Hopeanhohtoinen muikku kuuluu lohikaloihin. Se muistuttaa ulkonäöltään pientä siikaa. Muikun alaleuka on pidempi kuin yläleuka, kun taas siialla yläleuka on alaleukaa pidempi. Silakasta muikun erottaa selässä oleva rasvaevä.
Muikun kutuaika on syksyllä, ja sen mäti on erittäin arvostettua herkkua.
Maistele muikkua
Muikun liha on rasvaista, valkeaa ja miedon makuista.
Muikkuja voit valmistaa kotona silakan tavoin. Monien mielestä muikut ovat parhaimmillaan pannulla paistettuina tai savustettuina. Muikku kuuluu myös perinteiseen kalakukkoon.
Tee uunimuikkuja, jotka pyöräytät korppujauhoseoksessa tai kypsennä muikut ja kasvikset samalla pellillä.
Maistele myös muikkusäilykkeitä leivän päällä tai uuniperunan täytteenä.