Miso eli japanilainen soijapaputahna on vallannut viime vuosien aikana ravintola- ja kotikeittiöt. Se valmistetaan fermentoimalla soijapapuja. Mitä pidempään misoa fermentoidaan, sen voimakkaammaksi sen maku ja väri muuttuvat. Kaupoissa onkin saatavilla voimakkaan makuista punaista misoa sekä hieman miedompaa vaaleaa misoa. Useimmiten ei kuitenkaan ole väliä, kumpaa misoa reseptissä käyttää.
Olet saattanut maistaa misoa sushiravintoloiden tarjoamassa keitossa. Misokeitto on yksi perinteisimmistä mison käyttötavoista. Tahna sekoitetaan kiehuvaan veteen ja joukkoon lisätään esimerkiksi merilevää, sieniä, ituja ja tofua. Vaikka tämä keitto ei sinulle maistuisikaan, kannattaa misolle antaa mahdollisuus ruoanlaitossa ja jopa leivonnassa.
Missä kaikkialla misoa voi käyttää?
Ehkä hieman yllättäen miso sopii loistavasti leivontaan. Usein makeat ja täyteläiset leivonnaiset kaipaavat pienen ripauksen suolaa, joka tasapainottaa makua ja korostaa esimerkiksi suklaan ja kinuskin herkullisuutta. Suolainen ja täyteläinen miso hoitaa saman homman.