Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lehtiö ja kynä ovat Maria Kilpiön tärkeimmät työvälineet, kun hän kirjaa ylös asiakkaan juhlatoiveet.

Food Market Herkun Maria Kilpiö: Huomioi ainakin nämä asiat juhlia järjestäessä

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Juha Salminen
Julkaistu: 28.7.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Helsingin keskustan Food Market Herkun Maria Kilpiön työnä on auttaa asiakasta miettimään parhaat mahdolliset tarjoilut juhliin. Juhlat nostavat vieraat arjen yläpuolelle.

Oletko mieluummin juhlissa vieraana vai järjestäjänä, Maria Kilpiö?

Vaikea kysymys, mutta kyllä juhlien järjestäminen ja suunnittelu taitaa olla hauskinta.

Mistä haet inspiraatioita juhliin?

Tunnustan, että työ ja vapaa-aika menevät minulta sekaisin.

Työssäni Herkun palvelupisteellä mietitään yhdessä asiakkaan kanssa hänelle sopivia juhlatarjoiluita. Se ei edes tunnu työltä.

Muutenkin puhun ruoasta koko ajan, ystävät harrastavat ruokaa, ja mieheni on keittiömestari. Seuraan myös monia verkkosivustoja, joille ihmiset laittavat ideoitaan ja reseptejään.

Onko juhlien järjestäminen vaikeaa?

Jos juhlia järjestää harvemmin, se saattaa jännittää. Työssäni pystyn tukemaan asiakasta juhlien suunnittelussa. Kun juttelemme yhdessä toiveista, juhlat alkavat saada muotoaan. On ihanaa tehdä asiakas onnelliseksi.

Mikä juhlissa on tärkeintä?

Juhlat ovat ihmisen ankkurointia yhteisöihin. Ne ovat usein myös siirtymäriittejä varsinkin nuorelle ihmiselle: päästään ripille, valmistutaan, siirrytään aikuisuuteen.

Tietenkin sukulaisten ja ystävien näkeminen ajan kanssa on aina juhlissa tärkeää.

Entä mitä uusia asioita on nykyään pidettävä mielessä?

Vieraiden erikoisruokavaliot ja allergiat kannattaa selvittää. Moni miettii tarjoilujen hiilijalanjälkeä tai haluaa tuoda juhlissa näkyviin eettiset valintansa.

Sesongit näkyvät jo hyvin suomalaisissa juhlissa.

Mitkä ovat unohtumattomimmat juhlat, joissa olet ollut?

Koska olen ollut Herkussa 30 vuotta, olen ehtinyt nähdä kaikenlaisia juhlia, valtavia kutsuvierasillallisiakin, joissa on jääveistoksia ja suklaaputouksia.

Yhteistä juhlille on, että ne nostavat vieraat arjen yläpuolelle. Henkilökohtaisesti tärkeimpiä juhlia ovat olleet omien läheisten ja suvun juhlat.

Marian lyhyt muistilista juhlien järjestäjälle

  1. Mitä isommat juhlat, sitä aikaisemmin suunnittelu kannattaa aloittaa.
  2. Tarkista juhlatilan keittiö. Voiko siellä lämmittää ruokaa ja riittävätkö kylmätilat ruokien säilytykseen?
  3. Onko juhlatilassa astiat valmiina? Jos ei, pitääkö ne vuokrata vai riittävätkö omat?
  4. Tarvitsetko apua tarjoiluun?
  5. Muista järjestää myös ruoan nouto.

Katso kaikki ideat juhliin