilla viljoilla. Näitä ovat esimerkiksi maissi, hirssi, tattari, quinoa ja amarantti.

Kaura, johon ei ole sekoittunut valmistusprosessin aikana gluteenia sisältäviä viljalajeja, sopii myös keliaakikoille. Osalle keliaakikoista kaura ei kuitenkaan sovellu, sillä kauran kuitupitoisuus voi aiheuttaa vatsaoireita. Tarkista kauran soveltuvuus aina etukäteen.

Lue lisää: Gluteeniton ruoka