Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Bongaa nämä ympäristövaikuttajat Linnan juhlista

Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
Vantaan Energia, Konsta Linkola, Satokausikalenteri, Satokausikalenteri, Vantaan Energia , Konsta Linkola
Julkaistu: 4.12.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana Presidentinlinnassa on tänä vuonna yhteinen ympäristömme. Kolme kutsun saanutta ympäristövaikuttajaa kertoo, miten he ottavat teeman vastaan.

Samuli Karjula: ”En osaisi keksiä tärkeämpää teemaa tässä ajassa”

Satokausikalenterin kehittäjä, yrittäjä ja tietokirjailija Samuli Karjula otti kutsun vastaan ylpeänä, mutta nöyränä. Juhlien teema on hänelle hyvin läheinen.

”En osaisi keksiä tärkeämpää teemaa tässä ajassa. Ilmastonmuutos on totta ja jokainen pienikin teko on merkityksellinen. Ympäristö ei juhlien teemana jää pelkäksi ilmastokriisiksi, vaan korostaa myös niitä puolia, joista me suomalaiset saamme olla ylpeitä”, Karjula toteaa.

Lauran yllä nähdään punakaalilla värjätty kierrätyspuku.

Juhliin Karjula osallistuu Laura-puolisonsa kanssa. Samuli pukeutuu kotimaisen valmistajan Turon pukuun. Lauran yllä nähdään punakaalilla värjätty kierrätyspuku, jossa yhdistyvät silkki, leikkuujätteestä uusiotuotettu trikoo ja käytetty messumatto. Puvulla pariskunta haluaa nostaa keskusteluun kotimaiset kasvikset, ruokahävikin sekä tuotekehitysinnovaatiot.

Ympäristökeskustelujen lisäksi Samuli Karjula odottaa tapaavansa painin maailmanmestari Petra Ollin.

”Oma poikani harrastaa painia ja fanittaa Petraa. Petra on loistava esimerkki nuorisolle ja meille vanhemmille jalat maassa olevasta menestyneestä urheilijasta.”

Marjo Vainio: ”En ole koskaan osannut edes haaveilla saavani kutsua”

Marjo Vainio on valistanut yrityksiä ja yhteisöjä yli 25 vuotta jätteiden lajittelussa Paperinkeräys Oy:ssä. Kutsumus on jatkunut myös eläkkeellä ja nykyisin hän toimii Vantaan Energian roskapoliisina päiväkodeissa ja kouluissa. Kutsu Linnan juhliin yllätti kierrätysasiantuntijan täysin.

”En olisi koskaan voinut kuvitella tai edes osannut haaveilla saavani kutsua tasavallan arvostetuimpiin juhliin.”

Kutsu Linnan juhliin yllätti täysin.

Juhlissa Vainio odottaa tapaavansa muita ympäristövaikuttajia sekä mikkeliläisen nuoruudenkaverinsa, pitkän linjan poliitikko Erkki Liikasen. Vainio edustaa kaksiosaisessa asussa.

”En halunnut kertakäyttöpukua. Valitsemalleni asulle löytyy käyttöä juhlien jälkeenkin ja ylä- ja alaosaa voi käyttää erikseenkin”, Vainio perustelee.

Marjo Vainion asun kruunaa kultaseppä Saija Saarelan suunnittelema sormus, joka on tehty jätevoimalan polttoprosessin läpi käyneestä metallipalasta. Korun runko on hopeaa ja se on päällystetty 24 karaatin lehtikullalla.

Riikka Karppinen: ”Omien arvojen tulee näkyä pukeutumisessa.”

Riikka Karppinen on ympäristövaikuttaja ja vihreiden kunnanvaltuutettu sekä valtuustoryhmän puheenjohtaja Sodankylässä. Kun hän kuuli itsenäisyyspäivän juhlien teemasta, kävi mahdollisuus kutsuun hänen mielessään, mutta postiluukusta tipahtanut virallinen kirjekuori oli kuitenkin yllätys.

”Ajattelin, että juhliin kutsutaan enemmän korkean profiilin vaikuttajia ja minä olen tällainen omatoimiluonnonsuojelija”, Karppinen kertoo.

Luonto ja ympäristö ovat olleet tärkeitä Karppiselle lapsesta saakka. Jo 15-vuotiaana hän aloitti Viiankiaapa-suoalueen puolustamisen monikansallista kaivosyhtiötä vastaan.

Kengissä on käytetty poron ja Inarin taimenen nahkaa.

Juhlien ympäristöteema näkyy Karppisen asussa monin tavoin. Hänen pukunsa on tehty ylijäämäkankaasta ja siinä on käytetty vanhaa sodankyläläistä kalastajan rysäverkkoa. Kengät ovat inarilaista käsityötä, joissa on käytetty poron ja Inarin taimenen nahkaa. Korut ovat myös inarilaista käsityötä ja tehty koivun juurista.

”Ihmisiä kiinnostaa vieraiden pukeutuminen, joten mielestäni on tärkeää, että asulla tuodaan arvoja esiin. Parhaimmillaan pukuni ja asusteeni toimivat keskustelunaloittajina. Tietenkin haluan tuoda esiin myös lappilaista taustaani.”

Lue myös