Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kodin valaistus

Teksti:
Annette Saksman. Artikkelia on päivittänyt Mari Koski 22.10.2015.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Jokainen kodin tila tarvitsee erilaista valaistusta: keittiö hyvää yleisvaloa, olohuone tunnelmavalaistusta ja makuuhuone riittävää lukuvaloa.

Kodin valaistusta suunniteltaessa ja täydennettäessä kannattaa tarkkailla, missä ja millaista valoa eri tiloissa tarvitaan.

Jokaisessa huoneessa tulisi olla useita valaisimia. Hyvä yleisvalaistus ja muutama tunnelma- tai kohdevalaisin riittää. Mikäli budjetti on tiukka, siirrettävät valaisimet ja erilaisilla toiminnoilla, kuten himmentimellä, varustetut valaisimet ovat monikäyttöisiä.

Tasapainoisen valaistuksen luomiseksi tilassa tulisi olla suoraa ja epäsuoraa valoa. Epäsuora valo ohjautuu kattoon ja seiniin ja levittää pehmeää kajoa ympärilleen.

Seinä- ja lattiapintojen sekä tekstiilien värit vaikuttavat valon määrään. Vaaleat värit ja kiiltävät pinnat heijastavat valoa ja näyttävät lisäävän päivänvaloa. Tummat pinnat puolestaan imevät valoa, jolloin valoisa vaikutelma luodaan keinovalolla.

Jos sisustus on keskeneräinen tai vaihtuu usein, yksinkertainen valaisinmalli on järkevin valinta. Pelkistetty sisustus voidaan kruunata näyttävällä designvalaisimella.

Keittiön valaistus

Keittiössä tarvitaan tehokasta yleisvaloa ja työvaloa. Kohdevaloja voi kiinnittää myös kaappien päälle tai sisälle.

Keittiön valaisimien tulisi olla helposti puhdistettavia ja huollettavia, sillä ruokaa laitettaessa rasva ja muut raaka-aineet voivat roiskua.

• Keittiön työvalo

Työvalot kiinnitetään tavallisesti keittiökaappien alle. Niiden pitää antaa riittävästi ja tasaisesti valoa muttei häikäistä tiskipöydän tai työtason kautta.

• Ruokapöydän valaisin

Pieneen keittiöön riittää yleisvalaisimeksi yksi ruokapöydän valaisin. Pitkän pöydän päälle valaisimia voi tarvita useamman.
Energiansäästölamppu on hyvä vaihtoehto, sillä valo palaa usein ja pitkään.

Ruokapöydän valaisimen sopiva korkeus on noin 60 cm pöydän pinnasta valaisimen alareunaan mitattuna. Valo ei saa häikäistä tai haitata ruokailijoiden katsekontaktia.

Olohuoneen valaistus

Olohuoneessa tarvitaan monenlaisia valaisimia, sillä huoneella on paljon käyttöä: pöytä- ja lattiavalaisimia tunnelmaa luomaan, yleisvalo esimerkiksi siivouspäiviä varten, oma valonsa lukunurkkaan sekä suoraa kohdevaloa korostamaan sisustuksen yksityiskohtia.

• Olohuoneen yleisvalo

Yksittäinen kattovalaisin ei anna tarpeeksi valoa koko huoneeseen mutta toimii keskeisenä sisustuselementtinä. Tasainen yleisvalaistus luodaan useilla, ympäri huonetta sijoitelluilla valaisimilla, jotka heijastavat pehmeää valoa katon ja seinien kautta.

• Olohuoneen kohdevalo

Pöytä- ja lattiavalaisimilla toteutettava kohdevalaistus korostaa esimerkiksi huonekasvien, sisustusesineiden tai huonekalujen muotoja. Television tausta voidaan valaista epäsuorasti seinän kautta, jolloin kuvaruudun ja seinän suuri kirkkausero ei rasita silmiä.

• Olohuoneen lukuvalo

Suora ja riittävän kirkas lukuvalo sijoitetaan lukijaan nähden takaviistoon, jotta se ei häikäise. Jos huonekalujen järjestys pysyy samana, lukuvalon voi kiinnittää seinään.

• Olohuoneen tunnelmavalo

Sivupöydille, tasoille tai lattialle sijoitettavat valaisimet luovat rauhoittavaa tunnelmaa. Pienen valaisimen voi myös laittaa esimerkiksi avonaiseen kirjahyllyyn.

Työhuoneen valaistus

Huoneen käyttötapa vaikuttaa  tarvittavaan työskentelyvalaistukseen. Käsitöihin ja muihin tarkkuutta vaativiin puuhiin tarvitaan tehokkaampi valaistus kuin tietokoneella työskentelyyn.

• Työhuoneen yleisvalo

Työhuoneen valon sävyn on hyvä olla lähellä luonnonvaloa. Valaisinten heijastuminen tietokoneen näytölle estetään epäsuoralla valaistuksella.

• Työvalo

Jos tilassa on tarpeeksi epäsuoraa yleisvalaistusta, tietokoneen lähelle ei välttämättä tarvita erillistä työvaloa. Työskentelyyn voi riittää suunnattava pöytävalaisin.

Oikeakätisen työvalo kannattaa sijoittaa ylävasemmalle ja vasenkätisen yläoikealle, jotta käden varjo ei häiritse.

Makuuhuoneen valaistus

Pariskunnan molemmilla osapuolilla on hyvä olla oma lukuvalaisin.

Makuuhuoneen valaistukseen vaikuttaa huoneen koko ja käyttötarkoitus. Jos huone on pieni tai sitä käytetään vain nukkumiseen, yleisvaloa ei välttämättä tarvita, etenkin jos luonnonvalo on riittävä. Pöytä- ja lukuvalot tulevat ainakin tarpeeseen.

Pukeutumista helpottavat kiinteisiin rakenteisiin asennetut kohdevalot. Yleis- ja lukuvalojen kytkimet on hyvä sijoittaa siten, että niihin yltää sängystä nousematta.

• Makuuhuoneen yleisvalo

Pehmeä yleisvalo saadaan eri puolille huonetta asetelluilla pöytä-, seinä- tai jalkavalaisimilla. Kattovalaisimeksi ei kannata valita pohjasta avonaista mallia, sillä se heijastaa valoa sängyllä olijan silmiin. Läpinäkymätön valaisinkupu antaa tasaisen lempeää valoa.

• Makuuhuoneen lukuvalo

Lukuvalaisimet sijoitetaan usein yöpöydälle tai seinälle sängyn päätyyn. Kätevyyttä lisäävät valojen himmennettävyys ja suunnattavuus. Seinävalaisimet kannattaa sijoittaa niin, ettei pää tai käsi varjosta kirjaa.

• Makuuhuoneen kohdevalo

Makuuhuoneessa saatetaan tarvita valoa myös pukeutumiseen ja vaatteiden valitsemiseen. Riittävä kohdevalo saadaan upottamalla kohdevalot kattoon tai kaapin päällä olevaan listaan.

Meikkaus- tai kampauspöytä valaistaan molemmin puolin, jotta valo on tasainen ja varjoton. Liian kellertävässä valossa meikkiä tulee helposti laitettua liikaa.

Lastenhuoneen valaistus

Lastenhuoneen valaisemisessa on huomioitava turvallisuus.

Lastenhuoneen valaisinten tulee olla sähkö- ja paloturvallisia. Ne eivät saa kuumentua voimakkaasti, jotta lapsi ei vahingossa polta itseään. Jos helposti kuumenevia halogeenivaloja asennetaan lastenhuoneeseen, niiden on oltava lasten ulottumattomissa.

Pistorasioiden tulisi olla lapsisuojattuja. Pistorasioita kannattaa myös asentaa riittävästi, jotta jatkojohtoja ei tarvita.

• Lastenhuoneen yleisvalo

Lastenhuoneen valaisussa tulee huomioida lapsen koko. Lapset liikkuvat aikuisia matalammalla, ja heidän silmänsä kokevat häikäisevän valon herkemmin. Koska pienet lapset leikkivät paljon lattialla, valaistuksen pitäisi ulottua sinne asti.

• Lastenhuoneen luku- ja yövalo

Lapsen lukuvaloksi sopii turvallinen, seinään kiinnitettävä tai tukeva, pöytämallinen valaisin. Joskus lapsi tarvitsee myös yövaloa. Lukuvalo voidaan säätää yöasentoon himmentimen avulla. Saatavilla on malleja, joiden valo syttyy automaattisesti hämärässä ja sammuu aamun sarastaessa.

Lastenhuoneen valonlähteiden kannattaa olla malliltaan tukevia, eikä niissä saa olla irtoavia osia.

Kylpyhuoneen valaistus

Kylpyhuoneessa ja saunassa on otettava huomioon kosteiden tilojen erityistarpeet.

Kylpyhuoneessa tarvitaan paljon yleis- ja kohdevaloa. Valaisinten täytyy olla kosteisiin tiloihin tarkoitettuja. Valaisimien IP-kotelointiluokka ilmoittaa, kuinka tiiviisti valaisin on suojattu kosteudelta. IP44-merkintä tarkoittaa, että tuote on roiskevedenpitävä.

Peilien avulla saadaan valoa ja tilantuntua hämärään tai ikkunattomaan tilaan. Niiden sijoittelussa on vältettävä valon häikäisyä.

• Kylpyhuoneen yleisvalo

Kylpyhuoneen yleisvalaisimen tulisi olla malliltaan suljettu. Järkevintä on sijoittaa se kattoon vedeltä suojaan. Kattovalaisimeksi ei käy esimerkiksi koristeellinen kattokruunu, ellei se ole tarkoitettu kosteaan tilaan. Jos aamusuihkut räikeässä valossa eivät houkuta, yleisvalo kannattaa olla himmennettävä.

• Kylpyhuoneen kohdevalo

Meikkausta ja parranajoa varten kylpyhuoneessa tarvitaan myös tehokasta ja mahdollisimman luonnollista kohdevaloa. Paras vaihtoehto on peilikaapin molemmilta sivuilta tuleva valo tai peiliä ympäröivä valorivistö. Jos peilikaapin valo paistaa ylhäältä, se voi luoda kasvoille varjoja.

Saunan valaistus

Saunan valaisimien tulee kestää kuumuutta ja kosteutta. Saunassa suositaan usein kuituvaloja, sillä kuidussa kulkee sähkön sijaan vain valoa. Kuituvaloilla voidaan korostaa esimerkiksi lauteiden muotoa tai luoda tähtitaivas saunan kattoon.

Saunan valot sijoitetaan usein lauteiden alle siten, että tila jää melko hämäräksi. Oviaukon läheisyys kannattaa myös valaista etenkin vanhusten ja lapsiperheiden asunnoissa.

Löylyhuoneen valaistuksen ei pitäisi olla yhden valonlähteen varassa, jotta yhden lampun rikkoontuminen ei pimennä koko tilaa.

Hyvin lämpötilaa sietävät halogeenilamput sopivat saunaan. Kuumuus lyhentää energiansäästölamppujen ikää merkittävästi. Kuumuus vaikuttaa myös led-lamppujen käyttöikään.

Yleistilat, eteinen ja portaikko

Kannattaa kiinnittää huomiota kulkuteiden, portaikkojen ja eteisen valaisemiseen.

Eteisen valaistus saattaa jäädä puolitiehen, koska tilassa vietetään vain vähän aikaa muihin huoneisiin verrattuna. Eteinen antaa kuitenkin ensivaikutelman kodista.

Kokovartalopeilin avulla ikkunattomaan ja hämärään tilaan saadaan lisävaloa. Peilin yläpuolelle tai viereen asennetut spotit tuovat valoa pukeutumiseen.

Ulko-oven viereen asennettu ohjelmoitu kytkin, jolla voi sammuttaa koko kodin valot, helpottaa arkea.

• Eteisen yleisvalo

Eteisen yleisvalona käytetään tavallisesti kattovalaisinta. Sen sijoittamisessa kannattaa huolehtia siitä, ettei valo häikäise peilin kautta.

• Eteisen kohdevalo

Kohdevaloa tarvitaan etenkin eteisen tai aulan portaissa. Portaikkojen ja käytävien valaisussa tulisi varoa voimakkaita valoeroja ja harhauttavia varjoja.

Varaston, autotallin ja vaatehuoneen valaistus

Näissä tiloissa liikutaan usein tavaroita kantaen, jolloin tarvitaan hyvää yleisvaloa. Kirkkaalle kohdevalolle sen sijaan ei yleensä ole tarvetta. Valitse lampputyyppi, joka syttyy nopeasti.

Valaistusohjeita

  • Valaisua tulee olla riittävästi. Valon määrää kannattaa säädellä himmentimen ja ohjausjärjestelmien kautta, ei riittämättömällä valaisinmäärällä.
  • Epäsuoralla valaistuksella vältetään liian kirkas valo ja häikäisy.
  • Luonnonvaloa muistuttava keinovalo toistaa värit parhaiten ja miellyttää silmää.
  • Valaisimet on sijoitettava tarpeeksi etäälle huonekaluista ja sisustusesineistä, jotta kuumeneminen ei aiheuta vahinkoa tai vaaratilanteita.
  • Kiinnitä huomiota myös kulkuteiden, portaikkojen ja eteisen valaisemiseen.
  • Lastenhuoneeseen asennetaan vain tukevia ja paloturvallisia valaisimia.

Lampputyypin valinta

  • Led-lamput sopivat yleis- ja kohdevalaistukseen. Ne sopivat jo lähes kaikkialle.
  • Energiansäästölamput ovat parhaimmillaan yleisvalaistuksessa ja paikoissa, joissa tarvitaan paljon valoa.
  • Halogeenilamput sopivat kohde- ja korostusvalaistukseen sekä kohteisiin, joihin energiansäästölamput tai ledit eivät sovellu, kuten saunaan.
  • Loisteputki eli loistelamppu sopii yleisvaloksi esimerkiksi keittiöön, olo- tai työhuoneeseen.

Lähteitä ja lisätietoa: