Tee ensin kurpitsasose. Huuhtele ja halkaise kurpitsa. Kaavi siemenet lusikalla ja huuhtele siivilässä. Ota noin ½ desilitraa siemeniä talteen ja säilytä jääkaapissa. Kuori ja paloittele kurpitsa. Keitä paloja vedessä noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta keitinvesineen sauvasekoittimella.
Yhdistä kuivat aineet taikinakulhossa. Yhdistä toisessa kulhossa hieman kädenlämpöä lämpimämpi vesi ja noin 42-asteiseksi jäähtynyt kurpitsasose sekä hunaja. Kaada neste jauhoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.
Kaada taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Kääntele kevyesti palloksi, mutta älä vaivaa. Ripottele jauhoja pinnalle, peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
Pane sillä aikaa kannellinen valurautapata tai muu uuninkestävä kannellinen astia uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Ota kuuma pata uunista ja sivele se kevyesti öljyllä. Kumoa taikina pataan jauhotettu pinta alaspäin tarvittaessa lastan avulla. Ripottele siemenet pinnalle ja pane kansi päälle. Paista 35 minuuttia, poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia.
Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä ennen tarjoamista.
Vinkki: Valmista kurpitsasosetta kerralla paljon ja pakasta osa.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
2173
9096
41,0 g
7,0 g
366,0 g
37,0 g
31,0 g
67,0 g
9,6 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
0,25 tl kuivahiivaa,
3 dl vettä,
2 dl kurpitsasosetta,
1 kpl (n, 2 kg) kurpitsa,
2 dl vettä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli