Kun Jenni Pääskysaari lennähtää studion lämpöön, pipo on syvällä päässä ja posket hehkuvat raikkaasta syysilmasta. Metsänvihreässä maiharitakissaan ja kiilakorkotennareissaan Pääskysaari ei näytä television ja gaalailtojen suosikkijuontajalta sen enempää kuin kolmen lapsen äidiltäkään.
"Vai näytän teini-ikäiseltä? Ehkä vain säälittävältä, tässä iässä?" Pääskysaari, 40, ei teinivertauksesta hätkähdä vaan pistää leikiksi.
Hän on aina osannut nauraa itselleen. Huumori on elämän suola, jonka oikea annosteluohje piti vain löytää.
Ilman tilannetajua huumori voi jopa satuttaa. Sen Pääskysaari oppi nuorena, 19-vuotiaana, kiinteistöfirmassa, jossa hän koordinoi neljän aikuisen huoltomiehen töitä. "Onko tissit kasvaneet" ja "keitäpä tyttö kahvia" olivat fraaseja, joilla keskustelu yleensä alkoi.
"Se oli aika surullista, mutta ei turmellut minua. Tuo aika opetti paljon, ainakin opin antamaan samalla mitalla takaisin. Nyt muisto naurattaa, mutta tosiasiassa kenenkään ei pidä hyväksyä tuollaista puhetta. Kaksimielisyys ja ronskit jutut ovat ok, mutta vain tasavertaisten ihmisten kesken."
Tänä päivänä Pääskysaari puhuu tyttöyden voimasta ja säteilee tervettä, hyvää itsetuntoa. Hänet tunnetaan paitsi juontajana ja toimittajana myös kirjailijana ja tuottajana. Tittelit eivät kuitenkaan ole koskaan kiinnostaneet. Tärkeintä on ollut halu oppia uutta ja tehdä töitä hyvässä porukassa.
Arvokkaat sydänystävät
Meikkisudit odottavat, ja Pääskysaari kantaa kahvimukinsa peilipöydälle. Maskeeraus- ja tv-spottien loisteessa tapahtuu työ, jossa on joutunut katseen ja arvostelun kohteeksi.
Se on pelin henki ja pätee niin nais- kuin miesesiintyjiin.
Vaikka työ on julkista, oma elämä ei. Rajan ammattiesiintyjä vetää yksityis-asioihinsa ja ennen muuta lapsiinsa, pian 16 vuotta täyttävään esikoistyttäreen ja 9-vuotiaisiin kaksostyttöihin.
Oma nuoruus kului Vantaan Korsossa. Perheeseen kuuluivat äiti ja nyt jo edesmennyt isä sekä pikkuveli, joka syntyi Jennin ollessa 9-vuotias. Isosiskoudesta tuli iso osa identiteettiä.
Tanssia ja teatteria harrastanut Pääskysaari kertoo olleensa nuorena varsin helppo tapaus. Omat kokeilunsa hänkin teki, mutta huomasi pian, että Korson lähiöralli ja päihteet eivät olleet hänen juttunsa. Siinä joutui vähän kaveripiirin ulkopuolelle, mutta tanssi ja teatteri liikuttivat enemmän.
Kallion ilmaisutaidon lukio toi tytön päivittäin Helsinkiin, ja samalta luokalta löytyi sydänystävä, Liisa.
"Yritän elää niin, etten välitä, mitä muut minusta ajattelevat. Mutta ystävät ovat eri asia. Hätkähtäisin, jos Liisa ei enää katsoisi minua hyväksyvästi tai sanoisi, että minusta on tullut jotain muuta kuin mitä olen. Ystävyys velvoittaa, ja siksi pidän sitä niin suuressa arvossa."
Hankalan leima ei saisi pelottaa
Siskous on sana, jota Pääskysaari viljelee taajaan. Kun hän alkoi tarkkailla maailmaa tyttöyden näkökulmasta, palaset loksahtivat paikoilleen. Syntyi joka tytön voimakirja, sellainen jonka Jenni olisi itsekin halunnut nuorena lukea. Viime vuonna julkaistu Tyttö sinä olet... -kirja sai jatkoa Poika sinä olet… -teoksesta (Otava). Molemmat kirjat ampaisivat lukulistojen kärkeen.
Pääskysaari on pohtinut paljon sitä, miksi kuusivuotias tyttö, joka painaa menemään polvet ruvella ja prinsessatiara vinossa, alkaakin teini-iässä pienentää itseään. Miksi tyttö on yhtäkkiä sitä mieltä, etteivät hänen mielipiteensä ja ideansa ole mistään kotoisin?
"Työelämässä huomaa helposti vaikkapa palaverissa, kenen kotona on kannustettu tyttöjä osallistumaan aktiivisesti keskusteluun. Liian moni nainen hiihtelee vieläkin seinän vierustoja pitkin miellyttämisen halussa tai konfliktin pelossa."
Pääskysaari ei saarnaa vaan ymmärtää. Uransa alkuvaiheessa hän kipuili itsekin arkuutensa kanssa: mitä tapahtuu, jos sanoo ääneen, mitä ajattelee? Saisiko hän hankalan naisen leiman, ehkä hänestä ei enää pidettäisi?
"Onneni oli, että pääsin radiossa työporukkaan, jossa vallitsi luottamus. Siellä uskalsin ehdottaa ideoita ja sanoa mielipiteeni, vaikka ne olisi kyseenalaistettu. Opin hylkäämään pelkoni siitä, että minusta ei pidettäisi."
Tavallisuus on upeaa
Meikki on valmis, ja hiukset suittuna. Tyttöyden puolestapuhuja astuu tottuneesti kameran eteen. Laittautuminen on osa työtä, kuin eräänlaista leikkiä.
Pääskysaari sanoo silti miettineensä paljon sitä, miten erityisesti naisista rakennetaan kuvauksia ja tv-ohjelmia varten jotain sellaista, mikä ei ole totta tai aitoa. Onneksi muutos on käynnissä.
"Kyse on myös siitä, mitä itse poimii mediasta. Sieltä löytyy vaihtoehtoja."
Esimerkiksi kansainvälisen alusvaatebrändin mainoskampanjassa esiintyneet Girls-tv-sarjan näyttelijät Lena Dunham ja Jemima Kirke saavat Pääskysaarelta ison peukun. He esiintyivät kampanjassa sellaisina kuin ovat: ilman meikkiä, retusointia tai valoja, omassa kylpy- ja olohuoneessaan, asennoissa, joissa ihminen tavallisesti on.
Tavallisten naisten upeus on lähtökohtana myös vaatteissa, joihin Pääskysaari on stailattu kuvauksia varten.