Kalakukko - Yhteishyvä

Kalakukko

Kalakukko
Kappaleita
1
Valmistusaika
Useita tunteja
Uunin lämpötila
200°C
Ruokavalio
Kalakukko on suomalainen perinneruoka, jossa ruistaikinakuoren sisään leivotaan tavallisesti kalaa ja sian kylkeä.
Jaa Somessa

Ainekset

KUORI

3 dl
Vettä
2 tl
Suolaa
4 dl
Ruisjauhoja
4 dl
Vehnäjauhoja
25 g
Voita tai öljyä

TÄYTE

1200 g
Pikkukaloja, esim. muikkuja tai ahvenia (tai 700 g perattuina ja pää poistettuna)
200 g
Luutonta siankylkeä
1 rkl
Raakaa riisiä
1 rkl
Suolaa

Näin teet

1

1. Sekoita vesi, suola, jauhot ja voi tai öljy kiinteäksi taikinaksi.2. Kauli taikina hyvin jauhotetulla työpöydällä soikeaksi, noin 30 cm leveäksi ja 40 cm pitkäksi levyksi. Jätä se keskeltä noin 1 1/2 cm ja reunoilta noin 1/2 cm paksuksi. Aseta taikinalevy leveyssuunnassa eteesi.3. Ripottele taikinalevyn keskelle riisi. Sen tarkoituksena on imeä itseensä ylimääräinen kosteus. Levitä päälle kerroksittain perattuja kaloja pituussuunnassa tai poikittain koosta riippuen. Sirottele kalakerrosten väliin suolaa.4. Lado kalojen päälle lihaviipaleet.5.Taita taikinan reunat täytteen päälle. Kostuta saumakohdat vedellä ja painele tiiviisti kiinni.6. Taita myös taikinan päät täytteen päälle ja häivytä saumakohdat hyvin veden avulla taikinaa hieromalla. Saumat on saatava tiiviiksi, muuten ne aukeavat paistumisen aikana.7. Kääri kalakukko leivinpaperiin.8. Paketoi se vielä alumiinifolioon. Paista kukkoa pari tuntia 200-asteisessa uunissa ja jätä se sitten 12 tunniksi hautumaan hyvin mietoon (75-100 astetta) uuniin.

Resepti
Yhteishyvä
Kuvat
SOK
Julkaistu: 3.10.2011
Muokattu: 25.1.2019
Jaa Somessa