Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitä oikein ajatella muovista? Näin vastaa asiantuntija

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
iStock, SOK
Julkaistu: 26.7.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Vältä ruokahävikkiä ja kierrätä, neuvoo vastuullisuusasiantuntijamme.

Ajatus valtamerissä kelluvista muovilautoista ahdistaa monen mieltä. "Suurimmat jätepyörteet sijaitsevat Tyynellämerellä. Muovi kulkeutuu niihin lähinnä Aasian joista. Itämeressäkin roskia kelluu, mutta toimiva jätehuolto ja suomalaisten kierrätyshalukkuus ilahduttavat", sanoo SOK:n vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman.

Muovi ja muovituotteet ovat hyviä siinä käyttötarkoituksessa, joihin ne on valmistettu. Esimerkiksi muovipakkaukset vähentävät hävikkiä suojaamalla elintarvikkeita kuljetuksessa tai pidentävät tuotteen säilyvyyttä.

Suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät huolellisesta hävikinhallinnasta.

"Harvemmin muovia käytetään turhaan. Esimerkiksi muovi tuorekurkun ympärillä estää kosteuden haihtumisen. Siitä huolimatta muovin käyttöä voidaan vähentää. Ennen kaikkea muovijätteet eivät kuulu luontoon. Tärkeää onkin, että muovi päättyy kiertoon", Forsman sanoo.

Pakkauskeskustelussa harvoin muistetaan, että suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät huolellisesta hävikinhallinnasta. Pakkauksen osuus tuotteen kokonaispäästöistä on hyvin pieni.

"Jos heität biojätteeseen palan ruisleipää, aiheutat suuremman ympäristökuorman kuin mitä pakkauksen tuottamisesta on syntynyt."

Valitse keittiövälineet fiksusti