Kalakukko | Suolaiset leivonnaiset | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Kalakukko

Kalakukko

timer-iconUseita tunteja
Fork and knife
8 Kappaletta
Fork and knife
8 Kappaletta
Perinteisen kalakukon ruiskuoren sisään leivotaan pikkukaloja ja siankylkeä. Savolaisittain kukko avataan leikkaamalla siltä ”hattu” pois. Tarjoile lusikoimalla kalatäytettä ruiskuoren kaveriksi ja viimeistele voinokareella.

Ainekset

7 dl
vettä
2 tl
suolaa
1/2 dl
rypsiöljyä
18 dl
ruisjauhoja (noin)

täyte

2 rkl
ohrasuurimoita
600 g
pieniä, perattuja muikkuja
1 tl
Suolaa
200 g
porsaan kylkiviipaleita

Reseptin ainekset S-ryhmän kaupoista

Valmistus

1

Säädä uuni 250 asteeseen. Laita muikut lävikköön valumaan.

600 g
pieniä, perattuja muikkuja
2

Sekoita vesi, suola ja öljy keskenään. Alusta joukkoon ruisjauhoja, kunnes taikina pysyy kasassa ja irtoaa kulhon reunoista, mutta on vielä pehmeää.

7 dl
vettä
2 tl
suolaa
1/2 dl
rypsiöljyä
18 dl
ruisjauhoja (noin)
3

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä soikeaksi, noin 30 cm leveäksi ja 40 cm pitkäksi levyksi, joka on keskeltä noin 1 ½ cm paksu ja ohenee reunoja kohti. Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle pellille.

4

Ripottele levyn keskelle ohrasuurimot. Levitä päälle puolet valutetuista muikuista. Ripottele ½ tl suolaa ja aseta puolet kylkiviipaleista päälle. Lisää loput kalat, ½ tl suolaa ja loput kylkiviipaleet. Kalat kannattaa asetella pyrstöt ulospäin, niin kukosta tulee kauniimman muotoinen.

2 rkl
ohrasuurimoita
600 g
pieniä, perattuja muikkuja
1 tl
Suolaa
200 g
porsaan kylkiviipaleita
5

Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Kostuta saumakohdat vedellä ja painele tiiviisti kiinni. Leikkaa tarvittaessa ylimääräistä taikinaa päistä pois. Säästä palat mahdollista tilkkimistä varten.

6

Taita taikinan päät täytteen päälle ja häivytä saumakohdat painelemalla ja sivelemällä tarvittaessa vedessä kostutetuin käsin. Saumojen täytyy olla tiiviit, jotta ne eivät aukeavat paistumisen aikana. Taikinaan ei saa jäädä aukkoja eikä repeämiä. Jos niitä syntyy, tilki ne kiinni taikinapaloilla.

7

Paista kukkoa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Jos kukkoon tulee reikiä, paikkaa vuotokohdat lopulla taikinalla.

8

Laske uunin lämpö 100 asteeseen ja jätä kukko uunin alatasolle 12 tunniksi.

9

Kääri kukko ensin leivinpaperiin ja sen jälkeen folioon. Nosta takaisin uuniin ja anna hautua vielä jäähtyvässä uunissa huoneenlämpöiseksi. Tämä vie 6–8 tuntia.

10

Tarjoa kalakukko voin kanssa.

Vinkki: Voit käyttää muikkujen tilalla myös pieniä, nyljettyjä ahvenia. Lanttukukko syntyy esikeitetyistä lanttuviipaleista ja porsaan kylkiviipaleista.

Resepti:
Kati Pohja
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 3.10.2011
Muokattu: 31.8.2020

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Yksi annos

Koko resepti

2623

627

18,8 g

3,9 g

75,5 g

2,4 g

17,5 g

29,9 g

2,5 g

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

7 dl vettä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli