Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joko kokeilit: miso maustaa kalan ja mokkapalan

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 6.8.2024
|
Muokattu: 6.8.2024
Miso on todella monikäyttöinen maustetahna. Syvän umaminen ja suolainen maku korostaa ruokien ja leivonnaisten muita makuja.

Miso eli japanilainen soijapaputahna on vallannut viime vuosien aikana ravintola- ja kotikeittiöt. Se valmistetaan fermentoimalla soijapapuja. Mitä pidempään misoa fermentoidaan, sen voimakkaammaksi sen maku ja väri muuttuvat. Kaupoissa onkin saatavilla voimakkaan makuista punaista misoa sekä hieman miedompaa vaaleaa misoa. Useimmiten ei kuitenkaan ole väliä, kumpaa misoa reseptissä käyttää.

Olet saattanut maistaa misoa sushiravintoloiden tarjoamassa keitossa. Misokeitto on yksi perinteisimmistä mison käyttötavoista. Tahna sekoitetaan kiehuvaan veteen ja joukkoon lisätään esimerkiksi merilevää, sieniä, ituja ja tofua. Vaikka tämä keitto ei sinulle maistuisikaan, kannattaa misolle antaa mahdollisuus ruoanlaitossa ja jopa leivonnassa.

Missä kaikkialla misoa voi käyttää?

Ehkä hieman yllättäen miso sopii loistavasti leivontaan. Usein makeat ja täyteläiset leivonnaiset kaipaavat pienen ripauksen suolaa, joka tasapainottaa makua ja korostaa esimerkiksi suklaan ja kinuskin herkullisuutta. Suolainen ja täyteläinen miso hoitaa saman homman.

Misokinuskipaloissa yhdistyy mokkapalojen mehevä pohja ja koukuttavan herkullinen kinuskikuorrute. Sekä pohjaan että kuorrutteeseen lisätään muutama ruokalusikallinen misoa. Lopputuloksena on herkullinen, etenkin aikuiseen makuun sopiva pellillinen helppoja paloja. Kahvin, suolaisen mison ja makean kinuskin yhdistelmä on koukuttavan hyvä.

Ruoanlaitossa

Ruoanlaitossa miso on yllättävän monikäyttöinen mauste. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi lohen seuraan. Rapeiden lohimedaljonkien ohjeessa misotahna antaa makua lohen kanssa tarjottavalle jogurttikastikkeelle, jossa suolainen miso yhdistetään jogurtin ja sitruunan raikkauteen.

Miso maustaa myös kasvikset. Helppo ja nopea lisuke onnistuu pitkistä vihreistä pavuista. Ne saavat makua miso-voikastikkeesta ja päälle ripotellaan rapeaksi paistettua pankomurua. Tämä ohje saa sinut katsomaan pakastepapuja uusin silmin.

Kokeile lisätä teelusikallinen misoa myös kasvisten, kalan ja lihan marinadiin, hummukseen tai vaikka nuudeliruokien kastikkeisiin.

Tutustu japanilaiseen ruokaan