Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Muikku on mieto ja monipuolinen pikkukala – katso reseptit ja vinkit

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 10.1.2020
|
Muokattu: 21.2.2024
Muikku on sisävesiemme ammattikalastajien tärkein saaliskala. Parhaat muikkusaaliit saadaan syksyllä ja alkutalvesta ennen vesien jäätymistä. Muikut ovat herkullisia muun muassa pannulla paistettuna ja perinteisessä kalakukon täytteessä.

Hopeanhohtoinen muikku kuuluu lohikaloihin. Se muistuttaa ulkonäöltään pientä siikaa. Muikun alaleuka on pidempi kuin yläleuka, kun taas siialla yläleuka on alaleukaa pidempi. Silakasta muikun erottaa selässä oleva rasvaevä.

Muikun kutuaika on syksyllä, ja sen mäti on erittäin arvostettua herkkua.

Maistele muikkua

Muikun liha on rasvaista, valkeaa ja miedon makuista.

Muikkuja voit valmistaa kotona silakan tavoin. Monien mielestä muikut ovat parhaimmillaan pannulla paistettuina tai savustettuina. Muikku kuuluu myös perinteiseen kalakukkoon.

Tee uunimuikkuja, jotka pyöräytät korppujauhoseoksessa tai kypsennä muikut ja kasvikset samalla pellillä.

Maistele myös muikkusäilykkeitä leivän päällä tai uuniperunan täytteenä.

Kokeile ainakin näitä muikkureseptejä!