Raikas sitruuna-mansikkakakku
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tässä suloisen vaaleanpunaisessa kakussa yhdistyvät sitruunatahnan raikas kirpeys ja mansikka-tuorejuustovaahdon herkullinen makeus. Täydellinen kakku juhlahetkiin!
| Pohja | |
|---|---|
| 6 kpl | kananmunaa |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 1/2 tl | leivinjauhetta |
| Lemon curd | |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 1 dl | tomusokeria |
| 1 kpl | kananmuna |
| 50 g | voita |
| Kostuke | |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 1 1/2 dl | vettä |
| 2 tl | sokeria |
| Mansikka-tuorejuustovaahto | |
| 4 dl | (2 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 1 1/2 dl | mansikkahilloa |
| Lisäksi | |
| voita | |
| korppujauhoja | |
| 400 g | (1 rs) mansikoita |
- 1.
Pingota leivinpaperi korkeareunaisen irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota vuoan reuna.
- 2.
Tee pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina varovasti nostellen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa jäähtyneenä.
- 3.
Tee lemon curd. Pese sitruuna, raasta kuori (2 tl) ja purista mehu (½ dl) kattilaan. Lisää sokeri ja muna. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Sekoita voi joukkoon ja nosta kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä.
- 4.
Tee kostuke. Pese sitruuna. Raasta kuori (2 tl) ja purista mehu (½ dl). Sekoita kostutusliemi.
- 5.
Tee tuorejuustovaahto. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja hillo.
- 6.
Huuhtele ja kuivaa mansikat. Perkaa ja viipaloi puolet mansikoista. Säästä loput mansikat koristeluun.
- 7.
Leikkaa pohja kolmeksi kerrokseksi. Aseta kakkupohjan päällimmäinen levy irtopohjavuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin ja kostuta sitruunaliemellä. Levitä puolet lemon curdista ja neljännes vaahdosta levylle. Asettele puolet viipaloiduista mansikoista vaahdon pinnalle. Aseta keskimmäinen levy täytteen päälle ja kostuta. Levitä loput lemon curdista ja toinen neljännes vaahdosta levylle sekä asettele päälle loput mansikat. Nosta viimeinen levy päällimmäiseksi leikkauspinta alaspäin ja kostuta. Nosta kakku ja loput vaahdosta jääkaappiin vähintään tunniksi, mieluiten yön yli.
- 8.
Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Levitä loppu vaahto kakun pinnalle. Koristele mansikkaviipaleilla.
Raikas sitruuna-mansikkakakku
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)
Tässä suloisen vaaleanpunaisessa kakussa yhdistyvät sitruunatahnan raikas kirpeys ja mansikka-tuorejuustovaahdon herkullinen makeus. Täydellinen kakku juhlahetkiin!
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Pohja | |
| 6 kpl | kananmunaa |
| 2 1/2 dl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 dl | perunajauhoja |
| 1/2 tl | leivinjauhetta |
Lemon curd | |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 1 dl | tomusokeria |
| 1 kpl | kananmuna |
| 50 g | voita |
Kostuke | |
| 1 kpl | sitruuna (luomu) |
| 1 1/2 dl | vettä |
| 2 tl | sokeria |
Mansikka-tuorejuustovaahto | |
| 4 dl | (2 prk) vispikermaa |
| 200 g | (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa |
| 1 1/2 dl | mansikkahilloa |
Lisäksi | |
| voita | |
| korppujauhoja | |
| 400 g | (1 rs) mansikoita |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Pingota leivinpaperi korkeareunaisen irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Voitele ja korppujauhota vuoan reuna.
Määrä Ainesosa voita korppujauhoja - 2
Tee pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina varovasti nostellen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa jäähtyneenä.
Määrä Ainesosa 6 kpl kananmunaa 2 1/2 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 1/2 tl leivinjauhetta - 3
Tee lemon curd. Pese sitruuna, raasta kuori (2 tl) ja purista mehu (½ dl) kattilaan. Lisää sokeri ja muna. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Sekoita voi joukkoon ja nosta kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruuna (luomu) 1 dl tomusokeria 1 kpl kananmuna 50 g voita - 4
Tee kostuke. Pese sitruuna. Raasta kuori (2 tl) ja purista mehu (½ dl). Sekoita kostutusliemi.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruuna (luomu) 1 1/2 dl vettä 2 tl sokeria - 5
Tee tuorejuustovaahto. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja hillo.
Määrä Ainesosa 4 dl (2 prk) vispikermaa 200 g (1 rs) maustamatonta tuorejuustoa 1 1/2 dl mansikkahilloa - 6
Huuhtele ja kuivaa mansikat. Perkaa ja viipaloi puolet mansikoista. Säästä loput mansikat koristeluun.
Määrä Ainesosa 400 g (1 rs) mansikoita - 7
Leikkaa pohja kolmeksi kerrokseksi. Aseta kakkupohjan päällimmäinen levy irtopohjavuoan pohjalle leikkauspinta ylöspäin ja kostuta sitruunaliemellä. Levitä puolet lemon curdista ja neljännes vaahdosta levylle. Asettele puolet viipaloiduista mansikoista vaahdon pinnalle. Aseta keskimmäinen levy täytteen päälle ja kostuta. Levitä loput lemon curdista ja toinen neljännes vaahdosta levylle sekä asettele päälle loput mansikat. Nosta viimeinen levy päällimmäiseksi leikkauspinta alaspäin ja kostuta. Nosta kakku ja loput vaahdosta jääkaappiin vähintään tunniksi, mieluiten yön yli.
- 8
Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Levitä loppu vaahto kakun pinnalle. Koristele mansikkaviipaleilla.
Määrä Ainesosa 1 kpl sitruuna (luomu)
Vinkki: Sokerikakkupohjan voi valmistaa hyvissä ajoin ja vaikka pakastaa. Kakku on hyvä täyttää juhlaa edeltävänä päivänä, jotta kosteus ja maut ehtivät tasoittua, mutta koristelu kannattaa tehdä juhlapäivänä.
Ravintosisältö
287
Energiaa kcal
1201
Energiaa kj
14,5 g
Rasvaa
9,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
32,3 g
Hiilihydraatteja
24,2 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
5,1 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
287
Energiaa kcal
1201
Energiaa kj
14,5 g
Rasvaa
9,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
32,3 g
Hiilihydraatteja
24,2 g
Sokereita
1,1 g
Kuituja
5,1 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: voita tai leivontamargariinia, korppujauhoja.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























