Hunajainen kurpitsapataleipä
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kaunis keltainen pataleipä saa makunsa kurpitsasta, kaurasta ja hunajasta. Pitkä kohotusaika lisää leivän herkullisuutta. Kurpitsaleipä paistuu padassa rapeakuoriseksi, mutta jää samalla sisältä meheväksi. Viimeistele patalimppu paahteisilla kurpitsansiemenillä.
| 4 dl | kaurajauhoja |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | kuivahiivaa |
| 3 dl | vettä |
| 2 dl | kurpitsasosetta |
| 2 rkl | hunajaa |
| 1/2 dl | kurpitsansiemeniä (soseutettavasta kurpitsasta) |
| PADAN VOITELUUN | |
|---|---|
| 1 tl | rypsiöljyä |
| KURPITSASOSE | |
| 1 kpl | (n. 2 kg) kurpitsa |
| 2 dl | vettä |
- 1.
Tee ensin kurpitsasose. Huuhtele ja halkaise kurpitsa. Kaavi siemenet lusikalla ja huuhtele siivilässä. Ota noin ½ desilitraa siemeniä talteen ja säilytä jääkaapissa. Kuori ja paloittele kurpitsa. Keitä paloja vedessä noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta keitinvesineen sauvasekoittimella.
- 2.
Yhdistä kuivat aineet taikinakulhossa. Yhdistä toisessa kulhossa hieman kädenlämpöä lämpimämpi vesi ja noin 42-asteiseksi jäähtynyt kurpitsasose sekä hunaja. Kaada neste jauhoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.
- 3.
Kaada taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Kääntele kevyesti palloksi, mutta älä vaivaa. Ripottele jauhoja pinnalle, peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
- 4.
Pane sillä aikaa kannellinen valurautapata tai muu uuninkestävä kannellinen astia uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- 5.
Ota kuuma pata uunista ja sivele se kevyesti öljyllä. Kumoa taikina pataan jauhotettu pinta alaspäin tarvittaessa lastan avulla. Ripottele siemenet pinnalle ja pane kansi päälle. Paista 35 minuuttia, poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia.
- 6.
Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä ennen tarjoamista.
Hunajainen kurpitsapataleipä
arvosana2/5
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)
Kaunis keltainen pataleipä saa makunsa kurpitsasta, kaurasta ja hunajasta. Pitkä kohotusaika lisää leivän herkullisuutta. Kurpitsaleipä paistuu padassa rapeakuoriseksi, mutta jää samalla sisältä meheväksi. Viimeistele patalimppu paahteisilla kurpitsansiemenillä.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 dl | kaurajauhoja |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 1/4 tl | kuivahiivaa |
| 3 dl | vettä |
| 2 dl | kurpitsasosetta |
| 2 rkl | hunajaa |
| 1/2 dl | kurpitsansiemeniä (soseutettavasta kurpitsasta) |
PADAN VOITELUUN | |
| 1 tl | rypsiöljyä |
KURPITSASOSE | |
| 1 kpl | (n. 2 kg) kurpitsa |
| 2 dl | vettä |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Tee ensin kurpitsasose. Huuhtele ja halkaise kurpitsa. Kaavi siemenet lusikalla ja huuhtele siivilässä. Ota noin ½ desilitraa siemeniä talteen ja säilytä jääkaapissa. Kuori ja paloittele kurpitsa. Keitä paloja vedessä noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta keitinvesineen sauvasekoittimella.
Määrä Ainesosa 2 dl vettä 1 kpl (n. 2 kg) kurpitsa - 2
Yhdistä kuivat aineet taikinakulhossa. Yhdistä toisessa kulhossa hieman kädenlämpöä lämpimämpi vesi ja noin 42-asteiseksi jäähtynyt kurpitsasose sekä hunaja. Kaada neste jauhoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.
Määrä Ainesosa 2 rkl hunajaa 2 dl kurpitsasosetta 3 dl vettä 1/4 tl kuivahiivaa 1 1/2 tl suolaa 4 dl vehnäjauhoja 4 dl kaurajauhoja - 3
Kaada taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Kääntele kevyesti palloksi, mutta älä vaivaa. Ripottele jauhoja pinnalle, peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
- 4
Pane sillä aikaa kannellinen valurautapata tai muu uuninkestävä kannellinen astia uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- 5
Ota kuuma pata uunista ja sivele se kevyesti öljyllä. Kumoa taikina pataan jauhotettu pinta alaspäin tarvittaessa lastan avulla. Ripottele siemenet pinnalle ja pane kansi päälle. Paista 35 minuuttia, poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 tl rypsiöljyä 1/2 dl kurpitsansiemeniä (soseutettavasta kurpitsasta) - 6
Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä ennen tarjoamista.
Vinkki: Valmista kurpitsasosetta kerralla paljon ja pakasta osa.
Ravintosisältö
2268
Energiaa kcal
9495
Energiaa kj
42,0 g
Rasvaa
7,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
378,0 g
Hiilihydraatteja
47,0 g
Sokereita
43,0 g
Kuituja
72,0 g
Proteiinia
9,7 g
Suolaa
2268
Energiaa kcal
9495
Energiaa kj
42,0 g
Rasvaa
7,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
378,0 g
Hiilihydraatteja
47,0 g
Sokereita
43,0 g
Kuituja
72,0 g
Proteiinia
9,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.25 tl kuivahiivaa, 2 dl kurpitsasosetta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























