Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin huomioit ympäristön kodin siivouksessa

Teksti:
Soila Eräniemi ja Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Käytä ekologisia puhdistusaineita, pidä siivousväli lyhyenä ja ota avuksi ruokahyllyltä tutut tuotteet.

Kodin siivouksessa ei usein tarvita tehoaineita, vaan mieto, pH-arvoltaan neutraali tai heikosti emäksinen yleispesuaine riittävää. Pesuainemäärän lisääminen parantaa puhdistustehoa, mutta liiallinen lotraus on turhaa.

Voimakkaita hajusteita sekä puhdistus- ja valkaisuaineita on hyvä käyttää harkiten. Desinfioivat tai antibakteeriset puhdistusaineet ovat kotioloissa tarpeettomia. Klooripitoisten aineiden sijaan siivouksessa voi kokeilla esimerkiksi etikkaa.

Ympäristön kannalta parhaimmat puhdistus- ja tahranpoistoaineet löytyvät usein kodin ruokakaapista. Etikan lisäksi esimerkiksi piimä ja ruokasooda irrottavat vaikeitakin tahroja.

Kaupoissa on saatavilla hyvä valikoima ympäristömerkittyjä puhdistusaineita. Esimerkiksi Pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin saaneiden tuotteiden ympäristövaikutukset on huomioitu tuotteen koko elinkaaren ajalta.

Pesuaineet joutuvat käytön jälkeen vesistöön. Joutsenmerkityt tuotteet ovat vähän tai eivät lainkaan ympäristöä kuormittavia. Tuotteissa on vältetty vesieliöille myrkyllisiä tai heikosti vesiympäristöön hajoavia ainesosia.

Kemikaalien terveysvaikutuksiin on myös kiinnitetty huomiota. Puhdistusaineet eivät saa sisältää syöpää aiheuttavia tai perimälle haitallisia ainesosia. Lisäksi hajusteet ja muut allergiaa aiheuttavat ainesosat on pyritty minimoimaan.

Voimakkaiden pesuaineiden pitkäaikainen käyttö edistää kestävien mikrobikantojen muodostumista, joihin ei tehoa enää desinfiointikaan.

Vähennä tehosiivouksen tarvetta

Säännöllisesti siivoamalla lika ei ehdi pinttyä eikä näin ollen tarvitse vahvoja puhdistusaineita.

  • Poista tahrat mahdollisimman pian niiden syntymisen jälkeen.
  • Puhdista lattiakaivo säännöllisesti, jotta viemärit eivät tukkeudu.
  • Älä laita viemäriin tai vessanpönttöön mitään niihin kuulumatonta, esimerkiksi hiuksia tai ruoanjätteitä.
  • Pitkäikäisistä mikrokuituliinoista ja -mopeista ei synny kertakäyttöistä siivousvälinejätettä. Ne vähentävät puhdistusaineiden käyttöä ja pyyhkäisevät esimerkiksi pölyt kätevästi ilman vettä.