Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tummanvihreän ämpärin valmistusmateriaalina on käytetty vanhoja kalaverkkoja.

Montako ämpäriä ihminen tarvitsee? Kalaverkoista kierrätetty muovisanko on ympäristöteko

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Orthex Group
Julkaistu: 15.4.2019
|
Muokattu: 1.4.2022
Ämpärijonoista on muodostunut suomalainen klassikko: jos jostain saa muovisoikkoja ilmaiseksi, siellä on jono. Tästä päätellen aina on tarvetta vielä yhdelle sangolle.

Tänä keväänä Prisman ja Kodin Terran valikoimaan ilmestyy uusi tummanvihreä ämpäri. Tuotteen tarina on kuitenkin erilainen kuin muilla kaltaisillaan: Orthexin muovisoikon raaka-aineena on käytetty vanhoja kalaverkkoja.

”Valmistamme kierrätetyistä kalaverkoista tehdystä uusioraaka-aineesta ämpäreitä, koska niitä myydään huomattavia määriä ja siten saamme aikaan enemmän positiivisia ympäristövaikutuksia”, kertoo Orthexin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew yhtiön tiedotteessa.

Rosenlewin mukaan valtamerten muoviroskalautat koostuvat suurelta osin hylätyistä ja rikkoontuneista kalastusverkoista.

Ämpäreihin käytetyt verkot on kerätty Pohjois-Euroopan ja Britteinsaarten satamista, joissa kalastajat ovat voineet maksutta luopua kalastusverkoistaan. Kierrätysmaksujen kaihtaminen ei ole täysin tavatonta.

”Muuten ne helposti heitettäisiin mereen tai jätettäisiin rannalle”, Rosenlew kertoo.

Entä montako ämpäriä ihminen oikein tarvitsee?

Yhteishyvän kysymykseen vastaa Orthexin markkinointijohtaja Hanna Kukkonen.

”Tästä ei ole laskelmia, mutta kyllä ihminen useamman tarvitsee eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi marjastukseen, siman valmistukseen, taikinan kohotukseen, siivoukseen, pihatöihin, veden kuljetukseen ja remonttihommiin.”

Orthex ja S-ryhmä lahjoittavat jokaisesta myydystä ämpäristä 0,25 € WWF:n työlle Itämeren suojelemiseksi. Vanhoista kalaverkoista tehtyjä ämpäreitä myydään kaikissa Prismoissa ja Kodin Terroissa. Tuotteita on rajoitettu erä.

Kierrätys & muovi: