Vegaaninen raparperi-britakakku
Noin 1,5 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Britakakku raparperivaahdolla ja tuoreilla vadelmilla on kesän ihastuttava herkku juhlapöytään. Rapean marenkisen britakakun voi leipoa myös vegaanisena.
| Pohja | |
|---|---|
| 125 g | vegaanista margariinia (esim. eleplant) |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | soijagurttia |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 dl | kaurajuomaa |
| Pinnalle | |
| 1 dl | säilykekikherneiden lientä (aquafaba) |
| 1 1/4 dl | sokeria |
| 1/2 dl | mantelilastuja |
| Raparperivaahto | |
| 250 g | raparperia |
| 1 dl | sokeria |
| 1 rkl | vettä |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 2 1/2 dl | (1 prk) kasvipohjaista vispiä (esim. flora) |
| Lisäksi | |
| 225 g | vadelmia |
| sitruunamelissaa | |
- 1.
Huuhtele ja paloittele raparperit. Laita raparperit, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen 5–10 minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Mausta vaniljasokerilla ja jäähdytä seos jääkaappikylmäksi.
- 2.
Vatkaa pohjan rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää soijagurtti ja vatkaa tasaiseksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää vaahtoon varovasti sekoittaen vuorotellen kaurajuoman kanssa. Levitä taikina leivinpaperille hieman peltiä pienemmälle alueelle (30 cm x 30 cm).
- 3.
Mittaa kikherneliemi kulhoon ja vatkaa valkoiseksi vaahdoksi, noin 2 minuuttia. Lisää sokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten, kunnes sokeri liukenee vaahtoon. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää, noin 4 minuuttia. Levitä vaahto taikinan päälle ja ripottele mantelilastut pinnalle.
- 4.
Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Jos uunissasi ei ole höyryaukkoa, pidä luukkua raollaan koko kypsennyksen ajan esimerkiksi laittamalla puulasta uuninluukun väliin. Pohja on valmis, kun kakun pinta on hieman ruskistunut ja mantelit saaneet väriä.
- 5.
Vatkaa vispi napaksi vaahdoksi ja sekoita raparperisoseen kanssa. Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan. Irrota ne leivinpaperista leveällä lastalla. Huomaa, että levyt murtuvat helposti. Kokoa kakku tarjoiluvadille levittämällä kerrosten väliin raparperivaahtoa ja vadelmia, jätä neljäsosa vaahdosta ja vadelmista pinnalle. Koristele vaahtonokareilla, vadelmilla ja sitruunamelissan lehdillä.
Vegaaninen raparperi-britakakku
arvosana4/5
Noin 1,5 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Britakakku raparperivaahdolla ja tuoreilla vadelmilla on kesän ihastuttava herkku juhlapöytään. Rapean marenkisen britakakun voi leipoa myös vegaanisena.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 125 g | vegaanista margariinia (esim. eleplant) |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 1 dl | soijagurttia |
| 2 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 dl | kaurajuomaa |
Pinnalle | |
| 1 dl | säilykekikherneiden lientä (aquafaba) |
| 1 1/4 dl | sokeria |
| 1/2 dl | mantelilastuja |
Raparperivaahto | |
| 250 g | raparperia |
| 1 dl | sokeria |
| 1 rkl | vettä |
| 1 tl | vaniljasokeria |
| 2 1/2 dl | (1 prk) kasvipohjaista vispiä (esim. flora) |
Lisäksi | |
| 225 g | vadelmia |
| sitruunamelissaa | |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Huuhtele ja paloittele raparperit. Laita raparperit, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen 5–10 minuuttia, kunnes raparperi on soseutunut. Mausta vaniljasokerilla ja jäähdytä seos jääkaappikylmäksi.
Määrä Ainesosa 250 g raparperia 1 dl sokeria 1 rkl vettä 1 tl vaniljasokeria - 2
Vatkaa pohjan rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää soijagurtti ja vatkaa tasaiseksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää vaahtoon varovasti sekoittaen vuorotellen kaurajuoman kanssa. Levitä taikina leivinpaperille hieman peltiä pienemmälle alueelle (30 cm x 30 cm).
Määrä Ainesosa 125 g vegaanista margariinia (esim. eleplant) 1 1/2 dl sokeria 1 dl soijagurttia 2 1/2 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 dl kaurajuomaa - 3
Mittaa kikherneliemi kulhoon ja vatkaa valkoiseksi vaahdoksi, noin 2 minuuttia. Lisää sokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten, kunnes sokeri liukenee vaahtoon. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää, noin 4 minuuttia. Levitä vaahto taikinan päälle ja ripottele mantelilastut pinnalle.
Määrä Ainesosa 1 dl säilykekikherneiden lientä (aquafaba) 1 1/4 dl sokeria 1/2 dl mantelilastuja - 4
Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Jos uunissasi ei ole höyryaukkoa, pidä luukkua raollaan koko kypsennyksen ajan esimerkiksi laittamalla puulasta uuninluukun väliin. Pohja on valmis, kun kakun pinta on hieman ruskistunut ja mantelit saaneet väriä.
- 5
Vatkaa vispi napaksi vaahdoksi ja sekoita raparperisoseen kanssa. Leikkaa jäähtynyt pohja kahteen osaan. Irrota ne leivinpaperista leveällä lastalla. Huomaa, että levyt murtuvat helposti. Kokoa kakku tarjoiluvadille levittämällä kerrosten väliin raparperivaahtoa ja vadelmia, jätä neljäsosa vaahdosta ja vadelmista pinnalle. Koristele vaahtonokareilla, vadelmilla ja sitruunamelissan lehdillä.
Määrä Ainesosa 2 1/2 dl (1 prk) kasvipohjaista vispiä (esim. flora) 225 g vadelmia sitruunamelissaa
Vinkki: Voit leipoa pohjan jo edellisenä päivänä, mutta täytä kakku vasta juuri ennen tarjoamista, jotta marenki ei vety. Säilytä pohja huoneenlämmössä täyttämiseen asti.
Ravintosisältö
395
Energiaa kcal
1656
Energiaa kj
18,9 g
Rasvaa
8,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
49,3 g
Hiilihydraatteja
36,4 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
5,4 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
395
Energiaa kcal
1656
Energiaa kj
18,9 g
Rasvaa
8,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
49,3 g
Hiilihydraatteja
36,4 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
5,4 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 dl säilykekikherneiden lientä (aquafaba), sitruunamelissaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























