Mitkä ovat syksyn lempijuureksesi, Geng-Sheng Liang?
Oikeastaan kaikki kotimaiset juurekset. Pidän kovasti punajuurista sekä kelta- ja raitajuurista. Ne ovat uudempia lajeja, mutta Food Market Herkun asiakkaat ovat löytäneet ne hyvin.
Oletko palstaviljelijä?
En enää. Kun asuimme Viikissä, meillä oli oma palsta. Nyt kasvatan parvekkeella chiliä, korianteria ja minttua. Sieltä käyn napsimassa yrttejä ruoanlaittoon.
Käytätkö paljon kasviksia ja juureksia?
Käytän. En ole kasvissyöjä, mutta kasvikset keventävät hyvin ruokavaliota. Kiinalaisessa keittiössä tehdään ruokaa, jossa on sekä lihaa että paljon kasviksia.
Miten valmistat juurekset?
Uunijuureksista tulee hyvä tuoksu keittiöön, mutta minun mielestäni höyrytys tuo juuresten maut parhaiten esiin. Usein marinoin juurekset kevyesti ja höyrytän ne kiinalaisessa bambuhöyrystimessä.
Olet kuulemma mestari tekemään kurpitsalyhtyjä?
Olenhan minä tehnyt niitä paljon. Osa on ollut Herkussa esillä ja myynnissäkin. Niitä on kiva tehdä. Minulla on jopa erityinen veitsi kurpitsan kovertamiseen. En käytä lyhtyihin valmiita malleja, vaan teen ne aina oman mielen mukaan. Kurpitsalyhdyn luonne riippuu kurpitsan muodosta ja koosta. Litteästä kurpitsasta tulee ihan erilainen lyhty kuin pyöreästä.
Mitä teet koverretun kurpitsan sisuksesta?
Lapsemme rakastavat kiinalaisia kurpitsaleivoksia ja pyytävät niitä usein. Ne ovat helppoja tehdä: sekoitetaan höyrytettyä kurpitsasosetta ja makeaa riisijauhoa ja lisätään punapaputahnaa täytteeksi. Kakkuset paistetaan pannulla molemmin puolin. Ne maistuvat hyvin esimerkiksi aamukahvin kanssa.