Miten aikaa vievää onkaan perata ruotoja etenkin pienikokoisista kaloista. Entä jos käyttäisikin kalat ruotoineen?
Pitkä haudutus esimerkiksi pataruoissa pehmentää etenkin pienten kalojen ruotoja niin, ettei niitä syödessä edes huomaa. Ruotojen syöminen voi olla hyödyllistä ravitsemuksenkin kannalta.
Jopa nelinkertaisesti kalsiumia
Kalan ruodot sisältävät monia ravintoaineita, kuten kalsiumia ja fosforia. Ne ovat samoja kivennäisaineita, joita ihminenkin tarvitsee lujittaakseen luustoansa.
Ruodoissa on lisäksi proteiineihin kuuluvaa kollageenia, jota monet suosivat nykyään myös lisäravinteena. Ihmiselimistössä kollageeni on yleinen proteiini, joka toimii ihon ja sidekudosten rakennusaineena.
Kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä Marttaliitosta kertoo, että ruotoineen syötäväksi sopivat hyvin muun muassa pienet silakat, muikut, ahvenet ja särkikalat.
”Esimerkiksi ruotoineen käytettävässä silakassa on kalsiumia noin nelinkertaisesti silakkafileeseen verrattuna”, Härmälä havainnollistaa.
Pitkä haudutus pehmentää ruodot
Ruotoineen syötävistä kaloista kannattaa valmistaa patoja ja muita pitkään haudutettavia ruokalajeja. Pitkä kypsennysaika pehmentää pienet ruodot miellyttäviksi syödä. Reseptistä riippuen sopiva haudutusaika kalapadalle on noin 1,5-2 tuntia.
Pienet kalat ruotoineen on myös helppo jauhaa monitoimikoneessa massaksi, josta valmistuvat herkulliset kalamurekkeet, -pihvit ja -pyörykät.
”Perinteiseen kalakukkoonkin kalat voi hyödyntää ruotoineen, sillä sen paistoaika on niin pitkä, että ruodot kyllä pehmenevät”, Härmälä kertoo.
Kesämökin pikkukalat hyötykäyttöön
Jos ei säikähdä hieman ruotoista suutuntumaa, pannulla paistamallakin valmistuu monenlaista hyvää. Esimerkiksi friteeratut neulamuikut ovat monien suosimaa kalaherkkua, jossa ruodot ovat tyypillisesti mukana.
”Pienien kalojen fileointi on aika hankalaa, mikä vähentää kiinnostusta käyttää niitä kalaruoissa. Näitä kaloja kannattaa ehdottomasti opetella hyödyntämään ruotoineen. Esimerkiksi kesämökkien vesistöistä nousee usein paljon pikkukalaa, joka näin pääsee hyötykäyttöön”, Härmälä kannustaa.