Janne Toivonen, millainen on sinun perunasuhteesi?
Se on hyvin lämmin. Valmistan usein ruokaa perunasta. Tykkään perunasta kaikissa muodoissa: keitettynä, paistettuna, uuniperunana ja muusina. Ja tietysti myös varhaisperunasta tillillä ja voilla!
Kotimaista, ruotsalaista vai italialaista?
Tietenkin valitsen mieluiten kotimaista varhaisperunaa, mikään ei voita sen makua. Ennen kesäkuuta syön myös ulkomaisia uusia perunoita. Pidän erityisesti pienistä ja pyöreistä uusista perunoista.
Mikä on paras perunareseptisi?
Grillissä perunasta tulee ihan jäätävän hyvää. Vartaisiin laitetaan esikeitettyjä, kokonaisia varhaisperunoita sekä omenalohkoja ja pekonia. Vartaat kypsennetään grillissä. Näitä voi tehdä vanhoistakin perunoista.
Suosittelen myös tuunaamaan perunamuusin bataatilla: puolet perunaa, puolet bataattia. Tulee upea väri, ja bataatti tuo muusiin makeutta.
Koska asiakkaat alkavat kysellä varhaisperunoita?
Tuntuu, että vuosi vuodelta aikaisemmin. Nyt niitä kyseltiin jo maaliskuussa! Varhaisperunat ovat ruokana omaa luokkaansa, joten ei mikään ihme, että asiakkaat haluavat fiilistellä niillä.
Mikä on tämän vuoden muotiperuna?
Ainakin vuoden puhutuin peruna on kotimainen Frex. Sitä on Food Market Herkussakin myynnissä. Se ihan erityyppinen peruna viljelytavasta ja pellosta lähtien. Sanoisin, että Frex on maultaan täyteläisempi kuin muut lajikkeet. Se ei ole edes hiilineutraali, vaan jopa hiilinegatiivinen.
Kasvatatko itse pottuja?
En, en ole koskaan edes kokeillut. Kaupasta saa helposti hyviä perunoita. Meillä Herkussakin on ihan valtava valikoima eri lajikkeita.