Kalakukko

arvosana4/5

(3)arviota
8 Kappaletta

Useita tunteja (josta 45 min aktiivista)

Perinteisen kalakukon ruiskuoren sisään leivotaan pikkukaloja ja siankylkeä. Savolaisittain kukko avataan leikkaamalla siltä ”hattu” pois. Tarjoile lusikoimalla kalatäytettä ruiskuoren kaveriksi ja viimeistele voinokareella.

Ainekset

MääräAinesosa
7 dlvettä
2 tlsuolaa
1/2 dlrypsiöljyä
18 dlruisjauhoja

Täyte

2 rklohrasuurimoita
600 gpieniä, perattuja muikkuja
1 tlsuolaa
200 gporsaan kylkiviipaleita

Valmistus (Uuni 250°C)

  1. 1

    Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita muikut lävikköön valumaan.

    MääräAinesosa
    600 gpieniä, perattuja muikkuja
  2. 2

    Sekoita vesi, suola ja öljy keskenään. Alusta joukkoon ruisjauhoja, kunnes taikina pysyy kasassa ja irtoaa kulhon reunoista, mutta on vielä pehmeää.

    MääräAinesosa
    7 dlvettä
    2 tlsuolaa
    1/2 dlrypsiöljyä
    18 dlruisjauhoja
  3. 3

    Kauli taikina jauhotetulla pöydällä soikeaksi, noin 30 cm leveäksi ja 40 cm pitkäksi levyksi, joka on keskeltä noin 1 ½ cm paksu ja ohenee reunoja kohti. Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle pellille.

  4. 4

    Ripottele levyn keskelle ohrasuurimot. Levitä päälle puolet muikuista. Ripottele ½ tl suolaa ja aseta puolet kylkiviipaleista päälle. Lisää loput kalat, ½ tl suolaa ja loput kylkiviipaleet. Kalat kannattaa asetella pyrstöt ulospäin, niin kukosta tulee kauniimman muotoinen.

    MääräAinesosa
    2 rklohrasuurimoita
    1 tlsuolaa
    200 gporsaan kylkiviipaleita
  5. 5

    Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Kostuta saumakohdat vedellä ja painele tiiviisti kiinni. Leikkaa tarvittaessa ylimääräistä taikinaa päistä pois. Säästä palat mahdollista tilkkimistä varten.

  6. 6

    Taita taikinan päät täytteen päälle ja häivytä saumakohdat painelemalla ja sivelemällä tarvittaessa vedessä kostutetuin käsin. Saumojen täytyy olla tiiviit, jotta ne eivät aukeavat paistumisen aikana. Taikinaan ei saa jäädä aukkoja eikä repeämiä. Jos niitä syntyy, tilki ne kiinni taikinapaloilla.

  7. 7

    Paista kukkoa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Jos kukkoon tulee reikiä, paikkaa vuotokohdat lopulla taikinalla.

  8. 8

    Laske uunin lämpö 100 asteeseen ja jätä kukko uunin alatasolle 12 tunniksi.

  9. 9

    Kääri kukko ensin leivinpaperiin ja sen jälkeen folioon. Nosta takaisin uuniin ja anna hautua vielä jäähtyvässä uunissa huoneenlämpöiseksi. Tämä vie 6–8 tuntia.

  10. 10

    Tarjoa kalakukko voin kanssa.

Vinkki: Voit käyttää muikkujen tilalla myös pieniä, nyljettyjä ahvenia. Lanttukukko syntyy esikeitetyistä lanttuviipaleista ja porsaan kylkiviipaleista.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Kati Pohja
Kuvat:
Piia Arnould
23.10.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä