Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Anna Rukko kerää rahaa uudelle lastensairaalalle

Teksti:
Rebeca Romero
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.5.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Anna Rukko, 19, on ehtinyt tutustua lastensairaalan ahtaisiin ja huonokuntoisiin tiloihin turhankin hyvin. Hän tietää, että syöpä ei häviä tahdonvoimalla vaan maailman parhaalla hoidolla. Siksi hän kerää nyt rahaa uudelle lastensairaalalle itse tekemillään koruilla.

Patti on ilmestynyt jalkaan ikävään kohtaan. Se hiertää kävellessä ja harmittaa 11-vuotiasta Anna Rukkoa. Hän haluaa päästä siitä eroon. Lääkärin mielestä patti näyttää harmittomalta, mutta hän suostuu poistamaan sen. Leikkauksen jälkeen patista lähetetään koepala tutkittavaksi patologille.

Pääsiäisenä 2008 Rukkojen perheeseen syntyy Kaarlo-poika, ja Anna saa toisen pikkuveljen. Pyhien jälkeen vanhemmat kutsutaan pikaisesti espoolaiseen Jorvin sairaalaan. Siellä he saavat kuulla uutisen, joka pysäyttää onnellisen perheen arjen. Heidän tyttärellään on todettu melanooma, ihosyöpä. Lisätutkimukset osoittavat, että syöpä on ärhäkkää laatua ja ennuste niin huono, että elinaikaa luvataan korkeintaan muutama kuukausi.

Anna Rukon ei onneksi tarvitse kuulla uutista suoraan lääkäriltä, vaan vanhemmat saavat pehmentää musertavaa tietoa. Suomessa vasta 12-vuotiaalla on velvollisuus kuulla itse kaikki omaan terveydentilaansa liittyvät asiat.

"Tajusin, että minulla on syöpä vasta, kun löysin äidiltä syöpäoppaita. Kukaan ei ollut siihen mennessä puhunut syövästä sillä nimellä, eikä melanooma sanonut minulle mitään", Rukko muistelee.

Rankat hoidot muuttivat kaiken

Löydöksen jälkeen Rukko joutui lukuisiin tutkimuksiin. Lääkäreillä oli kiire selvittää, minne kaikkialle syöpä oli ehtinyt levitä. Ensin Rukolle tehtiin suuri leikkaus, jonka jälkeen hänet siirrettiin lastenklinikalle sytostaattihoitoihin. Hoitojen aikana Rukon hiukset lähtivät, ja hän voi pahoin. Loppuvaiheessa 160-senttinen tyttö painoi enää 39 kiloa. Koska hoitojaksot kestivät kuukausia, Rukko joutui käymään sairaalakoulua, ja samalla kaikki hänen ystävänsä kaikkosivat.

"Sairaala-aika on minulle yhä osittain sumua. Elin päivä ja sytostaattipilleri kerrallaan."

Hoidot muuttivat koko perheen elämän. Perusturvallisuus järkkyi, muut lapset jäivät vähemmälle huomiolle, ja vanhempien tulot romahtivat.

"Olin ensimmäinen melanoomatapaus klinikalla. Lääkäreiden yllätykseksi ja minun onnekseni lääkkeet purivat ja syövän eteneminen pysähtyi."

Syksyllä 2008 lääkitys vaihdettiin sytostaateista toiseen syöpälääkkeeseen, interferoniin, jota Rukko sai vuoden 2010 kesäkuuhun asti. Sitten hoidot olivat ohi, mutta kontrollikäynnit jatkuvat edelleen.

"Selvinneistä yritetään liian usein tehdä sankareita. Todellisuudessa syövässä ei ole mitään kaunista. Siitä ei selviä sisulla tai tahdonvoimalla, eikä siitä saa sankaritarinaa. En tiedä yhtään syöpään kuollutta lasta, joka ei olisi taistellut jäädäkseen henkiin. On tuurista kiinni, purevatko lääkkeet."

Turkoosinvärinen voimavara

Läpinäkyvissä muovilaatikoissa on satoja erivärisiä helmiä. Nyt 19-vuotias Rukko seisoo kotinsa olohuoneessa Espoossa ja esittelee valtavaa korutarvikekokoelmaansa. Hän poimii kasan turkoosinvärisiä helmiä ja pujottaa niitä läpikuultavaan siimaan.

Helminauhojen tekeminen on Rukolle harrastus ja voimavara. Se on myös syy siihen, miksi moni suomalainen tunnistaa hänet nykyisin.

Kaikki sai alkunsa kaksi vuotta sitten, kun perhe vietti pääsiäislomaa mökillään Sallassa. Rukko joutui istumaan koko loman sisällä, kun muut sisarukset olivat laskettelurinteessä. Sytostaattihoidot olivat jättäneet jälkeensä nivelsärkyä ja vatsakipua, eikä laskettelusta tullut mitään. Oli onni, että äiti oli pakannut mukaan korutarvikkeita. Koruja Rukko oli tehnyt jo sairaalassa.

"Pian helminauhoja alkoi kertyä vauhdilla. Mietimme, mitä tekisimme niillä, sillä sukulaisten ja ystävien kaapit olivat jo täynnä", Rukko nauraa.

Lopulta hän sai idean. Lastenklinikan sisäilmaongelmat, ahtaat tilat sekä potilaiden ja henkilökunnan hengitysoireet olivat pinttyneet hänen mieleensä. Sen vuoksi hän haluaa kerätä koruillaan rahaa Helsingin Meilahteen vuonna 2017 nousevalle Uudelle lastensairaalalle.

"Ajatuksesta pidettiin, ja laitoin pystyyn Facebook-sivun, jossa ihmiset voivat huutaa koruja haluamallaan summalla."

Ensimmäiseksi tavoitteeksi Rukko asetti yhden sairaalaneliön eli 3 000 euroa. Tavoite täyttyi nopeasti, ja Rukko nosti summan 12 000 euroon. Kun sekin tuli täyteen, Rukko tuplasi tavoitteensa. Viimeinen tavoitesumma, 50 000 euroa, tuli täyteen syksyllä 2014. Tähän mennessä koruja on myyty yli 250 kappaletta.

Rukko on saanut keräyksestä paljon kiitosta. Hän ei ollut valmistautunut projektin saamaan julkisuuteen, mutta jossain vaiheessa haastattelupyyntöjä kuitenkin alkoi sadella.

"Suurin yllätys putosi postiluukusta viime marraskuussa. Kirjeessä luki 'Tasavallan presidentiltä'. Ryhdyin pomppimaan ja kiljumaan, kun avasin kuoren", muistelee presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton nuorin vieras.

Elämä on tässä ja nyt

Tällä hetkellä Rukko elää tavallisen nuoren arkea. Siihen kuuluvat kuvataidelukio, koirat Veeti ja Jokeri sekä elämä perheen kanssa.

"Minulla on tavoitteita ja haluan tähdätä korkealle. Lukion jälkeen haen lääketieteelliseen opiskelemaan. Sairaala-aika sai minut kiinnostumaan lääkärin työstä."

Sairaudessa on menossa niin sanottu terve vaihe. Melanooman uusiutuminen on kuitenkin erittäin yleistä. Tämä kävi perheelle selväksi vain vuosi ensimmäisen löydöksen jälkeen, kun Rukon kehosta löytyi jälleen patteja. Ne todettiin kuitenkin tutkimuksissa hyvänlaatuisiksi. Nuori nainen tiedostaa silti, että syöpä uhkaa häntä niin kauan, kunnes toisin todistetaan.

"Välillä pelko nostaa päätään, mutta silloin yritän tunkea sen takaisin kaapin perukoille. En halua ruokkia pelkoa. Voi olla, että syöpä uusiutuu kuukauden, vuoden tai 50 vuoden päästä. En kuitenkaan voi elää niin, että odottaisin jatkuvasti syövän uusiutumista. Elämä on tässä ja nyt, ja haluan nauttia siitä."

"Syövässä ei ole mitään kaunista, eikä siitä saa tehdä sankaritarinaa."

Anna Rukko, 19

Mottoni on… yksi ihminen voi muuttaa maailman ja yhden ihmisen maailma voi muuttua.

Nauroin viimeksi… tälle kysymykselle. Nauran paljon, sillä nauru on joskus voimakkaampi stressin lievittäjä kuin itku.

Itkin viimeksi… kun saimme kuulla, että 7-vuotias Kaarlo-veljeni tulee ilmeisesti sokeutumaan kokonaan. Kaarlo on minulle hyvin tärkeä.

Moka, joka opetti eniten… on, että kannattaa miettiä etukäteen, mitä puhuu julkisuudessa.

Haluan vielä oppia… uusia kieliä. Uskon, että laaja kielitaito avaisi monia uusia ovia.

Tukea Uudelle Lastensairaalalle

Anna Rukon tekemiä koruja voi huutaa Facebookissa Annan korut Uuden Lastensairaalan hyväksi -sivulla. Varat menevät suoraan Uusi Lastensairaala tukiyhdistys 2017:n tilille.

Myös S-ryhmä on mukana tukemassa Uutta lastensairaalaa. S-ryhmä ja alueosuuskauppojen kaksi miljoonaa asiakasomistajaa ovat lahjoittaneet hankkeeseen yhteensä miljoona euroa.

LisätietoaAnnan korut Uuden Lastensairaalan hyväksi

Avauskuvassa Annan mekko Sokos Helsingistä ja seppele HOK-Elannon kukkasitomosta. Koru Annan tekemä.