Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitä toisit Italiasta Suomeen, keittiömestari Jyrki Sukula?

Teksti:
Minna Nevalainen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 30.1.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Keittiömestari Jyrki Sukula on löytänyt hyvän elämän eväät Piemontesta Italiasta. "Ruokakulttuuria pitää vaalia ja ylläpitää. Kaikella, mitä syömme, on merkitystä hyvinvoinnillemme", hän sanoo.

Jyrki Sukulasta ja hänen vaimostaan Riikasta tuli viinitilan omistajia 11 vuotta sitten. Italialaispariskunta ei ollut halukas millään myymään, koska tila oli ollut rouvan suvun omistuksessa 200 vuotta.

"Alueelta ei ollut myyty yhtään tilaa kylän ulkopuolelle 30 vuoteen. Tapana oli, että tilat periytyvät isältä pojalle. Ja me olimme vielä ulkomaalaisia."

Jyrki ja Riikka hieroivat kauppaa pariskunnan kanssa kaksi vuotta. He todella halusivat tilallisiksi Barolon alueelle, jonka viineihin he olivat rakastuneet.

Kun kaupat lopulta syntyivät, Sukulat aloittivat talossa ison remontin. Riikka alkoi opiskella maanviljelyä oppisopimuksella paikallisen agronomin avustuksella. Viime vuonna hän valmistui viinikulttuurin maisteriksi Italian gastronomisesta yliopistosta.

Sukulat ovat opetelleet tilalla kaiken itse tekemällä. Nyt tila tuottaa 6 000 pulloa luomuviiniä vuodessa.

"Olemme todistaneet, että tänne voi tulla nimettömänä ja menestyä. Nyt viinejämme myydään kymmenissä maissa. Samalla olemme päässeet osaksi tätä yhteisöä."

Yhteisönä koko kylä

Jos Sukula voisi tuoda yhden asian Italiasta Suomeen, se olisi yhdessä tekeminen. Kun kylällä järjestetään juhlat, siihen osallistuvat kaikki vauvasta vaariin.

Kun Sukula astelee Serralunga d'Alban torille, häntä tervehtivät niin myyjät kuin asiakkaat. Juustotiskiltä hän saa maistettavaksi ylimääräisen palan juustoa, ja vihanneskauppias haluaa hänen kanssaan kuvaan. Joka kulmalla vastaan kävelee tuttu kasvo.

Paikalliset ihmiset ovat Sukulalle myös bisneskumppaneita. Sukuloiden tila tuo asiakkaita paikallisille hotelleille, bussifirmoille ja ravintoloille.

Yksi Sukulan lempiravintoloista ja yhteistyökumppaneista on Vinoteca Centro Storico. Paikan isäntä Alessio Cighetti tunnetaan lempinimellä Ciccio "pieni lihava poika". Kun miehet halaavat tavatessaan, on selvää, että nyt tapaavat ystävykset.

"Kerran, kun olin vaimoni isän syntymäpäiväillallisilla, Alessio soitti minulle ja sanoi, että nyt sinun on tultava. Että nyt on auki viinejä vuosilta 1947, 1971 ja 1982."

Sukula jätti appensa juhlat ja rynnisti ravintolaan.

Ruokaa huippuraaka-aineista

On illallisaika. Keittiön pöytään katetaan astiat neljälle. Arkenakin kaunis kattaus on puoli ruokaa. Servietit taitellaan ottimien alle ja juomalaseiksi valitaan suomalaista muotoilua. Keittiössä tuoksuu oliiviöljy ja uunissa paahtuvat kasvikset.

Sukulan perhe saapuu kotiin pitkän päivän jälkeen. Tytöt Alma, 9, ja Helmi, 7, käyvät päivisin koulua naapurikylällä Barolossa ja harrastavat koulun jälkeen tanssia, ratsastusta ja kuvataiteita. Siksi tai siitä huolimatta perhe syö joka ilta illallisen yhdessä. Se on kaikille tärkeä hetki.

Usein tarjolla on kasvispainotteista sesongin ruokaa, sillä Riikka on kasvissyöjä.

"Haen torilta kauden vihanneksia kerran tai kaksi viikossa. Marraskuussa sesongissa on esimerkiksi purjo, joka on täällä maailman parasta."

Sukula kokkaa hetkessä perheelleen italialaisia kasvisherkkuja: latva-artisokkaa, vihreitä papuja, kukkakaalia, paprikaa ja purjoa. Lisäksi pöytään katetaan lihakaupasta haettua ilmakuivattua kinkkua ja juustotiskiltä ostettu valikoima.

"Italiassa olen oppinut arvostamaan raaka-aineita entistäkin enemmän. Niiden tulee olla ensiluokkaisia. En laita suuhuni enää mitään, mikä maistuu yhdentekevälle."

Sukulan perheessä puhutaan ruoasta joka päivä. Tytöt oppivat italialaisessa koulussa jo varhain, mistä ruoka tulee.

Kotona he pakkaavat viinejä ja osallistuvat muutenkin tilan toimintaan.

"Iso osa bisneksestämme hoidetaan keittiön pöydän äärellä. Tytöt ovat osa sitä. He ovat tottuneet siihen, että vieraita tulee sesonkina joka päivä ja se on osa meidän arkea."

Sukula toivoo, että perheen yhteinen ruokahetki nousisi jälleen arvoonsa ja ihmiset söisivät enemmän yhdessä.

"Sillä tavalla lapsille voi opettaa tapoja ja kulttuuria. Ja samalla ruoan arvostusta."

Jyrki Sukula, 51

on ruoka-alan monitoimimies, joka on työskennellyt kokkina, ravintoloisijana ja tv-kokkina. Lisäksi hän työskentelee erilaisten ruokaprojektien parissa. Hän on muun muassa lanseerannut Jymy-luomujäätelön ja Naapurin Maalaiskana -tuotteet. Jyrki asuu perheensä kanssa Italian Piemontessa.